|
Vliv různých technik studené macerace na obsahové látky vína
Blasch, Jiří
Bakalářská práce se zabývá složením vína, popisem studené macerace a jejího vlivu na extrakci látek z hroznů u bílých i modrých odrůd révy vinné. Popisuje techniku pro zchlazování hroznů a její využitelnost ve vinařských provozech. Snahou bylo shrnout dosavadní poznatky o metodách studené macerace, které byly dále použity v pokusu s odrůdou Ryzlink rýnský. U této odrůdy byly porovnány různé typy předfermentační macerace z hlediska obsahových látek a senzorického vjemu.
|
|
Využití suchého ledu v technologii vín révy vinné
Horníčková, Iva
Bakalářská práce se zabývá využitím suchého ledu v technologii vín révy vinné. V teoretické části jsou popsány fenolické látky, dále smysl před-fermentační macerace, faktory ovlivňující maceraci a poslední část je věnována suchému ledu, jak jeho složení, tak možnostem výroby a nákupu. Cílem práce bylo zjistit, jaký vliv má studená macerace na výsledná vína. Byla vyrobená dvě červená a dvě růžová vína, z nichž vždy jedno bylo vyrobeno studenou macerací a druhé bez použití chlazení během macerace. U moštu studené varianty byly v průběhu před-fermentační macerace měřeny základní analytické parametry a u mladých vín bylo provedeno senzorické hodnocení. Z výsledků vyplývá, že pro odrůdu Frankovka je studená macerace vhodná jak pro výrobu růžových vín, tak pro výrobu červených vín.
|
|
Vliv různých technik studené macerace na obsahové látky vína
Blasch, Jiří
Bakalářská práce se zabývá složením vína, popisem studené macerace a jejího vlivu na extrakci látek z hroznů u bílých i modrých odrůd révy vinné. Popisuje techniku pro zchlazování hroznů a její využitelnost ve vinařských provozech. Snahou bylo shrnout dosavadní poznatky o metodách studené macerace, které byly dále použity v pokusu s odrůdou Ryzlink rýnský. U této odrůdy byly porovnány různé typy předfermentační macerace z hlediska obsahových látek a senzorického vjemu.
|
|
Vliv doby macerace na množství asimilovatelného dusíku u moštů révy vinné
Škrobák, Stanislav
Tato diplomové práce se zabývá vlivem doby macerace na množství asimilovatelného dusíku u moštů révy vinné. V literární části je obecně popsána role dusíku v révě vinné a problematika asimilovatelného dusíku, tedy dusíku využitelného kvasinkami. V experimentální části byly vybrány 2 odrůdy, "Tramín" a "Rulandské bílé". Hrozny těchto odrůd byly po odstopkování a pomletí macerovány 48 hodin. Od každé odrůdy byly 2 varianty, první nechlazená a druhá chlazená na 5°C. Odběr vzorků probíhal po 0, 2, 4, 12, 24 a 48 hodinách macerace a u vzorků byl následně měřen obsah asimilovatelného dusíku a další parametry. Tyto výsledky byly statisticky vyhodnoceny a byl zkoumán vliv macerace na obsah asimilovatelného dusíku a jiných obsahových látek v moštu.
|