Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 8 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Terroir - nalezení vztahů mezi podmínkami stanoviště, révou vinnou a kvalitou hroznů
Spěváková, Karolína
Tato bakalářská práce se zaměřuje terroir - na vzájemné vztahy mezi jednotlivými podmínkami stanoviště a révou vinnou v obci Velké Bílovice a jejich viničními tratěmi a vlivem na kvalitu hroznů. V literární části byly popsány obecné informace týkající se terroir a Velkých Bílovic. V praktické části byly zhodnoceny základní kvalitativní parametry hroznů odrůdy Frankovka a Veltlínské zelené a klimatické, geologické a topografické podmínky jednotlivých tratí.
Termíny a způsoby regulace násady hroznů a význam pro kvalitu hroznů
Hromek, Zdeněk
Diplomová práce byla vypracována na Mendelově univerzitě v Brně, Zahradnické fakultě v Lednici na Ústavu vinohradnictví a vinařství. V této práci jsem se zabýval různými možnostmi regulace násady hroznů, vhodným termínem pro provedení regulace násady hroznů a jaký vliv má tato operace na kvalitu hroznů. Práci je možné rozdělit do dvou částí. V literární části se práce zabývala kvalitativními parametry bobulí révy vinné, agrotechnickými zásahy, které mají vliv na zrání a kvalitu hroznů a možnostmi způsoby regulace násady hroznů. Ve druhé části práce byl pokus provedený na modré moštové odrůdě Frankovka. Regulace byla provedena v pěti variantách a dvěma způsoby regulace násady hroznů. Tyto regulované varianty byly porovnány s kontrolní variantou bez regulace. Z vyhodnocení výsledků pokusu lze konstatovat, že regulace hroznů u odrůdy Frankovka má pozitivní vliv na kvalitu hroznů. Z pohledu kvalitativních parametrů se jeví nejvhodnější varianta půlení všech hroznů na keři v termínu 30 dní po odkvětu. Důležité je správné načasování termínu regulace a způsob provedení. Závěrem lze říci, že regulace násady hroznů by měla být nedílnou součástí moderního vinohradnictví.
Sledování vybraných analytických parametrů vín VOC MODRÉ HORY a VOC PÁLAVA
Šlancar, Jan
Diplomová práce se zabývá charakteristikou dvou vinařských mikroregionů a VOC sdružení, která na jejich území vznikla. Charakterizuje místní terroir, historické, klimatické a geologické podmínky. Zabývá se sledováním vybraných analytických parametrů u odrůdy Frankovka na tratích patřících do VOC Modré hory a u Ryzlinku vlašského z vinic patřících do VOC Pálava, při jejich dozrávání.
Porovnání rosé vín vyrobených z odrůdy Frankovka
Horák, Ondřej
Cílem této diplomové práce bylo hodnocení senzorických a analytických vlastností vybraných rosé vín odrůdy Frankovka z lokality VOC Modré Hory. V rámci práce byly vyrobeny vzorky rosé vín z různých viničních tratí. Vzorky byly vyrobeny jednotnou technologií.Z analytických hodnot byl u vín stanovený obsah alkoholu, obsah redukujících cukrů, ph, obsah titrovatelných kyselin, obsah glycerolu, obsah antokyanů, obsah flavanolů, obsah polyfenolů, antiradikálová hodnota a volatelní látky. Všechny vzorky byly hodnoceny podle 100 bodového systému podle Balíka a Veverky. Nejlépe byly hodnoceny vzorky z viničních tratí Bojanovska (Velké Pavlovice), Novosády (Němčičky) a Terasy (Bořetice).
