Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Inhibice původce onemocnění moru včelího plodu pomocí vybraných rostlinných silic
ZÁLABSKÁ, Adéla
Onemocnění mor včelího plodu, způsobeno původcem Paenibacillus larvae je závažné onemocnění včely medonosné, které je v České republice zakázáno léčit antibiotiky. Při výskytu onemocnění v úlu je ze zákona dané spálení úlu. Rostlinné silice vykazují antimikrobiální aktivitu a jejich použití může přispět s bojem s touto nebezpečnou nemocí. Cílem bakalářské práce bylo ověření baktericidního účinku vybraných rostlinných silic na původce onemocnění moru včelího plodu P. larvae. Dalším stanoveným cílem bylo stanovení minimální inhibiční a baktericidní koncentrace u vybraných rostlinných silic. Celkem bylo použito 11 rostlinných silic, které se hodnotily jak samostatně, tak v kombinaci s ostatními rostlinnými silicemi. Vyhodnocení probíhalo na mikrotitračních destičkách pomocí spektrofotometru a na tuhém mediu na Petriho miskách. Nejúčinnější rostlinná silice byla silice česneku kuchyňského (Allium sativum bulb oil), která měla hodnoty minimální i baktericidní koncentrace 32 ?l/mg. Mezi další velmi účinné rostlinné silice řadíme silici skořice (Cinnamomum zeylanicum bark oil). Mezi nejméně účinné řadíme silice mrkve seté (Daucus carota sativa seed oil), tymiánu červeného (Thymus vulgaris flower/leaf oil), dobromyslu (Origanum vulgare) nebo mateřídoušky (Thymus serpyllum oil).
Vliv zpracování medu na jeho antimikrobiální aktivitu u bakterie Escherichia coli
ŠTEFANOVÁ, Kateřina
V teoretické části mé bakalářské práce pojednávám o medu, jeho chemickém složení, fyzikálních vlastnostech a využití v lékařství, kde popisuji hlavně antimikrobiální aktivitu. Dále se krátce zabývám popisem vlastností a patogenních kmenů bakterie Escherichia coli. Cílem práce bylo otestovat vliv manipulace a zpracování medu na jeho antimikrobiální aktivitu. Byly stanoveny dva ukazatele antimikrobiální aktivity, a to Minimální inhibiční koncentrace (MIC) a Minimální baktericidní koncentrace (MBC) vůči gram-negativní bakterii E. coli. Tyto parametry byly testovány na 6 vzorcích stočených medů a následně po 12 hodinovém vysoušení, zahřátí ve vodní lázni při 50 °C do ztekucení (přibližně 1 hod) a po zahřátí v mikrovlnné troubě na 250 W do ztekucení. Pro stanovení MIC byla využita metoda Broth microdilution assay se spektrofotometrickým vyhodnocením. MBC bylo stanoveno přetažením a kultivací bakterie na agarovém médiu. K tomu byl navíc stanoven obsah vody a měrné elektrické vodivosti stočených a vysušených vzorků medu. Výsledky ukázaly, že všechny z uvedených metod zpracování negativně ovlivňují antimikrobiální aktivitu, přičemž nejhorší výsledky vykazovaly medy po mikrovlnném zpracování. Jelikož se med v praxi rutinně tepelně zpracovává, tyto výsledky mohou pomoci zvolit co nejšetrnější metodu zpracování.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.