Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 89 záznamů.  začátekpředchozí62 - 71dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Struktura genetických zdrojů obilnin v Genové bance v Praze
SOUKUP, František
Anotace V práci je řešena analýza struktury genetických zdrojů obilnin v Genové bance v Praze a jejich potenciál pro využití v České republice. Genetické zdroje obilnin jsou zde popsány a vyhodnoceny podle jednotlivých kolekcí Genové banky v Praze. Tato banka má největší kolekci pšenice v České republice a mnoho dalších kolekcí obilnin a pseudoobilnin. Druhy v kolekcích a jejich složení jsou uvedeny ve výsledkové části. Ve výsledcích jsou také porovnány genetické zdroje obilnin Genové banky v Praze a České republiky se zahraničními zdroji.
Metodika testování rezistence pšenice k původcům hnědých listových skvrnitostí v polních podmínkách
Šíp, Václav ; Chrpová, Jana ; Palicová, Jana ; Hanzalová, Alena ; Čejka, Lubomír
Na základě zkušeností získaných při provádění kruhových testů rezistence ozimé a jarní pšenice k hnědým listovým skvrnitostem v období 2002-2014, dostupných literárních údajů a speciálních pokusů s braničnatkou pšeničnou v rámci výzkumného projektu QJ 1210189 byly získány nové závěry a doporučení týkající se jak obecných hledisek (biologických a genetických zvláštností jednotlivých původců hnědých listových skvrnitostí, struktury jejich populací, vztahu hostitel – patogen, průběhu infekce, škodlivosti aj.), tak především vlastní metodiky testování v polních podmínkách, speciálně výběru izolátů pro inokulace, uspořádání a vedení pokusů, přípravy inokula a provádění inokulace, jakož i hodnocení stupně napadení (projevu infekce). Pozornost se soustředila na tři hlavní původce, kterými jsou v České republice Mycosphaerella graminicola anam. Septoria tritici, Pyrenophora tritici – repentis anam. Drechslera tritici-repentis a Phaeosphaeria nodorum anam. Stagonospora nodorum. Předložená metodika obsahuje komplex opatření směřujících ke zvýšení přesnosti testů rezistence k těmto listovým chorobám pro potřeby šlechtění, zkoušení odrůd i racionalizaci ochranných opatření v pěstitelské praxi.
Plný text: Stáhnout plný textPDF
Efektivní využití blízké infračervené spektroskopie s Fourierovou transformací pro hodnocení technologických vlastností pšenice
Dvořáček, Václav ; Prohasková, Anna ; Štočková, Lenka
Vypracovaná metodika přináší uživatelům jak základní informace o principech a možnostech NIR spektroskopie, tak i detailnější pohled na možnosti současné FT-NIR spektroskopie pro predikci jakosti pšeničného zrna. Pracovníkům v zemědělské praxi pomůže předložená metodika při rozhodování o možnostech využití této metody i při výběru vhodného typu NIR spektroskopu. Stávajícím i budoucím uživatelů pak poskytne některé praktické rady při obsluze přístroje, sestavování kalibračních souborů i vývinu kalibračních modelů. Objektivní zhodnocení 21 predikčních modelů s využitím FT-NIR spektrometru pokrývající parametry 14 referenčních metod zaměřených na kvalitu pšenice dále nabízí cenné informace přímo využitelné ve šlechtitelských programech, v mlýnskopekárenské i zemědělské praxi, v procesech státní kontroly i ve výzkumných organizacích a na univerzitách.
Plný text: Stáhnout plný textPDF
Návrh farmářské výroby glukozového sirupu z pšenice
PAPANOVÁ, Hana
Výroba glukózového sirupu ( t.j. "škrobového syrobu") je v průmyslové výrobě dávno známa a provádí se zcela běžně kyselou hydrolýzou škrobu, bramborového a kukuřičného či pšeničného. Je to hustá kapalina ( 80% BG) obsahující až 95% glukózy v sušině a 3 - 5 % dextrinů 3 skupin ( t.j. amylo - erytro a achrodextrinů). Používá se při výrobě marmelád, limonád, bonbonů, perníku, likérů, jako náhražka medu a dále v průmyslu textilním, koželužském a v konzervárenském při výrobě ovocných konzerv. Bonbonový škrobový sirup má v sušině jen kolem 40% glukózy a 55 % dextrinů. V práci je řešen návrh užitného vzoru výroby glukózového (škrobového) sirupu nikoli ze škrobu, ale přímo z pšenice v primitivních podmínkách farmářské výroby.
Produkční účinnost upravených krmiv při odchovu tržního kapra na sádkách Rybářství Třeboň.
