Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 65 záznamů.  1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Užívání kofeinu u pacientů s poruchami příjmu potravy
Hofmannová, Zuzana ; Dostálová, Veronika (vedoucí práce) ; Minařík, Petr (oponent)
Východiska: Kofein je celospoleensky užívaná stimulaní látka, která v běžném dávkování u zdravých jedinců není nebezpená. Pacienti s poruchami příjmu potravy kofein nadužívají a jeho nadměrný příjem může zvyšovat rizika jak somatických, tak duševních komplikací. Cíle: Hlavním cílem práce bylo podat komplexní přehled literatury o zdrojích a úincích kofeinu a analyzovat specifické aspekty užívání kofeinu u psychiatrické populace s poruchami příjmu potravy. Práce se zaměřuje především na motivaci k užívání u jednotlivých poruch příjmu potravy a na vliv na fyzické i duševní zdraví. Druhým cílem bylo diskutovat o možném klinickém ukotvení tématu a navrhnout zdravotníkům konkrétní nástroj pro screnning užívání kofeinových výrobků a implikaci dané problematiky do léby této specifické skupiny. Metody: Práce je vedena teoretickou formou rešerše souasného stavu literatury a výzkumu z odborných zdrojů. Na základě získaných informací byl vytvořen návrh dotazníku hodnotící spotřebu kofeinu a důvody k jeho užívání u pacientů s poruchami příjmu potravy. Výsledky: Z analýzy literatury vyplývá, že psychiatrití pacienti asto zneužívají výrobky s obsahem kofeinu, u osob s poruchami příjmu potravy je hlavním důvodem k užití potlaení chuti k jídlu a zahnání hladu, zvýšení bdělosti a dodání energie bez kalorií....
Nákup a dovoz čaje v zásobování franchisingového řetězce Dobrá čajovna
MATIS, Jan
Tato bakalářská práce se zaměřuje na nákup a dovoz čaje v zásobování franchisingového řetězce Dobrá čajovna. Cílem práce bylo na základě analýzy forem nákupu a způsobů dovozu čaje v systému zásobování franchisingového řetězce Dobrá čajovna zhodnotit současný stav a navrhnout možná opatření na zlepšení. V teoretické části jsou popsány základní principy fungování franchisingu, a jeho výhody a nevýhody. Dále jsou popsány obecné požadavky na bezpečnost a kvalitu potravin při dovozu z jiných zemí. V praktické části jsou analyzovány konkrétní postupy a procesy nákupu a dovozu čaje v rámci franchisingového řetězce Dobrá čajovna. Dále jsou Zpracovány kalkulace nákladů a modely provizí. Na základě získaných poznatků jsou navržena doporučení pro zlepšení procesu nákupu a dovozu čaje. Výsledkem práce je doporučení pro zlepšení procesu nákupu a dovozu čaje ve franchisingovém řetězci Dobrá čajovna.
Stanovení vybraných vonných látek v potravinách
Greifenthalová, Ivana ; Zemanová, Jana (oponent) ; Vítová, Eva (vedoucí práce)
Tato diplomová práce se zaměřuje na problematiku stanovení 26 nejdůležitějších alergenních vonných látek v potravinách, jako modelové vzorky byly vybrány sypané bylinné aromatizované čaje. Jednou z hlavních charakteristik čajů je aroma, které je úzce spjato s chutí a vůní jednotlivých čajů. Teoretická část této práce je zaměřena na charakteristiku čaje, druhy čaje, způsob výroby, rozlišení čajů dle fermentace a na jejich nesporný vliv na lidský organismus. V experimentální části byly pomocí metody mikroextrakce tuhou fází (SPME-GC-FID) ve spojení s plynovou chromatografií identifikovány a kvantifikovány alergenní vonné látky v 10 vybraných vzorcích sypaných aromatizovaných čajů. Součástí práce je i senzorické hodnocení chutě a vůně jednotlivých čajů kvalifikovanými hodnotiteli.
