|
Správná výrobní a hygienická praxe při zpracování sladkovodních ryb.
SMOLA, Jiří
HACCP a správná výrobní praxe jsou nástroje k zabezpečení potravní bezpečnosti. Technologický postup při zpracování ryb začíná příjmem živých ryb a končí skladováním a expedicí rybích výrobků. Skladování je operace, při které může dojit k ohrožení zdraví spotřebitele. Při nesprávném udržování teploty dochází k pomnožení mikroorganizmů. Skladování probíhá při teplotě 0 {--} 2 °C, která zastaví růst mikroorganizmů. V praxi byl sledován rozdíl průběhu teplot během hodin a dní. Během sledování byla průměrná teplota v 10 hodin dopoledne 2,33 {$\pm$} 1,25°C a průměrná teplota v 10 hodin večer byla 2,11 {$\pm$} 1,19°C. Průměrná teplota během sledování byla 2,10 {$\pm$} 1,03°C. Maximální teplota byla sledována v dopoledních hodinách. Ke zvýšení teploty docházelo při uskladňování nových výrobků. Toto krátkodobé zvýšení může mít vliv na kvalitu výrobků.
|
| |
| |
| |
|
Tlakové a teplotní vlny v periodicky pracujícím hydrogenačním reaktoru.
Stavárek, Petr ; Jiřičný, Vladimír ; Staněk, Vladimír ; Hanika, Jiří ; Tukač, V. ; Chyba, V. ; Lederer, J. ; Kolena, J. ; Kubička, D.
Článek se zabývá výzkumem chování zkrápěného reaktoru s periodicky modulovanou rychlostí nástřiku kapalné reakční směsi. Hydrogenace dicyklopentadienu na palladiovém nosičovém katalyzátoru byla použita jako modelová reakce. Parametry modulace rychlosti nástřiku – délka periody a její split – ovlivňují tlakové a teplotní vlny, pohybující se dolů podél lože katalyzátoru.
|
| |
| |
| |
| |
| |