MELKA, Václav
Cílem této práce bylo ověření produkční účinnosti tepelně a mechanicky upravené pšenice v porovnání s neupravenou pšenicí v chovu tržního kapra na sádkách v Třeboni. Krmný pokus probíhal 120 dní v 8 pokusných sádkách. Jako aplikované krmivo byla vybrána pšenice bez úpravy, pšenice tepelně upravená teplotou 100 °C po dobu 90 sekund a pšenice tepelně upravená a současně mačkaná. Kontrolní obsádka stejné hustoty byla bez přikrmování pouze na přirozené potravě. Pokus probíhal ve dvou opakováních. Obsádky byly přikrmovány 3x týdně v ranních hodinách a na stejném místě v sádce. Každý měsíc proběhlo přelovení obsádek a stanovení sledovaných parametrů. Na konci pokusu byly vyhodnoceny sledované produkční ukazatele. Výsledky produkčních ukazatelů prokázaly pozitivní vliv tepelných a mechanických úprav na produkční účinnost. Nejvyšší produkční účinnost byla dosažena u kaprů přikrmovaných pšenicí tepelně upravenou při 100 °C v kombinaci s mechanickou úpravou mačkáním (FCR - relativní krmný koeficient 2,17 - 0,17; FCE - přírůstek hmotnosti ryb z 1 kg krmiva 0,47 - 0,04; SGR - specifická rychlost růstu 0,63 - 0,06 %.d-1), poté následovala pšenice tepelně upravená při 100 °C (FCR - 2,32 - 0,16; FCE - 0,44 - 0,04; SGR - 0,60 - 0,06 %.d-1) a nejnižší produkční účinnost byla u pšenice bez úprav (FCR - 2,38 - 0,10; FCE - 0,43 - 0,02; SGR - 0,58 - 0,07%.d-1). Tepelné a mechanické úpravy pšenice se jeví jako velmi perspektivní způsoby úprav krmiv pro odchov tržního kapra.
Zhodnocení rozdílů v pěstitelské technologii hybridních a liniových odrůd pšenice seté
MAGOČI, Jan
Cílem této bakalářské práce je porovnání hlavních rozdílů jak ve šlechtění, tak i v pěstitelské technologii liniových a hybridních odrůd pšenice seté. Ze získaných informací z odborné literatury a taktéž od pěstitelů z různých částí jihočeského kraje, kteří se zabývají pěstováním hybridní pšenice, jsem došel k výsledku, že hybridní pšenice je výnosnější než liniové odrůdy a to hlavně v podmínkách méně příznivých pro pěstování pšenice ozimé. Šlechtění hybridní pšenice je nákladnější a náročnější, což se odráží na ceně osiva. Podle vybraných pěstitelů lze konstatovat, že pěstování hybridní pšenice je ve fázi poznávání vlastností, schopností a možností hybridní pšenice.
Zlato a stříbro v mezinárodním obchodě - DIPLOMOVÝ SEMINÁŘ
Hájková, Markéta ; Taušer, Josef (vedoucí práce) ; Melcher, Ota (oponent)
Tato práce je zaměřena na popis komoditního trhu jako trhu, ve kterém je skryta spousta příležitostí. I tento trh je investičně atraktivní, jak pro získání, tak pro uložení peněz. Cílem práce je objasnit atraktivnost jednotlivých komodit pro investory a prostřednictvím historického vývoje zanalyzovat hlavní význam komoditního trhu v dnešní společnosti. Dalším cílem je představit komodity jako instrumenty, jež se staly plnohodnotným konkurentem ostatních forem investic (např. akcií, dluhopisů či nemovitostí). Na základě poznatků zjištěných z analýzy historie, současného trhu, názorů odborníků a významných investorů a také možností investic bude naplněn hlavní cíl diplomové práce, tj. predikce budoucího vývoje trhu vybraných komodit -- zlato, ropa, káva a pšenice - v následujícím desetiletí.
Kvalita potravinářské pšenice v jižních Čechách
MACHOVCOVÁ, Dana
Kvalita potravinářské pšenice je ve zvoleném podniku hodnocena každoročně u všech dodávek ze zemědělské prvovýroby. V letech 2008 - 2012 byly stanoveny jednotlivé parametry u souborů o velikosti 42 - 222 vzorků, s výjimkou roku 2009, kdy byla do pšenice potravinářské technologicky zatříděna pouze jedna dodávka. Celostátní sledování kvality potravinářské pšenice je prováděno v Zemědělském výzkumném ústavu Kroměříž, s. r. o. a Agrotestu fyto, s. r. o. Je spolufinancováno MZe v rámci funkčního úkolu, který navazuje na projekt MZe ČR č. QG50041 Faktory kvality a bezpečnosti potravinářských obilovin (2005 - 2010). Sklizňové vzorky získané od pěstitelů ve sledovaném období 2008 - 2012 představovaly soubory o velikosti 500 - 1035 vzorků. Byly popsány faktory, které ovlivňují kvalitu zrna. Dále kritéria a metody hodnocení kvality zrna pšenice potravinářské. Jejich aplikace v Agrotestu fyto, s. r. o. a v provozních podmínkách ZZN Pelhřimov a. s. Z výsledků jednotlivých zkoušek laboratoře střediska Záhoří byly vypočteny průměrné hodnoty sledovaných parametrů a následně porovnány s celorepublikovým průměrem a průměrem Jihočeského kraje. Kvalita zrna pšenice potravinářské vykázala v letech 2008 - 2012 velkou variabilitu v jednotlivých parametrech jak na úrovni celostátní, tak i v Jihočeském kraji a ve zvoleném podniku. Výslednou kvalitu každoročně nemalou měrou ovlivňoval průběh počasí.
Kritické hodnocení potenciálu bílkovin sklizňových produktů vybraných plodin z hlediska jejich uplatnění v potravinářských a biotechnologických aplikacích
BUCKOVÁ, Pavlína
Diplomová práce se zabývá rostlinnými bílkovinami. Literární přehled pojednává o vlastnostech majoritních bílkovin u vybraných zemědělských plodin (pšenice, ječmen, oves, kukuřice, hrách, sója, řepka, brambor, topinambur) a jejich využití v potravinářství, dietách, biotechnologiích a dalších odvětvích. Součástí diplomové práce bylo také hodnocení potenciálu produkce bílkovin u jmenovaných plodin na základě literárně a statisticky dostupných dat. Data jsou utříděna do tabulek a grafů.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 89 záznamů.   začátekpředchozí62 - 71dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.