Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 98 záznamů.  začátekpředchozí89 - 98  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Stravovacích návyky z hlediska fylogeneze Homo sapiens sapiens.
HOLÁ, Marcela
Tato bakalářská práce se na základě syntézy odborné literatury pokouší vytvořit přehled vývoje stravovacích návyků předků současného člověka, počínaje nejstarším známým zástupcem hominidní linie - druhem Ardipithecus ramidus až po neolitického Homo sapiens a ukázat souvislosti mezi měnícím se potravním spektrem a fylogenetickým vývojem našeho druhu.
Stravovací návyky žáků II. stupně ZŠ na Třeboňsku
PLOC, Milan
V bakalářské práci se zabývám tématem - Stravovací návyky žáků II. stupně ZŠ na Třeboňsku. V teoretické části jsou charakterizovány pojmy týkající se výživy. Jednotlivé kapitoly rozebírají základní složky výživy a jejich význam pro lidský organismus. Dále se zmiňuji o nadváze, obezitě a poruchách příjmu potravy, které mohou ovlivnit zdraví dětí. Výzkum je zaměřen na stravovací návyky dětí. Jedná se o 3 denní monitorování stravy formou stravovacích záznamů. Cílem bakalářské práce je zjištění nutričních hodnot jednotlivých potravin a energetického příjmu během dne u dětí.
Organoleptické vlastnosti a kvalita stravy poskytované studentům v Menze JU v ČB ve srovnání se stravou převáženou klientům Nemocnice ČB, a.s.
RYTÍŘOVÁ, Zuzana
V bakalářské práci, jak již z názvu vyplývá, se zabývám kvalitou a organoleptickými vlastnostmi stravy připravované v Menze Jihočeské univerzity.V teoretické části práce se snažím pomocí literatury popsat základní zásady a složení kvalitní a zdravé stravy, popisuji historii a základní informace o klinické dietologii a vysvětluji důležitost organoleptických vlastností stravy. Dále se zde zabývám problematikou stravovacích zařízení a provozem menzy.Snažila jsem se touto cestou upozornit na důležitost stravy, která je nedílnou součástí léčby nemocného, a podle toho by měla být volena. V praktické části práce jsou zobrazeny výsledky kvantitativního dotazníkového šetření, prováděného u klientů Nemocnice České Budějovice a studentů Jihočeské univerzity. Toto šetření má za cíl upozornit na kvality a nedostatky jejich stravy a zjistit míru spokojenosti jak u klientů Nemocnice České Budějovice tak u studentů Jihočeské univerzity. Před zahájením šetření byly stanoveny tři hypotézy. Na základě vyhodnocení dat byla potvrzena pouze hypotéza číslo jedna a druhá část hypotézy číslo tři. Hypotéza číslo dvě a první část hypotézy číslo tři potvrzeny nebyly.
Analýza stravovacích návyků pomocí programu Nutridan u seniorů
KLEPALOVÁ, Michaela
Bakalářská práce je zpracovaná na téma ,,Analýza stravovacích návyků pomocí programu NutriDan u seniorů``. S postupujícím věkem dochází k fyziologickým změnám v organismu, klesá fyzická aktivita a na základě těchto faktorů je nezbytná změna stravovacích návyků. Jedinec by si měl uvědomovat, že příjem a výdej energie by měl být v rovnováze. Cílem práce je zmapovat stravovací návyky u seniorů pomocí programu NutriDan. Za seniora je považován člověk od 65-ti let věku. Práce je rozdělena na teoretickou část a výzkumnou část. V teoretické části jsou obsaženy informace o zásadách výživy ve stáří, faktorech ovlivňující stav výživy, onemocněních spojených s příjmem potravy a další informace týkající se stravování a fyzické aktivity u seniorů. Pro výzkumnou část byla použita metoda kvantitativního výzkumu. Dotazníky byly rozdány seniorům žijícím v domově důchodců, seniorům žijícím ve společných rodinách s dětmi a seniorům žijícím ve