Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 264 záznamů.  začátekpředchozí207 - 216dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Hodnocení úrovně stravování u vybraných skupin obyvatelstva
MACH, Karel
Cílem diplomové práce bylo vyhodnotit úroveň stravování u vybrané skupiny obyvatelstva a dále posoudit informovanost v otázkách spojených s výživou a základními složkami v potravě. Za tímto účelem byl zpracován dotazník, v jehož první části odpovídala skupina respondentů na otázky spojené s jejich preferencemi v oblasti stravování, ve druhé byly otázky zjišťující úroveň informovanosti. Celkem bylo získáno 389 dotazníků, které byly předkládány osobně a vyplňovány pod dohledem vyučujícího. Na základě zaznamenaných odpovědí bylo zjištěno, že dotazované osoby se při nákupu potravin řídí nejčastěji jejich kvalitou (37 %). Bylo také zjištěno, že 40 % osob upřednostňuje domácí potraviny před zahraničními. Respondenti odpověděli, že jen ve 13 % případů preferují vždy nebo téměř vždy biopotraviny. Lze také říci, že 3 nejoblíbenějšími mléčnými produkty jsou jogurty (80 %), mléko (72 %) a sýry (72 %). Naopak nejméně konzumovaným mléčným výrobkem jsou kysané nápoje (43 %). Mezi 3 nejoblíbenější druhy masa zařadili respondenti maso kuřecí (83 %), vepřové (73 %) a hovězí (47 %). Nejméně oblíbeným masem bylo zvoleno maso skopové a jehněčí (35 %). Bylo zjištěno, že 27 % dotazovaných osob sleduje údaje uvedené na obalech potravin, ale také, že 16 % respondentů tyto údaje nesleduje vůbec. Dle zaznamenaných četností výskytu součtu správných odpovědí lze říci, že nejčastěji studenti zodpověděli 4 otázky. Nejčastěji odpovídali lidé správně na otázku "Co je to biopotravina?" (94 % správných odpovědí). Nejhůře odpovídali na otázku, ve které měli vybrat potravinu s nejvyšším obsahem vitamínu C (7 %). Na základě zaznamenaných odpovědí je možné konstatovat, že konzumace potravin byla ovlivněna typem školy, kterou respondenti studovali, neboť s tím souvisí i věk a jejich možnost rozhodovat o vynaložených finančních prostředích na nákup potravin. Otázky, které zkoumaly úroveň informovanosti, prokázaly, že celkové procento správných odpovědí se zvyšovalo v závislosti na věku respondenta. Vliv pohlaví na procenta celkových součtů správných odpovědí nebyl prokázán.
Potraviny z pohledu výživových a zdravotních tvrzení
SOBÍŠKOVÁ, Gabriela
V práci byly shromážděny základní informace o označování potravin výživovým a zdravotním tvrzením tak, aby bylo možné vytvořit si ucelenou představu o jejich významu pro spotřebitele. Hlavním cílem bakalářské práce bylo vymezit postoj spotřebitelů k poskytovaným informacím. Jakým způsobem jsou spotřebitelé potravin seznámeni s těmito pojmy, jak je vnímají a zda jsou pro ně jasnou a srozumitelnou informací uvedenou na obale. Následně bylo analyzováno, jak aplikují vybrané firmy výživová a zdravotní tvrzení na obalech svých výrobků a jsou-li pro ně přínosem.
Zdroje a způsoby saturace organismu antioxidanty
NOVOTNÁ, Nikola
Práce se zabývá charakteristikou zdrojů antioxidantů a zjišťuje hloubku znalostí o antioxidantech u studentů středních škol. Teoretická část charakterizuje a dělí antioxidanty významné pro lidské zdraví. Dále jsou zde rozděleny, popsány a srovnány hlavní zdroje antioxidantů v lidské stravě. Praktická část obsahuje dotazníkovou akci vztahující se k otázkám ohledně teoretického zájmu o antioxidanty a jejich příjmu v potravě u studentů středních škol ve věku 17-19 let. Výsledky jsou analyzovány a graficky znázorněny. Z výzkumu vyplývá, že více než polovina respondentů pojem antioxidanty zná a přijímá tyto látky ze stravy. Přesto je důležité zvýšit znalosti o antioxidantech již u mladých lidí a dbát na příjem těchto esenciálních látek z pestré stravy.
Aditivní (přídatné) látky v potravinách a jejich vlastnosti
TYLOVÁ, Kristýna
Cílem této bakalářské práce je prohloubení znalostí o přídavných látkách v potravinách, technologický význam přídatných látek v potravinách, jejich vlastnosti a působení na lidské zdraví. Cílem bakalářské práce je také studium odborné a vědecké literatury k tématu: ?Aditivní (přídatné) látky v potravinách a jejich vlastnosti? a zpracování přehledu literatury. Dále v praktické části práce provedení a vyhodnocení dotazníkového šetření u experimentální skupiny vztahující se k tématu: ?Ověření a srovnání znalostí mezi mladší populací a starší populací o problematice aditivní (přídatné) látky v potravinách a jejich vlastnosti.?
Stravovací návyky žáků základní školy
OVÁDKOVÁ, Lucie
Bakalářská práce na téma Stravovací návyky žáků základní školy je zaměřena na utváření stravovacích návyků žáků na základní škole a v rodinách dětí prvního a druhého stupně ZŠ. Teoretická část sleduje aktuální názory na výživu a kvalitu potravin a na jejich roli ve formování výživy dětí. Dále popisuje základní složky výživy, význam imunity a zdravý životní styl. Věnuje se také rizikovým potravinám, jako jsou např. alergenní potraviny, aditiva a barviva v potravinách. V praktické části je představen výzkum stravovacích návyků u dětí na základní škole a v jejich rodinách. Po celý týden formou zápisu do předtištěných jídelníčků byly mapovány stravovací návyky dětí základní školy, jak z pohledu dětí, tak z pohledu jejich rodičů. Touto formou byly zjištěny rozdíly ve stravování dětí mladšího a staršího školního věku.