Vliv předfermentační macerace u výroby červených vín
Teplý, Tadeáš
Bakalářská práce „Vliv před-fermentační macerace u výroby červených vín“ se zaměřuje na analytické i senzorické změny při aplikaci této operace. Teoretická část se zabývá jednak kvalitou samotné vstupní suroviny a následnými způsoby macerace a vinifikace. V praktické části bakalářské práce je popsán prováděný experiment s aplikací před-fermentační macerace na odrůdách Pinot noir a Frankovka. V analytické části byl zaznamenám především nezanedbatelný úbytek kyselin při aplikaci této metody. Razantněji se však výsledky operace projevili na senzorické analýze, kde se ukázalo, že před-fermentační macerace zvyšuje ovocnost, svěžest a eleganci červených vín.
Analýza VOC vín odrůdy Frankovka z regionu Modré hory
Horáková, Lenka ; Machát,, Jiří (oponent) ; Diviš, Pavel (vedoucí práce)
Tato diplomová práce se zabývá chemickou charakterizací červených vín odrůdy Frankovka a možností využití chemické analýzy vín pro rozlišení vín odrůdy Frankovka z VOC Modré hory od ostatních vín odrůdy Frankovka z vinařské oblasti Morava. V teoretické části je popsáno vinohradnictví v České republice, charakteristika odrůdy Frankovka a systém třídění vín v ČR. V další části je detailně popsán spolek VOC Modré hory, technologie výroby červených vín a využití chemometrie k autentifikaci vín. Experimentální část této diplomové práce se zabývá stanovením prvkového složení vín metodami ICP-MS a ICP-OES, analýzou vybraných fenolických látek pomocí HPLC-MS a analýzou organických kyselin pomocí IC. Dále byla provedena analýza aromatického profilu vín pomocí techniky HS-SPME-GC-MS a byl stanoven celkový obsah fenolických látek ve vínech metodou MAS. Celkem bylo analyzováno 24 vzorků vín, kdy 12 vzorků pocházelo z VOC Modré hory a dalších 12 vín pocházelo z jiných moravských vinařských oblastí. Pro klasifikaci vzorků vín do skupin byly využity techniky statistické analýzy (Mann-Whitneyho U-test a analýza hlavních komponent) s cílem oddělení vín VOC Modré hory a ostatních vín z jiných moravských oblastí. V této práci bylo zjištěno, že pomocí provedených chemických analýz s využitím statistických technik bylo možné odlišit vína VOC Modré hory od ostatních vín z vinařské oblasti Morava.
Analýza VOC vín odrůdy Frankovka z regionu Modré hory
Horáková, Lenka ; Machát,, Jiří (oponent) ; Diviš, Pavel (vedoucí práce)
Tato diplomová práce se zabývá chemickou charakterizací červených vín odrůdy Frankovka a možností využití chemické analýzy vín pro rozlišení vín odrůdy Frankovka z VOC Modré hory od ostatních vín odrůdy Frankovka z vinařské oblasti Morava. V teoretické části je popsáno vinohradnictví v České republice, charakteristika odrůdy Frankovka a systém třídění vín v ČR. V další části je detailně popsán spolek VOC Modré hory, technologie výroby červených vín a využití chemometrie k autentifikaci vín. Experimentální část této diplomové práce se zabývá stanovením prvkového složení vín metodami ICP-MS a ICP-OES, analýzou vybraných fenolických látek pomocí HPLC-MS a analýzou organických kyselin pomocí IC. Dále byla provedena analýza aromatického profilu vín pomocí techniky HS-SPME-GC-MS a byl stanoven celkový obsah fenolických látek ve vínech metodou MAS. Celkem bylo analyzováno 24 vzorků vín, kdy 12 vzorků pocházelo z VOC Modré hory a dalších 12 vín pocházelo z jiných moravských vinařských oblastí. Pro klasifikaci vzorků vín do skupin byly využity techniky statistické analýzy (Mann-Whitneyho U-test a analýza hlavních komponent) s cílem oddělení vín VOC Modré hory a ostatních vín z jiných moravských oblastí. V této práci bylo zjištěno, že pomocí provedených chemických analýz s využitím statistických technik bylo možné odlišit vína VOC Modré hory od ostatních vín z vinařské oblasti Morava.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.