Original title:
Implementace Business Intelligence ve firmě ČON s.r.o.
Translated title:
Implementation of Business Intelligence in ČON s.r.o. company
Authors:
Hofman, Lukáš ; Novotný, Ota (advisor) ; Maryška, Miloš (referee) Document type: Master’s theses
Year:
2008
Language:
cze Publisher:
Vysoká škola ekonomická v Praze Abstract:
[cze][eng] Tato diplomová práce se zabývá problematikou Business Intelligence a Balanced Scorecard a její praktickou aplikací v Českém odborném nakladatelství, s.r.o., malé firmě o dvaceti devíti zaměstnancích, které vydává časopisy ze světa obchodu, gastronomie, textilu, potravin, hotelnictví a dalších. První část této práce popisuje BI a BSC po teoretické stránce a poskytuje metodický základ pro navazující kapitoly praktické. Seznamuje čtenáře s definicí a strukturou BI řešení, s přístupy k tvorbě datového skladu i s principy budovaní OLAP databází. Popisuje co je to BSC, jaké používá perspektivy i co je to strategická mapa. Z teoretických kapitol následně vyplyne, jaké je použití BI a BSC a jaké jsou mezi nimi vazby. Kapitoly praktické pak pokračují aplikací BI a BSC ve firmě ČON, s.r.o. Seznamují čtenáře s vizí a misemi podniku, které se dále rozpadají do jednotlivých strategických cílu a metrik, rozdělených do perspektiv BSC a zobrazených pomocí strategické mapy. Na základě analýzy požadavků společnosti je dále vytvořen rámec pro BI řešení, identifikovány zdroje dat, navržen a zrealizován datový sklad a vytvořena multidimenzionální OLAP kostka pomocí MS SQL Server 2008. Na závěr následuje interpretace naměřených hodnot (reporting) z dostupných zdrojů firmy ČON, s.r.o. v MS Excel 2007 a porovnání se stanovenými strategickými cíli a metrikami společnosti. Výstupy této práce jsou založeny na reálných požadavcích společnosti a jsou připraveny pro zavedení a používání v praxi.This dissertation thesis deals with the topic of Business Intelligence and Balanced Scorecard and its use in České odborné nakladatelství, s.r.o., a relatively small company of 29 employees, which publishes magazines about business, gastronomy, textile, foods, hotels etc. The first part of my thesis describes the BI and BSC theoretically and offers a methodical basis for the following chapters. It gives the reader a definition and structure of BI, with access to a Data Warehouse including the fundamentals of building an OLAP database. It furthermore explains what BSC is, which perspectives use and what a strategic map is. The theoretical chapters of my paper will draw conclusions about the use of BI and BSC and the links between them. The practical, hands-on, chapters continue with the actual application of BI and BSC in the afore-mentioned ČON, s.r.o. It describes the goals and ambitions of the company, which are further on divided into individual strategic goals and metrics, fragmented into perspectives of the BSC and portrayed in a strategic map. Upon analyzing the demands of the company a BI framework is created, data sources are identified, Data Warehouse are designed and brought into effect. In the end a multidimensional OLAP cube is created with MS SQL Server 2008. Finally, there is a MS Excel 2007 explanation and interpretation of the measured values (reporting), which is taken from the available sources of ČON, s.r.o. and is compared against the set strategic goals and metrics of the company. The results of this thesis are based on actual demands of the company and are ready to be implemented and used in real-life.
Keywords:
Balanced Scorecard; Business Intelligence; Data Warehouse; ETL; OLAP; Reporting; Strategic map; ČON; Balanced Scorecard; Business Inteligence; Datový sklad; ETL; OLAP; Reporting; Strategická mapa; ČON
Institution: University of Economics, Prague
(web)
Document availability information: Available in the digital repository of the University of Economics, Prague. Original record: http://www.vse.cz/vskp/eid/14486