Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 8 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Chromatografická analýza rostlin a produktů spojených s výrobou absinthu a testování odpadů z výroby jako možného zdroje biopesticidů
BEDNÁŘ, Jan
Tato diplomová práce se zabývá analýzou rostlin tradičně používaných při výrobě absinthu: Pimpinella anisum, Foeniculum vulgare a Artemisia absinthium. Pomocí ověřených GC/MS metod byl zkoumán obsah těkavých látek v esenciálních olejích a sušených rostlinách dostupných na našem trhu. Dalším cílem bylo stanovení obsahu t-anetholu a ß-thujonu v průběhu destilace absinthu v laboratorním a průmyslovém měřítku. Posledním cílem bylo otestování destilačních zbytků pro možný pesticidní potenciál na larvách Spodoptera littoralis v laboratořích VÚRV.
Možnosti využití botanických pesticidů a rostlinných extraktů v ochraně porostů fenyklu obecného, máty peprné a tymiánu obecného: certifikovaná metodika
Pavela, Roman ; Žabka, Martin ; Kaffková, Katarína ; Smékalová, Kateřina
Metodika je určena pěstitelům vybraných léčivých a aromatických rostlin (fenykl, máta, tymián) a zaměřuje se hlavně na jejich choroby a škůdce. Obsahuje přehled vhodných prostředků a kroků k odstranění škod způsobených těmito škodlivými činiteli biologickou cestou. Metodika uvádí příklady tzv. botanických pesticidů, tedy jak komerčně dostupných produktů, které obsahují extrakty biologicky aktivních látek z rostlin, tak takzvaných farmářských přípravků, u kterých popisuje i postupy pro jejich přípravu a používání.
Plný text: Stáhnout plný textPDF
Stabilita šťávy zeleného ječmene pomocí silic vybraných rostlinných druhů
Juříčková, Jana
Bakalářská práce na téma Stabilizace šťávy mladého ječmene pomocí silic vybraných rostlinných druhů se zabývá obsahovými látkami mladého ječmene, jeho pěstováním, dále zpracování na výrobu šťávy a její stabilizace pomocí přírodních rostlinných silic. Teoretická část se zabývá mladým ječmenem, jeho pěstováním zpracováním, dále pak rostlinnými druhy a konzervačními vlastnostmi silic. Praktická část se zabývá pěstováním ječmene v laboratorních podmínkách, zpracováním a přidáním rostlinných silic. Silice jsou z konzervačního hlediska velmi cenným materiálem a začínají se hojněji využívat. V této práci byly použity silice různých rostlinných druhů a to fenyklu (Foeniculum), skořice (Cinnamonum), meduňky (Melissa) a máty (Mentha sp.). Po přidání silic do vzorků bylo provedeno senzorické hodnocení a zpracování výsledků.
Možnosti skladování a zpracování méně známých druhů zeleniny
Nedoma, Ondřej
V diplomové práci byly popsány některé méně známé druhy zelenin. V praktickém pokusu byly skladovány plody tykve muškátové, mochyně peruánské a nepravé cibule fenyklu sladkého. Tyto rostlinné části byly také konzervárensky zpracovány. U fenyklu byla skladovatelnost 2-3 týdny při teplotě 5 °C. U mochyně byla prokázána skladovatelnost bez poklesu nutriční kvality 3-4 týdny při teplotě 5 °C. U tykve byla zjištěna skladovatelnost 18 týdnů při teplotě 18 °C. Jako konzervárenský výrobek z fenyklu bylo vyrobeno a senzoricky vyhodnoceno fenyklové čatní k masu ve dvou variantách. Výrobkem z tykve muškátové byla kandovaná tykev dvou varintách. Z plodů mochyně byly navrženy a vyrobeny dva výrobky: kompotovaná a lyofilizováná mochyně. Lyofilizovaný výrobek byl navržen jako součást pro müsli směsi.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.