vlastní domácnosti. Výzkumná část byla vytvořena na základě odpovědí 112 seniorů, kteří vyplnili dotazníky vztahující se k jejich stravovacím návykům. Na výzkumu se podílelo 64 % žen a 36 % mužů. Součástí dotazníků byly dva 24 hodinové vzpomínané jídelníčky. Jeden byl zaměřen na všední den (pátek) a druhý byl určen na neděli. Do jídelníčku se zapisovalo jak množství přijímané potravy, pitný režim tak i fyzická aktivita. Vyhodnocené jídelníčky poukazují na to, že energetický příjem přesahuje doporučenou normu u 71 % seniorů ve všední den a během víkendového dne se toto číslo zvyšuje na 77 % seniorů. Z dotazovaných seniorů má 42 % nadváhu a 52 % seniorů si myslí, že se zdravě stravuje. Prvním cílem je zjistit, zda energetická hodnota stravy odpovídá věku a tělesné konstituci jedince. Předpokládaná hypotéza 1 je, že energetická hodnota stravy odpovídá věku a tělesné konstituci jedince. Druhým cílem práce je zjistit, zda senioři dodržují pitný režim. Předpokládaná hypotéza 2 je, že senioři dodržují pitný režim. Třetím cílem práce je zjistit, zda poměr tuků, cukrů a bílkovin odpovídá věku a tělesné konstituci jedince. Předpokládaná hypotéza 3 je, že poměr tuků, cukrů a bílkovin odpovídá věku a tělesné konstituci jedince. Čtvrtým cílem práce je zjistit, zda obsah tuků ve stravě odpovídá doporučené normě (<30g/den). Předpokládaná hypotéza 4 je, že poměr tuků odpovídá denní doporučené normě. Z bakalářské práce vyplývají zajímavé výsledky. Potvrdila se jen jedna hypotéza a to hypotéza 2 - senioři dodržují pitný režim. Ostatní hypotézy byly vyvráceny. Tato práce může být nápomocná seniorovi při změně životního stylu. Najde zde základní informace ohledně stravování, pitného režimu, fyzické aktivity. Práce může být využita sestrami při edukaci o správném stravování ve stáří.
Změna tělesné hmotnosti během kalendářního roku\\
ŘÍHA, Jakub
Tato bakalářská práce se zabývá sledováním vývoje tělesné hmotnosti, procentního podílu tuku a hodnot BMI v průběhu jednoho kalendářního roku u studentů Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. V teoretické části se zabývám charakteristikou zdraví a civilizačními chorobami. Obezitě, rovněž jedné z civilizačních chorob, jsem vzhledem k předmětu této práce věnoval kapitolu samostatnou. Další kapitoly tvoří strava a pitný režim a pohybová aktivita. Poslední důležitou kapitolu představuje vliv tělesné hmotnosti na zdraví člověka, kde je popsán zejména vliv nadměrné hmotnosti na výskyt civilizačních chorob. V praktická části činilo výzkumný soubor 105 osob, z toho 41 mužů a 64 žen. Pro zjištění tělesné hmotnosti a procenta tuků byla použita váha Tanita. Získané hodnoty jsou zaznamenány v podobě tabulek a grafů. Z výsledků vyplývá, že tělesná hmotnost, procento tuku i hodnota BMI se během kalendářního roku u obou pohlaví mění jen nepatrně. Průměrné měsíční hodnoty BMI a procenta tuku ukazují, že jak u mužů, tak i u žen se hmotnost pohybuje v ideální rovině a nepředstavuje žádná zdravotní rizika.
Koncepce poradny zdravého životního stylu
GALDIA, Jiří
Úkolem mé bakalářské práce bylo zjistit nabídku odborných služeb poraden zdravého životního stylu na internetové síti. V teoretické části jsem se zabýval problematikou zdravého životního stylu, problematikou podpory zdraví a rozborem metodiky poraden zdravého životního stylu. V praktické části jsem provedl rozbor nabídky poraden zdravého životního stylu na internetové síti a míry odbornosti jejích garantů. V závěru jsem se pokusil navrhnout koncepci poradny zdravého životního stylu se zaměřením na výživové poradenství.
