Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 408 záznamů.  začátekpředchozí239 - 248dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Dědičné a nedědičné faktory ovlivňující obsah škrobu v hlízách bramboru
Malá, Lucie ; Sedláková, Vladimíra (vedoucí práce) ; Dvořák, Petr (oponent)
Tato literární rešerše se týká škrobu přítomného v hlízách bramboru a genetických i negenetických faktorů, které mají vliv na jeho obsah. Z počátku práce je pozornost věnována bramborám jako takovým, a to především jejich obecné charakteristice. Nutno zmínit také obsah látek v hlízách a jejich vliv na lidské zdraví. Dále je práce soustředěna na hlavní téma, a to škrob přítomný v hlízách bramboru. Škrob má značný význam pro celé národní hospodářství, v současné době se používá nejen ve škrobárenském průmyslu, ale má stále větší uplatnění i v ostatních průmyslových odvětvích, jako je například papírenský a textilní průmysl. Škrob je složen ze dvou důležitých polysacharidů, amylosy a amylopektinu, které jsou v práci podrobně popsány. Existují faktory, které mohou obsah škrobu v hlízách bramboru ovlivňovat, jedná se o faktory genetické i environmentální. Důležitá je biosyntéza škrobu, která je závislá hned na několika enzymech, které spouštějí jeho metabolickou dráhu. Jedná se o pyrofosforylasu, syntázu škrobu (SS), enzymy větveného škrobu (SBEs) a enzymy nevětveného škrobu (DBEs). Důležitou roli zde hraje syntáza škrobu, zejména její izoforma GBSS (granule bound starch synthase), pomocí které je syntetizována amylosa. Amylopektin je syntetizován komplexem enzymů SSI, SSII, SSIII, SSIV. Manipulací s jednotlivými geny cukerného metabolismu lze ovlivnit tvorbu a složení škrobu v jakékoliv odrůdě bramboru. Tato manipulace se nazývá transgenóze a jejím cílem je vznik nových genotypů bramboru. Lze produkovat škrob brambor s vysokým obsahem amylosy pomocí inhibice enzymů SBE A a SBE B. O škrob s vysokým obsahem amylosy je velký zájem ze strany průmyslu, jelikož takový škrob má jedinečné funkční vlastnosti. Nutno zmínit DNA markery, které v souvislosti se šlechtěním brambor nabízí nové příležitosti pro selekci genotypů brambor. S DNA markery souvisí MAS analýza a s ní spojená metoda PCR metoda polymerázové řetězové reakce. Důležitá je také metoda QTL. Environmentálními faktory, které ovlivňují obsah škrobu v bramborách, a které jsou v práci zmíněny, jsou sucho, světlo, mráz. Nutno také podotknout, že i posklizňový stres má negativní vliv na obsah škrobu v hlízách bramboru. Environmentální stres velmi mění a ovlivňuje výnos škrobu.
Akrylamid ve výrobcích z brambor
Jiruška, Jan ; Sedláková, Vladimíra (vedoucí práce) ; Dvořák, Petr (oponent)
Tato literární rešerše byla zpracována na tématiku zabývající se akrylamidem (AA), jeho detekcí a jeho redukcí. Je v ní popsán základní botanický popis bramboru hlíznatého, včetně vypsaných registrovaných odrůd v České republice, které se používají především pro tepelné zpracování. Pozornost je také věnována chemickému složení hlíz. Dále je práce zaměřená na samotný AA. O něm se uvádí, že může působit karcinogenně a neurotoxicky, zvláště díky tomu, že se v organismu přeměňuje na reaktivnější sloučeninu, glycidamid. Díky pokusům na zvířatech jsou v dnešní době odhaleny tyto negativní účinky na lidský organismus. AA vzniká tepelnou úpravou brambor, která překročí 120 °C, zvláště se tedy jedná o brambůrky a lupínky (chipsy). Jde o reakci volné aminokyseliny (především asparaginu) a redukujícího cukru (většinou glukóza nebo fruktóza). Konkrétně jde o několik za sebou jdoucích reakcí, které jsou zahrnuty v Maillardově reakci. Při této reakci vzniká ve výrobku typická chuť a vůně. Bohužel, jeden z vedlejších produktů je právě AA. V dnešní době probíhá stále větší snaha o to, jak vznik samotného AA co nejvíce zredukovat. Jsou zde zahrnuty způsoby od pěstování, průmyslovou úpravu brambor až po přidávání aditiv při tepelné úpravě. Stále více pozornosti si získávají antioxidanty, které mohou vzniku AA výrazně zabránit. Dále jsou v práci nashromážděny informace o moderních analytických metodách, detekujících AA v potravinách. Zahrnuty jsou i rychlé detekční metody, které si získávají stále větší oblibu ze strany vědců.
