Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 28,245 záznamů.  začátekpředchozí31 - 40dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 2.47 vteřin. 

Chování specifické skupiny zákazníků při nákupu potravin
Zdražilová, Jana ; Hes, Aleš (vedoucí práce) ; Ivana, Ivana (oponent)
Diplomová práce je rozdělena do dvou hlavních částí. První část práce zahrnuje nejdůležitější informace týkající se chování spotřebitelů při nakupování, typologie spotřebitelů z různých pohledů, modelů spotřebního chování, nákupního rozhodovacího procesu, důležitá je také černá skříňka spotřebitele, která zahrnuje faktory, které na spotřebitele působí při rozhodování o nákupu. Do práce bylo také nutné zahrnout informace o nemoci diabetes mellitus, jelikož práce se týká chování diabetiků při nákupu potravin. Druhá část práce je věnována převážně dotazníkovému šetření, jehož výsledky jsou v této části prezentovány a jehož cílem bylo identifikovat faktory, které ovlivňují spotřebitele s diabetem při nakupování potravinářských produktů. Součástí vlastní části práce je také průzkum aktuální nabídky potravin, které jsou značené jako vhodné pro diabetiky.

Nové tendence v chování spotřebitele při nákupu potravin
Radoušová, Eva ; Hes, Aleš (vedoucí práce) ; Petr, Petr (oponent)
Diplomová práce se zabývá tendencemi v chování spotřebitele při nákupu potravin. Pro účely zpracování této diplomové práce jsou jako skupina spotřebitelů zvoleni studenti vysokých škol ze Středočeského kraje. Teoretická část práce obsahuje poznatky související s nákupním chováním spotřebitelů při nákupu potravin a vlivy působící na toto chování. V analytické části práce jsou analyzovány nákupní zvyklosti u vybrané skupiny spotřebitelů. Nákupní chování je zkoumáno z hlediska četností nákupů, místa nákupu, nejčastěji nakupovaných kategorií potravin, hlavních kritérií rozhodování při nákupu potravin, vlivu reklamy a slevových akcí, významu informací o složení potravin a o zemi původu, zájmu o biopotraviny a zdravý životní styl, ochoty zkoušet dosud nevyzkoušené potraviny a přístupu k nákupu potravin prostřednictvím internetu. Závěrečná část práce vyhodnocuje nové tendence nákupních zvyklostí vybrané skupiny spotřebitelů a formuluje doporučení, jak pro dotčenou skupinu spotřebitelů, tak pro prodejce potravin.

