Original title:
Franchising jako metoda vstupu na trh
Translated title:
Franchising as a from of market entry
Authors:
Smejkal, Martin ; Turnerová, Lenka (advisor) ; Průša, Přemysl (referee) Document type: Bachelor's theses
Year:
2011
Language:
cze Publisher:
Vysoká škola ekonomická v Praze Abstract:
[cze][eng] Tato bakalářská práce se zabývá franchisingem jako metodou vstupu na trh. Cílem této práce je analýza franchisingu jako formy kooperace z teoretického i praktického hlediska. První kapitola se zabývá franchisingem z teoretického hlediska. Součástí této kapitoly je definice franchisingu, historie franchisingu, rozdělění franchisingu na základě předmětu podnikání apod. Druhá kapitola se zabývá problematikou založení franchisového podniku. V této kapitole popisuji proces založení franchisového systému se zaměřením na pilotní provoz, výběr franchisantů a vytvoření franchisového konceptu. Ve třetí kapitole popisuji jednotlivé výhody a nevýhody podnikání na bázi franchisingu pro franchisora i franchisanta. Čtvtá kapitola se zabývá historickým vývojem franchisingu v České republice. V páté kapitole jsem se zabýval kompletním rozborem franchisového systému předního českého konceptu v oboru gastronomie, Švejk restaurant.This bachelor thesis focuses on franchising as a form of market entry.The aim of this thesis is to describe franchising as a efficient way of cooperating on theoretical and practical basis. The first chapter describes franchising as a form of cooperation and what are the basic principles of the relation between franchisor and franchisee. History and basic types of franchising are described as well. The second chapter describes a process of forming particular franchise business and what is the goal of running a pilot project.It also includes some basic facts about franchisee recruitment. The third part informs about pros and cons related to franchising from a franchisor and franchisee point of view. The fourth part describes a history of franchising in the Czech Republic. Finally the fifth part describes franchise system of Svejk restaurant, which is very successful and original czech franchise business.
Keywords:
franchise; franchisee; franchising; franchisor; Svejk restaurant; franchisant; franchising; franchisor; Švejk restaurant
Institution: University of Economics, Prague
(web)
Document availability information: Available in the digital repository of the University of Economics, Prague. Original record: http://www.vse.cz/vskp/eid/32611