Produkce a ošetření sadby brambor v systému ekologického zemědělství
Janochová, Veronika ; Dvořák, Petr (vedoucí práce) ; Koukolíček, Jan (oponent)
Zemědělci hospodařící v režimu ekologického zemědělství jsou podle platné legislativy povinni použít přednostně certifikovaný ekologický rozmnožovací materiál. Vzhledem k nulové nabídce těchto produktů předkládá bakalářská práce zhodnocení možností produkce sadbových brambor (Solanum tuberosum L.) v ekologickém režimu hospodaření. Nejčastějším důvodem neuznání sadby bývá její zdravotní stav, který je ovlivňován během celého procesu produkce. Hlavním problémem je v množitelských porostech výskyt virových onemocnění, která jsou nejčastěji přenášena mšicemi (Aphidoidea). Doporučením pro úspěšné množení hlíz je komplex preventivních opatření provázející celý jeho proces od rajonizace, kultivace pozemku, přípravy sadby přes vegetaci a ošetřování rostlin až po samotnou sklizeň a následné ošetření hlíz. Část práce se věnuje regulaci škodlivých činitelů pomocí bioinsekticidů, rostlinných extraktů či pěstováním brambor v polykulturách (intercroping). V praktické části je zhodnocena možnost využití obsevů z pohanky, ovsa a směsi (hořčice, svazenka, pohanka a slunečnice) jako prostředek pro snížení náletu mšic do porostů brambor. Z dosažených výsledků lze konstatovat, že použitý obsev měl vliv na výskyt mšic a jeho konkrétní účinek bude daný druhem použitých rostlin v obsevu či jejich směsí.
Využití hub a jejich produktů v ekologickém zemědělství
Krupičková, Karolína ; Dvořák, Petr (vedoucí práce) ; Král, Martin (oponent)
Nadměrné používání chemických látek v ochraně rostlin vyvolává problémy, jejichž důsledkem vznikají rezistence a rezidua (ty pronikají do potravního řetězce a způsobují další problémy). V posledních letech je snaha omezit používání chemických přípravků a nahradit je biologickými přípravky, které nezatěžují životní prostředí. Tato práce se zabývá možností využití hub a přípravků z nich k ochraně rostlin, namísto použití chemických přípravků. Práce shrnuje literární prameny a studie, které se tímto problémem zabývají. Nejprve se práce zabývá mykoparazitickými a entomopatogenními houbami. Zmiňuje jejich zástupce, kteří jsou významní pro biologickou ochranu rostlin. U mykoparazitických hub se jedná o zástupce Trichoderma harzianum, Clonostachys rosea a Pythium oligandrum. Jsou zde uvedeny jejich životní cykly a biopreparáty vyrobené z nich, které se používají na ochranu rostlin. Z entomopatogenních hub práce pojednává zejména o rodech Beauveria, Hirsutella, Lecanicillium, Metarhizium, Nomuraea, Paecilomyces, Tolypocladium a Aschersonia. U všech zástupců jsou vypsány biopreparáty a možnost jejich použití na ochranu plodin proti patogenům. V práci jsou zmiňovány přípravky na bázi hub na ochranu porostu brambor. Většina těchto přípravků není v České republice registrována, kromě Polyversa, který obsahuje spory houby Pythium oligandrum a používá se k ochraně brambor proti plísni bramborové (Phytophthora infestans). Většina biopreparátů je vysoce účinná proti chorobám plodin, ale některé biopřípravky jsou účinné jen v laboratorních podmínkách při optimálních podmínkách pro daný druh (např. Tolypocladium cylindrosporum).