Příprava nanočástic green syntézou
Kortusová, Dominika ; Valušová,, Eva (oponent) ; Šimšíková, Michaela (vedoucí práce)
Tato práce se zabývá green syntézou nanočástic ušlechtilých kovů. V první části práce byla provedena literární rešerše, která mapuje tradiční i nové způsoby výroby kovových nanočástic. Největší pozornost je věnována různým druhům green syntéz, které jsou ekologicky šetrnou alternativou dnes průmyslově používaných metod. Druhá část práce popisuje přípravu nanočástic zlata a stříbra za pomoci čajových výluhů. Zde je podrobně popsán postup a průběh syntézy a to včetně fotografické dokumentace. Celkem bylo připraveno osm koloidních roztoků nanočástic, čtyři od každého kovu. Vzniklé nanočástice byly následně podrobeny UV-vis spektrální analýze. Spektrofotometricky byl též zmapován časový vývoj jednotlivých syntéz. Dále byla změřena objemová distribuce velikostí nanočástic, která je v závěru práce srovnána se snímky pořízenými skenovacím elektronovým mikroskopem. Výsledky ukázaly, že výluhy z čajů, především z černého a rooibosu, jsou vhodné pro green syntézu stabilních nanočástic ušlechtilých kovů.
Dokument o Du Du
Willertová, Aneta ; Bačíková, Alžběta (oponent) ; Klímová, Barbora (vedoucí práce)
Diplomová práce sestává z procesuálního autoportrtu formou videodokumentu s výrazními autoreferenčními strategiemi. Du Du si nalévá čaj.
Šípek – zdroj přírodních látek
Motúzová, Eliška ; Vítová, Eva (oponent) ; Veselá, Mária (vedoucí práce)
Cílem této bakalářské práce bylo zkoumání antimikrobiální aktivity extraktů různých druhů šípkových čajů. Dále byla stanovována koncentrace biologicky aktivních látek, polyfenolů a flavonoidů, a celková antioxidační aktivita těchto čajů. V teoretické části byly shrnuty základní informace o růži šípkové, rozdělení čajů, přehled biologicky aktivních látek a základní metody extrakce. Praktická část byla věnována stanovení antioxidační aktivity, obsahu polyfenolů a flavonoidů extraktů čajů a dále stanovení antimikrobiální aktivity daných extraktů na bakteriální kmeny Serratia marcescens a Micrococcus luteus. Z výsledků práce vyplývá, že vodné extrakty vykazují jistou mikrobiální aktivitu. Zároveň zvolené extrakty obsahují velké množství polyfenolických a flavonoidních látek.
Antimikrobiální aktivita šípkových čajů
Ďubašáková, Mária ; Vespalcová, Milena (oponent) ; Veselá, Mária (vedoucí práce)
Cieľom tejto bakalárskej práce bolo stanovenie koncentrácie biologicky aktívnych látok ako sú polyfenoly a flavonoidy a tiež celkovú antioxidačnú kapacitu v čajových extraktoch s hlavným obsahom Rosa canina. Ďalej bolo predmetom experimentu zistenie antimikrobiálnej aktivity a účinnej koncentrácie extraktu voči vybraným baktériám. Teoretická časť je zameraná na popis prírodných antioxidačných látok a ich aktívnom účinku proti voľným radikálom, popis a rozdelenie čaju, botanický a chemický popis ruže šípovej a základné informácie o baktériách. V experimentálnej časti sú popísane vybrané metódy stanovenia polyfenolov, flavonoidov, celkovej antioxidačnej aktivity pripravených extraktov a tiež overenie antimikrobiálnej aktivity voči grampozitívnej a bramnegatívnej baktérii. Z výsledkov vyplýva, že stanovené extrakty nemajú žiadny inhibičný účinok voči daným baktériám. Taktiež bolo zistené, že vodné extrakty majú vysoký podiel flavonoidov a polyfenolov.
