Original title:
Optimalizace ideální stravy
Translated title:
Optimization of ideal nutriment
Authors:
Šádová, Eva ; Kuncová, Martina (advisor) ; Šindelářová, Irena (referee) Document type: Master’s theses
Year:
2007
Language:
cze Publisher:
Vysoká škola ekonomická v Praze Abstract:
[cze][eng] Diplomová práce se věnuje problematice hledání nejlepšího jídelníčku vzorového pacienta v nemocnici. Cílem práce je vytvoření modelu optimalizace vybraných hodnot, charakterizujících racionální dietu a jeho výpočet pomocí programového vybavení. Optimalizačním kritériem je dosažení co nejnižších nákladů na použité potraviny. V první části je popsána teorie optimalizačních úloh, která se zde nejvíce zabývá oblastmi lineárního a celočíselného programování. Ve druhé části se věnuji problematice výživy. Třetí část je věnována popisu použitých reálných dat a hlavně způsobu řešení modelu a interpretaci výsledků.The thesis describes a way of searching the best bill of fare for certain patient in hospital. The target is to set up and then to solve an optimization model. Criterion of performance is to minimize spending on selected foodstuff. The first part describes a theory of optimization models, the second is about nutrition and the third aims to solve a model and to interpret the results.
Keywords:
diet problem; integer programming; linear programming; nutrition; optimization; celočíselné programování; dietní problém; lineární programování; optimalizace; výživa
Institution: University of Economics, Prague
(web)
Document availability information: Available in the digital repository of the University of Economics, Prague. Original record: http://www.vse.cz/vskp/eid/16441