Specifické stravovací návyky u klientů se stomií
OSADČÍ, Jana
Tato práce se orientuje na stravovací návyky stomiků a jejich osobní zkušenost s dodržováním daných pravidel stravování. V současné době klientů se stomií v České republice přibývá. Vytvoření stomie je pro klienta náročnou situací. Při adaptaci na novou situaci potřebuje veškerou odbornou péči. V životě klienta dochází k řadě změnám a jedna z nich je změna stravovacích návyků. V současné době neexistuje žádná univerzální dieta, která by byla platná pro všechny stomiky. Přesto, že správné stravování a pitný režim je nedílnou součástí péče o stomiky. Proto nás zajímaly zkušenosti stomiků v oblasti výživy. V této práci byly stanoveny dva cíle. První cíl byl zaměřen na specifické stravovací návyky kolostomiků a druhý cíl na specifické stravovací návyky ileostomiků. K cílům se vztahovaly dvě hypotézy. První hypotéza se zajímala o to, zda klienti s kolostomií mají své specifické stravovací návyky. Druhá hypotéza zjišťovala, zda klienti s ileostomií mají své specifické stravovací návyky. K naplnění cílů byl použit kvantitativní výzkum, realizovaný pomocí anonymního dotazníku. Dotazník obsahoval 27 otázek. Sběr dat probíhal v měsíci březnu 2009. Rozdáno bylo 100 dotazníků, návratnost byla 80 %. Tato práce potvrdila fakt, že neexistuje žádná univerzální dieta, která by byla platná pro všechny stomiky. Je třeba přizpůsobit stravu individuálním požadavkům jedince, neboť ne každý reaguje na skladbu jídelníčku stejně, a proto je důležité jednotlivé potraviny a jejich působení vyzkoušet. Tím se postupem času upraví způsob výživy tak, že stravování nebude klienta omezovat a vymizí strach z nežádoucích účinků potravy.
Stravovací návyky seniorské generace se zaměřením na klienty následné péče.
ŠNAJDROVÁ, Lucie
Má práce se zabývá stravováním seniorů na oddělení následné péče v českobudějovické nemocnici. Zda netrpí dehydratací, malnutricí, obezitou nebo naopak kachexií. U pacientů s diagnózou Diabetes mellitus byl podrobně rozebrán týdenní jídelníček.
Stravovací zvyklosti studentů Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích
HROMÍŘOVÁ, Jana
Shrnutí: Jedním z hlavních cílů lidstva je získání a udržení zdraví. K jeho dosažení je důležité nemocem předcházet, hovoříme o tzv. prevenci. Mezi důležité faktory prevence patří správná výživa, přiměřená tělesná a duševní aktivita a optimální životní styl. Proto jsem si zvolila za téma své bakalářské práce {\clqq}Stravovací zvyklosti studentů Jihočeské univerzity``, jež se zaměří na správnou výživu vysokoškoláků. Cílem mé práce bylo zjistit, zda se studenti JČU stravují dle zásad správné výživy během studia a zda úroveň jejich stravování závisí na jejich finanční situaci. Z dotazníkového šetření vyplývá, že se studenti JČU nestravují dle zásad správné výživy. Změny stravovacích zvyklostí, ke kterým došlo u studentů během jejich studia, byly většinou negativní např. nepravidelnost stravy a snížení kvality stravy a to hlavně díky nedostatku financí a času. Studenti JČU dávají více přednost světlému pečivu a sladkostem. Naopak méně upřednostňují ryby a luštěniny a opomíjejí zakysané mléčné výrobky. Je potřebné, aby do svého jídelníčku studenti zařadili zejména více ovoce a zeleniny, luštěnin, tmavého celozrnného pečiva, ryb a také aby dodržovali pravidelný denní přísun tekutin více než 1,5 litru. Naopak by měli snížit konzumaci sladkostí, uzenin a slazených nápojů. Studenti JČU by se měli častěji věnovat fyzické aktivitě, protože je důležitá k udržení optimální tělesné hmotnosti a též má svůj význam v prevenci některých onemocnění. Mezi nejčastější faktory ovlivňující výběr stravy patří finanční dostupnost společně s chutí, vůní a vzhledem potravin. Z dalšího dotazníkového výzkumu, který jsem provedla ve Francii vyplývá, že francouzští studenti se stravují více dle zásad správné výživy, jejich strava je lehká, lépe stravitelná a bohatá na zeleninu, drůbež, luštěniny a ryby. Podle mého názoru by studenti JČU měli přejímat jejich stravovací zvyklosti a do svého jídelníčku častěji zařazovat pokrmy francouzské kuchyně.
Vytvoření a ověření optimálního tréninkového plánu v soutěži Ocelový muž\\
ŠAFAŘÍK, Milan
Tato práce je zaměřena na vytvoření a následné ověření tréninkového plánu, jenž rozvíjí silově-vytrvalostní schopnosti v soutěži Ocelový muž. Diplomová práce obsahuje tři části. První část se zabývá soutěží Ocelový muž, rozborem skutečností týkajících se problematiky silově-vytrvalostních schopností, sportovního tréninku a aspekty s tím související. Druhá část je věnována analýze vytvořeného tréninkového plánu a testováním silově-vytrvalostních schopností. Třetí část se zabývá diskuzí k získaným poznatkům a uvádí jejich závěrečný souhrn.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 98 záznamů.   začátekpředchozí89 - 98  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.