Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 4 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Vliv různých technik studené macerace na obsahové látky vína
Blasch, Jiří
Bakalářská práce se zabývá složením vína, popisem studené macerace a jejího vlivu na extrakci látek z hroznů u bílých i modrých odrůd révy vinné. Popisuje techniku pro zchlazování hroznů a její využitelnost ve vinařských provozech. Snahou bylo shrnout dosavadní poznatky o metodách studené macerace, které byly dále použity v pokusu s odrůdou Ryzlink rýnský. U této odrůdy byly porovnány různé typy předfermentační macerace z hlediska obsahových látek a senzorického vjemu.
Využití suchého ledu v technologii vín révy vinné
Horníčková, Iva
Bakalářská práce se zabývá využitím suchého ledu v technologii vín révy vinné. V teoretické části jsou popsány fenolické látky, dále smysl před-fermentační macerace, faktory ovlivňující maceraci a poslední část je věnována suchému ledu, jak jeho složení, tak možnostem výroby a nákupu. Cílem práce bylo zjistit, jaký vliv má studená macerace na výsledná vína. Byla vyrobená dvě červená a dvě růžová vína, z nichž vždy jedno bylo vyrobeno studenou macerací a druhé bez použití chlazení během macerace. U moštu studené varianty byly v průběhu před-fermentační macerace měřeny základní analytické parametry a u mladých vín bylo provedeno senzorické hodnocení. Z výsledků vyplývá, že pro odrůdu Frankovka je studená macerace vhodná jak pro výrobu růžových vín, tak pro výrobu červených vín.
Vliv různých technik studené macerace na obsahové látky vína
Blasch, Jiří
Bakalářská práce se zabývá složením vína, popisem studené macerace a jejího vlivu na extrakci látek z hroznů u bílých i modrých odrůd révy vinné. Popisuje techniku pro zchlazování hroznů a její využitelnost ve vinařských provozech. Snahou bylo shrnout dosavadní poznatky o metodách studené macerace, které byly dále použity v pokusu s odrůdou Ryzlink rýnský. U této odrůdy byly porovnány různé typy předfermentační macerace z hlediska obsahových látek a senzorického vjemu.
Vliv doby macerace na množství asimilovatelného dusíku u moštů révy vinné
Škrobák, Stanislav
Tato diplomové práce se zabývá vlivem doby macerace na množství asimilovatelného dusíku u moštů révy vinné. V literární části je obecně popsána role dusíku v révě vinné a problematika asimilovatelného dusíku, tedy dusíku využitelného kvasinkami. V experimentální části byly vybrány 2 odrůdy, "Tramín" a "Rulandské bílé". Hrozny těchto odrůd byly po odstopkování a pomletí macerovány 48 hodin. Od každé odrůdy byly 2 varianty, první nechlazená a druhá chlazená na 5°C. Odběr vzorků probíhal po 0, 2, 4, 12, 24 a 48 hodinách macerace a u vzorků byl následně měřen obsah asimilovatelného dusíku a další parametry. Tyto výsledky byly statisticky vyhodnoceny a byl zkoumán vliv macerace na obsah asimilovatelného dusíku a jiných obsahových látek v moštu.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.