Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Reologické vlastnosti gelů želatiny pro mozkový ultrazvukový fantom
Bojňanská, Terézia Marianna ; Šnejdrová, Eva (vedoucí práce) ; Holas, Ondřej (oponent)
UNIVERZITA KARLOVA FARMACEUTICKÁ FAKULTA V HRADCI KRÁLOVÉ KATEDRA FARMACEUTICKÉ TECHNOLOGIE Autorka: Terézia Marianna Bojňanská Školitelka: PharmDr. Eva Šnejdrová, Ph.D. Název diplomové práce: Reologické vlastnosti gelů želatiny pro mozkový ultrazvukový fantom Diplomová práce se zabývá hodnocením viskoelastických vlastností gelů želatiny modifikovaných přídavkem glutaraldehydu a glycerolu pomocí reometru s cílem ověřit vhodnost testovaných materiálů pro jejich zamýšlené využití jako mozkové ultrazvukové fantomy. Teoretická část se věnuje gelům se zaměřením na gely želatiny jako možné základní složky ultrazvukových fantomů, a dále možnostem charakterizace gelů jakožto viskoelastických soustav s využitím metod oscilační reometrie. Gely želatiny o různé koncentraci (5; 7,5 a 10 %) s přídavkem glutaraldehydu a glycerolu byly charakterizovány na základě komplexního modulu, komplexní viskozity, meze toku a fázového úhlu. Byla testována teplotní stabilita v rozsahu teplot 20 až 50 řC. Všechny testované gely byly z reologického hlediska viskoleastické tuhé látky s jasně ohraničenou lineárně-viskoelastickou oblastí, což potvrzuje hodnota fázového úhlu blížící se 0 ř. S rostoucí koncentrací želatiny stoupaly hodnoty komplexního modulu, narůst teploty měl opačný efekt. Přídavek glutaraldehydu způsobil zvýšení...
Reologické vlastnosti gelů agaru pro mozkový ultrazvukový fantom
Schneiderová, Marie ; Šnejdrová, Eva (vedoucí práce) ; Holas, Ondřej (oponent)
UNIVERZITA KARLOVA FARMACEUTICKÁ FAKULTA V HRADCI KRÁLOVÉ KATEDRA FARMACEUTICKÉ TECHNOLOGIE Autor: Marie Schneiderová Školitel: PharmDr Eva Šnejdrová Ph D Název diplomové práce: Reologické vlastnosti gelů agaru pro mozkový ultrazvukový fantom Diplomová práce se zabývá hodnocením reologických vlastností gelů agaru na rotačním reometru Teoretická část obsahuje charakterizaci gelů jejich rozdělení vlastnosti a využití ve farmacii popisuje agar a jeho charakteristické vlastnosti Dále uvádí stručné informace o fantomech a detailněji je popsán fantom na bázi agaru Jsou popsány principy oscilačních testů a jejich vyhodnocení Testováno bylo 12 gelů s různou koncentrací agaru; série gelů bez glycerolu a série gelů s glycerolem. Struktura gelů byla charakterizována testem Evaluating product texture using oscillatory testing a teplotní stabilita v rozsahu 20 řC až 40 řC testem Single frequency strain controlled temperature ramp. Stejnými testy byly charakterizovány viskoelastické vlastnosti mozkové tkáně vepře Gelová struktura byla potvrzena u všech testovaných vzorků Tuhost gelů vyjádřena hodnotou komplexního modulu G* roste s koncentrací agaru Mez toku ' charakterizující napětí nutné k rozrušení trojrozměrné struktury gelu, roste s koncentrací agaru Snížení meze toku gelů agaru přídavkem glycerolu...

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.