Original title:
Optimalizace rozvrhu směnného provozu: aplikace v řetězcích rychlého občerstvení
Translated title:
Crew Scheduling Problem: Application in Fast Food Chains
Authors:
Havlová, Irena ; Zouhar, Jan (advisor) ; Kořenář, Václav (referee) Document type: Master’s theses
Year:
2011
Language:
cze Publisher:
Vysoká škola ekonomická v Praze Abstract:
[cze][eng] Problematika optimálního přiřazování pracovníků na směny nabývá na důležitosti především v provozech fungujících 24 hodin denně, 7 dní v týdnu, zvláště je-li poptávka po pracovnících značně proměnlivá. Tato práce se zaměřuje na plánování směn v restauracích rychlého občerstvení, kdy je nutné vypořádat se s různými speciálními podmínkami typu variabilní začátky směn, proměnlivá délka směn či velmi různorodé složení zaměstnanců. V práci jsou představeny dva vlastní modely založené na přístupu smíšeně celočíselného programování, které mají jednak optimalizovat připravované rozvrhy a jednak snížit časovou náročnost jejich tvorby. Závěrem jsou pak prezentovány získané výsledky, včetně srovnání s odpovídajícími plány směn připravenými pracovníkem restaurace a zhodnocení rozdílné výpočetní efektivnosti jednotlivých modelů.Crew scheduling is very important, especially in continuous operating environments running 24 hours a day, 7 days a week, more so if the demand for staff is varying over each hour of the day. This thesis focuses on staff optimization in a fast food chain where special conditions for scheduling like flexible starting-times and shift lengths or heterogeneous crew are present. Two new models based on a mixed integer programming approach were designed, dealing with data from a particular restaurant with the aim of improving schedules and saving time spent on the creation of those schedules. At the end of the thesis the empiric schedules and results obtained are compared and the computational efficiency of both models is discussed.
Keywords:
crew scheduling problem; fast food chains; integer programming; celočíselné programování; rozvrhování pracovníků; řetězce rychlého občerstvení
Institution: University of Economics, Prague
(web)
Document availability information: Available in the digital repository of the University of Economics, Prague. Original record: http://www.vse.cz/vskp/eid/33414