Zdravá strava ve vnímání českého spotřebitele
Hlaváčová, Markéta ; Karlíček, Miroslav (vedoucí práce) ; Říha, David (oponent)
Cílem práce bylo zjistit a popsat asociace, které spotřebitelé spojují se zdravou stravou. Především zjistit to, co si pod pojmem zdravá strava představují a jaké další motivy spotřebitele v souvislosti se zdravou stravou napadají. K zjištění těchto asociací bylo využito hloubkových rozhovorů ZMET. V práci jsou prezentovány výstupy výzkumu a dále informace týkající se širšího kontextu trhu se stravováním, zejména pak specifik marketingu zdravé stravy. Poznatky je možno využít při plánování marketingového mixu potravinářských firem. V rámci výzkumu bylo zjištěno, že zdravé stravování pro spotřebitele nepředstavuje konzumaci určitého specifického druhu potravin, ale jde o přístup ke stravování. Přístup ke stravování, který zohledňuje to, jaká strava a jaké chování je pro člověka z hlediska zdraví vhodné. Zdravou stravu pro respondenty představovala zejména domácí jídla z kvalitních, čerstvých, přírodních surovin. Podle vyjádření respondentů, je zdravá strava stravou, která odpovídá řadě principů. Zejména jde o princip pestrosti a vyváženosti.
Podpora lokálních dodavatelů ze strany retailových řetězců v ČR
Stara, Jiří ; Průša, Přemysl (vedoucí práce) ; Pražáková, Emílie (oponent)
Práce vznikla na základě zadání společnosti Tesco Stores ČR a věnuje se otázce, zda podpora lokálních dodavatelů představuje pro maloobchodníky na českém trhu konkurenční výhodu. Nejvíce prostoru dostává kategorie čerstvých potravin, u které má podle provedených výzkumů podpora místní produkce největší smysl. Práce také zkoumá vztah kvality potravin a jejich původu a související očekávání spotřebitelů. Praktická část nabízí 2 vlastní výzkumy. Jeden z nich zkoumá použití marketingových nástrojů používaných retailery na českém trhu na podporu lokálních dodavatelů. V rámci druhého výzkumu oslovení čeští výrobci potravin hodnotí spolupráci s maloobchodníky působícími na tuzemském trhu. Kromě vlastních výzkumů obsahuje práce výstupy zkoumání provedených oborovými institucemi a četné ilustrace způsobů podpory lokálních dodavatelů zejména na příkladu Tesco.
Závěrečná zpráva o plnění projektu MŽP/340/1/15/GMO/03 o zabezpečení laboratorní detekce geneticky modifikovaných organismů používaných pro výrobu potravin a krmiv
Státní zdravotní ústav‚ Centrum hygieny potravinových řetězců v Brně‚ Laboratoř molekulárně biologických metod, Brno ; Boušková, Eva ; Adamíková, Veronika ; Ostrý, Vladimír ; Ruprich, Jiří
V Centru hygieny potravinových řetězců v Brně (CHPŘ) jsou v laboratoři molekulárně biologických metod (LMBM) uchovávány referenční vzorky pro laboratorní detekci GMO. Byla zpracována metodika uchování referenčních vzorků‚ Metodický pokyn MŽP ČR pro odběr vzorků GMO/potravin nového typu uváděných do oběhu. Byly připraveny a vyplněny formuláře k získání přehledu MŽP o používaných metodách pro průkaz a stanovení GMO a potravin nového typu na bázi GMO. Byla vypracována metodika pro zpracování vzorků osiv pro detekci GMO. Na přítomnost GMO bylo vyšetřeno 16 vzorků.
Monitoring pěstebních ploch‚ přenos a detekce transgenů geneticky modifikované řepky olejky a identita transgenů GM kukuřice
Ústav molekulární biologie rostlin AV ČR‚ České Budějovice ; Bříza, Jindřich
Cílem projektu je zjišťovat přítomnost geneticky modifikované řepky olejky na plochách, kde byla v minulých letech pokusně pěstována (přežívání semen a vzcházení výdrolu), a zjišťování případného přenosu transgenu na příbuzné plevely. Dále bude prováděna detekce transgenů v zeleném materiálu kukuřice pro potřeby kontroly probíhajících polních pokusů. Projekt navazuje na monitoring prováděný v uplynulých letech.
Závěrečná zpráva o plnění projektu MŽP/340/1/15/GMO/03 o zabezpečení laboratorní detekce geneticky modifikovaných organismů používaných pro výrobu potravin a krmiv
Státní zdravotní ústav‚ Centrum hygieny potravinových řetězců v Brně‚ Laboratoř molekulárně biologických metod, Brno ; Pejchalová, Kateřina ; Boušková, Eva ; Adamíková, Veronika ; Ostrý, Vladimír ; Ruprich, Jiří
V roce 2004 bylo pro potřeby ČIŽP provedeno vyšetření 46 vzorků na přítomnost GMO. Přehled vzorků a výsledků. V laboratoři molekulárně biologických metod (LMBM) jsou uchovávány referenční vzorky pro laboratorní detekci GMO. Aktualizace přehledu metod pro průkaz a stanovení GMO a GM produktů pro MŽP a ČIŽP. Přehled referenčních vzorků uchovávaných na pracovištích SZÚ-CHPŘ v Brně, VŠCHT Praha, ÚMBR v Českých Budějovicích.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 264 záznamů.   začátekpředchozí207 - 216dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.