|
Stabilita a vlastnosti kombinovaných nápojů a ovocných koncentrátů
Klatová, Kamila ; Vítová, Eva (oponent) ; Vespalcová, Milena (vedoucí práce)
Tato diplomová práce se zabývá stabilitou a základními vlastnostmi kombinovaných nápojů a ovocných koncentrátů. V teoretické části byla popsána výroba a využití ovocných koncentrátů. Dále se práce zabývala anthokyanovými pigmenty a fenolickými látkami. Byl popsán princip a instrumentace kapalinové chromatografie a elektronové paramagnetické rezonance. V další podkapitole byly popsány metody stanovení celkových anthokyanů a fenolických látek. V experimentální části práce bylo popsáno stanovení rozpustné sušiny, viskozity a antioxidační aktivity. Metodou podle Folin-Ciocalteua byl stanoven celkový obsah fenolických látek a pHdiferenciální metodou celkový obsah anthokyanů. Pomocí kapalinové chromatografie byl ve vzorcích stanoven obsah kyanidin-3-glukosidu a kyanidin-3-galaktosidu.
|
|
Klasifikace koncentrátu z membránových procesů
Vespalec, Jan ; Mergl, Václav (oponent) ; Repková, Martina (vedoucí práce)
Diplomová práce se zabývá klasifikací koncentrátu z membránových procesů, konkrétně koncentrátu z reverzní osmózy. Membránová technologie byla použita ve dvou lokalitách, a to v lokalitě čistírny odpadních vod a dále v lokalitě průmyslové prádelny. Při opětovném získávání vody pomocí membránových procesů je nutné se zamyslet nad následným nakládáním s koncentrátem. Koncentrát může být zakoncentrovaný do takové míry, kdy již nesplňuje zákonem definované limity. Cílem této práce je zjistit, zda lze vypouštět koncentrát z reverzní osmózy do recipientu/kanalizace a zda se nejedná o nebezpečný odpad. Z výsledků této práce vyplývá, že sledované ukazatele vyskytující se v koncentrátu z reverzní osmózy jsou nad limitem pro vypouštění do recipientu/kanalizace, ale jsou pod limitem klasifikace coby nebezpečný odpad.
|
|
Stabilita a vlastnosti kombinovaných nápojů a ovocných koncentrátů
Klatová, Kamila ; Vítová, Eva (oponent) ; Vespalcová, Milena (vedoucí práce)
Tato diplomová práce se zabývá stabilitou a základními vlastnostmi kombinovaných nápojů a ovocných koncentrátů. V teoretické části byla popsána výroba a využití ovocných koncentrátů. Dále se práce zabývala anthokyanovými pigmenty a fenolickými látkami. Byl popsán princip a instrumentace kapalinové chromatografie a elektronové paramagnetické rezonance. V další podkapitole byly popsány metody stanovení celkových anthokyanů a fenolických látek. V experimentální části práce bylo popsáno stanovení rozpustné sušiny, viskozity a antioxidační aktivity. Metodou podle Folin-Ciocalteua byl stanoven celkový obsah fenolických látek a pHdiferenciální metodou celkový obsah anthokyanů. Pomocí kapalinové chromatografie byl ve vzorcích stanoven obsah kyanidin-3-glukosidu a kyanidin-3-galaktosidu.
|