Vřetenová čerpadla
Dvořák, Petr ; Jandourek, Pavel (oponent) ; Klas, Roman (vedoucí práce)
Práce obsahuje základní poznatky o vřetenových (šroubových) čerpadlech. Práce se nejprve zabývá hydrostatickými převodníky. Popisuje rozdělení hydrostatických převodníků, základní informace, účel, výpočtové vztahy a jejich charakteristiky. Poté se věnuje rozdělení vřetenových čerpadel, jejich konstrukci, principu jak fungují a využití. Na konci práce je odvození rovnic pro výpočet dvouvřetenového čerpadla s lichoběžníkovým závitem a vykreslení diagramů z těchto rovnic. Následně je proveden výpočet dvouvřetenového čerpadla pro zadané hodnoty.
Zhodnocení finanční situace podniku a návrhy na její zlepšení
Dvořák, Petr ; Pavliš, Jaroslav (oponent) ; Zinecker, Marek (vedoucí práce)
Bakalářská práce se zabývá především zhodnocením finanční situace společnosti DBC-AG, s.r.o.. Hlavním úkolem je celkové posouzení problémových oblastí finančního zdraví podniku a navrhnutí ekonomických řešení pomocí metod finanční analýzy. Analýza je zhotovena na základě dat z let 2009-2012 a to za pomocí metod k tomuto posouzení určených.
Návrh počítačové sítě v rodinném domě
Vala, Lukáš ; Dvořák, Petr (oponent) ; Ondrák, Viktor (vedoucí práce)
Bakalářská práce se zabývá návrhem kompletní počítačové sítě v novostavbě rodinného domu. První část pojednává o analýze současného stavu rodinného domu, možnosti a požadavky investora. Druhá část je zaměřena na teoretická východiska. Třetí část se zabývá návrhem řešení a požadavků na realizaci.
Využití finanční analýzy v podniku
Dvořák, Petr ; Kozák, Petr (oponent) ; Konečný, Miloš (vedoucí práce)
Bakalářská práce se zaměřuje na zhodnocení finančního zdraví podniku a jeho vývoje během let 2006–2009. Pomocí finanční analýzy a jejích jednotlivých metod bude popsána aktuální situace, příčiny a na základě toho pak budou navrhnuta možná opatření vedoucí ke zlepšení.
Bezdrátové teplotní čidlo s indikací vysoké teploty
Dvořák, Petr ; Petržela, Jiří (oponent) ; Hruboš, Zdeněk (vedoucí práce)
Práce se zabývá návrhem bezdrátového teplotního čidla při vysoké teplotě. Rozebírá různé varianty teplotních čidel. Dále práce popisuje bezlicenční frekvenční pásma (ISM), ve kterých bude možno komunikovat bezdrátovými moduly. Tyto bezdrátové moduly jsou rozebrány a popsány. U zařízení „vysílač a přijímač" je pozornost zaměřena na komunikaci mikrokontroléru Atmel s bezdrátovými moduly, s teplotními čidly, na ovládací mikrospínače a zobrazovací jednotku (LCD).
Vliv modrého světla na lidský organismus
Dvořák, Petr ; Krbal, Michal (oponent) ; Štěpánek, Jaroslav (vedoucí práce)
Tato práce vysvětluje pojem „modré světlo“. Zabývá se zdroji modrého světla a účinky tohoto typu elektromagnetického záření na lidský organismus. Pozornost je věnována především problémům, které může modré světlo způsobit. Největším nebezpečím je desynchronizace cirkadiánního rytmu a fotochemické poškození sítnice – fotoretinitida („blue light hazard“). Jsou zde popsány základní principy fungování biologických pochodů a zrakového systému, které jsou řízeny vlastnostmi dopadajícího světla na sítnici lidského oka. Ve druhé polovině práce jsou sepsány základní informace o umělých zdrojích modrého světla běžně se vyskytujících v domácnostech a v průmyslu. Po změření těchto zdrojů a následném zpracování jsou na konci práce uvedena jejich elektromagnetická spektra a jsou zde porovnány z hlediska cirkadiánních účinků.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 408 záznamů.   začátekpředchozí239 - 248dalšíkonec  přejít na záznam:
Viz též: podobná jména autorů
86 DVOŘÁK, Pavel
130 DVOŘÁK, Petr
5 Dvořák, P.
86 Dvořák, Pavel
2 Dvořák, Petr,
1 Dvořák, Prokop
1 Dvořák, Přemysl
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.