Rodinný dům s čajovou provozovnou
Rydlo, Jan ; Papranec, Michal (oponent) ; Petříček, Tomáš (vedoucí práce)
Tato BP se zabývá návrhem rodinného domu s čajovou provozovnou. Dům je situován jedním podzemním a dvěma nadzemními podlažími. V suterénu se v levé části podlaží nachází komerční část domu s kamenným obchodem, skladem čaje a kanceláří pro správu e-shopu. V pravé části se nachází garáž s dílnou a posilovna. V nadzemních podlažích už nalezneme pouze obytné části budovy, které jsou řešeny velmi vzdušně a luxusně. Místnosti jsou velké, s vysokými stropy a velkými francouzskými okny v téměř každé místnosti. Viditelné vazníky v obývacím pokoji a kuchyni v kombinaci s vysokými stropy vytvářejí pocit noblesnosti a volnosti. Stavba je provedena ze ztraceného bednění v podzemní části a z cihelných bloků Porotherm v části nadzemní. Střecha je pultová rozdělená na dvě části svahovaná směrem od středu domu. Celá stavba je velmi dobře zateplena izolačními materiály po celé fasádě a nad nosnými prvky krovů. Dominantní je i velký pozemek, na kterém stavba stojí. V exteriéru domu bude vybudována rozsáhlá okrasná zahrada v části za domem a s užitnou plochou pro pěstování užitkových rostlin v zadní části pozemku. Velké jezírko a altán prospějí pohodě obyvatel domu.
Obsah vybraných alkaloidů v čaji a v kávě
Trenzová, Kristina ; Divišová,, Radka (oponent) ; Diviš, Pavel (vedoucí práce)
Tato diplomová práce se zabývá obsahem vybraných alkaloidů ve vzorcích kávy a čaje. V teoretické části se nachází charakteristika kávovníku a čajovníku, jejich technologie zpracování a doporučená příprava nápoje. Dále je zde rozebráno chemické složení, účinky methylxanthinů na lidský organismus, vlivy na zdraví a metabolismus. Vzorky byly extrahovány do organického rozpouštědla a taktéž připraveny do vodné fáze dle doporučené přípravy. V těchto vzorcích byly hledány xanthinové alkaloidy - kofein, theobromin a theofyllin. Z káv dosahovala nejvyšší koncentrace kofeinu káva Robusta z Indie (1730 mg/l), což odpovídá 1,72 % kávy. Z Arabic byla naměřena nejvyšší koncentrace kofeinu u kávy Honduras (1115 mg/l), což je 1,11 %. Z čajů byly nejvyšší hodnoty naměřeny u Ceylonských typů, nejvyšší koncentrace kofeinu byla naměřena u černého Ceylonu 2087 mg/l, což je 2,08 %. Nejvyšší koncentrace theobrominu byla v Ceylonském zeleném gunpowderu (175,4 mg/l). Do vodných roztoků procházely alkaloidy téměř se 100 % účinností, v závislosti na teplotě a čase. Nejlepší prostup byl u káv připravované pomocí moka konvičky a u čajů pu-erh. Nejhorší u zelených čajů a u vzorků maté.
Bioaktivní látky růže šípkové
Ďubašáková, Mária ; Skoumalová, Petra (oponent) ; Veselá, Mária (vedoucí práce)
Cieľom tejto diplomovej práce bolo stanovenie koncentrácie bioaktívnych látok ako sú celkové polyfenoly a flavonoidy a tiež celkovú antioxidačnú kapacitu v čajových extraktoch z Ruže šípkovej. V druhej časti bolo predmetom experimentu zistenie antimikrobiálnej aktivity a účinnej koncentrácie etanolu voči vybraným baktériám. Teoretická časť je zameraná na popis prírodných antioxidačných látok a ich účinku proti voľným radikálom, popis čaju, popis Ruže šípkovej a možnosti spektrofotometrického stanovenia prírodných látok, a na záver základné rozdelenie baktérií. V experimentálnej časti boli pripravené etanolové a vodné extrakty v ktorých boli stanovované celkové polyfenoly, flavonoidy a antioxidačná aktivita Výsledky stanovovania polyfenolov a flavonoidov ukazujú, že pre lúhovanie kvetu je vhodnejšie rozpúšťadlo s etanolom, a pri lúhovaní oplodia šípku je vhodnejšie rozpúšťadlo voda. Pri porovnaní antioxidačnej aktivity macerátov nenastali žiadne významné rozdiely, mierne vyššiu antioxidačnú aktivitu vykazujú maceráty z kvetu šípku. Extrakty vykazovali antimikrobiálnu aktivitu najmä proti Micrococcus luteus a mierne proti Bacillus cereus. Najväčšia antimikrobiálna aktivita bola stanovená u etanolových macerátov kvetu proti Micrococcus luteus

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 65 záznamů.   1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.