ICT pro podporu regionálního rozvoje
Očenášek, Vladimír ; Havlíček, Zdeněk (vedoucí práce) ; Vostrovský, Václav (oponent)
Ve světě se opakovaně uskutečňuje množství různých hodnocení, která se vztahují k oblasti informačních a komunikačních technologií. Např. Organizace spojených národů (United Nations e-Government survey) hodnotí ve dvouletých cyklech rozvoj elektronizace státní správy ve 193 zemích naší zeměkoule a vydává celosvětový žebříček úrovně indexu e-governmentu, EGDI (e-government developement index). Mezi základní oblasti dnes bezesporu patří hodnocení webových portálů, kde je značná pozornost věnována regionům a sídelním útvarům. Od roku 2003 se ve dvouletých cyklech uskutečňuje nejznámější hodnocení webových portálů hlavních měst největších států světa - Digital Governance in Municipalities Worldwide Hodnocení je organizováno institutem "The E-Governance Institute", který je součástí Rutgers University v Newarku. V roce 2007 byla poprvé do hodnocení zařazena i Praha (15 místo), v roce 2009 obsadila v hodnocení vynikající 2. místo, v období 2011 - 2012 byla na 4. místě a za období 2013 -- 2014 se Praha umístila na 10. místě. Právě z hodnocení Digital Governance in Municipalities Worldwide vychází metodika našeho hodnocení, které je zaměřeno na regionální internetové portály. Hodnotili jsme 6 regionálních portálů pomocí 40 parametrů v kategoriích Soukromí a bezpečnost, Přístupnost a použitelnost, Obsah, Služby a Zapojení občanů. Hodnotili jsme např., zda internetový portál poskytuje: publikace online, vícejazyčný přístup, možnosti GIS, kalendář akcí, prohledávatelné databáze článků, rezervaci ubytování atd. Pro hodnocení regionálních internetových portálů jsme zvolili 2 regionální centrály cestovního ruchu (Centrála cestovního ruchu -- Jižní Morava (www.ccrjm.cz), Jihočeská centrála cestovního ruchu www.jccr.cz)), jeden regionální turistický server (Posázaví - vítejte v turistickém regionu kolem řeky Sázavy (www.posazavi.com)), 2 rakouské portály, představující příhraniční spolupráci Rakouska a České republiky (Urlaub am Bauerhof -- dovolená na selském statku (www.agroturistika-v-rakousku.cz), Rakousko -- přijeďte a ožijete (www.austria.info/cz)) a oficiální švýcarský turistický portál (Officielle Website von Schweiz Tourismus (www.mojesvycarsko.com)). Při modelovém využití pěti významných oblastí hodnocení se prokázalo, že úroveň regionálních portálů je značně odlišná. Některá kritéria jsou plněna všeobecně, v řadě případů je naopak některý pohled zcela nebo částečně potlačen. Jednotlivá řešení tedy často upřednostňují jiná kritéria, a tím poskytují odlišné pohledy na region a jeho problematiku. Využitím všech možností by se zvýšil informační obsah a tím i užitná hodnota jednotlivých portálů. Teoreticky by tedy došlo k "obsahové kompatibilitě" jednotlivých řešení, což by v konečné fázi přineslo profit uživatelům a následně i návštěvníkům stránek nebo příslušných regionů.

Účetnictví jako subjekt i objekt kontroly
Kindlová, Helena ; Seidl, Ladislav (vedoucí práce) ; Jana, Jana (oponent)
Tato bakalářská práce s názvem Účetnictví jako objekt i subjekt kontroly je rozdělena do 2 hlavních částí. teoretické části a vlastní práce. Teoretická část se zaměřuje na účetnictví jako na objekt se svými stanovenými náležitostmi, které je nezbytné dodržovat. Na objekt, který podléhá jak interní tak externí kontrole. V praktické části jsou na příkladu fiktivní firmy předvedeny vybrané možné chyby v účetnictví a jejich následky a to převážně z pohledu zákona o účetnictví. V závěru jsou shrnuty teoretické poznatky využité při zpracovávání vlastní části práce.

Kulturní dědictví jako jeden z faktorů rozvoje obce a regionu
Kratochvílová, Tereza ; Varvažovská, Pavla (vedoucí práce) ; Tomáš, Tomáš (oponent)
Tématem předkládané bakalářské práce je kulturní dědictví a jeho role při rozvíjení obce a kraje. Teoretická část této práce se zaměřuje na definování základních pojmů, které jsou s tématem kulturního dědictví spojeny. Konkrétně se zabývá situací ve městech Pardubice a Pardubického kraje. Po počátečním představení základních východisek, týkajících se pojmů kulturní dědictví, region, regionální rozvoj, následuje část věnovaná konkrétním charakteristikám kulturně-historického vývoje a konkrétním místům v Pardubickém kraji. Poslední ze čtyř hlavních částí práce je věnována výsledkům kvantitativního a kvalitativního terénního šetření, uskutečněného k sebrání dostatečného množství aktuálních informací. V jeho průběhu proběhlo dotazníkové šetření mapující názory na téma kulturní dědictví u místních obyvatel a uskutečnilo se několik desítek strukturovaných, nestrukturovaných i polo strukturovaných rozhovorů se zástupci informačních center, místní samosprávy i řadových obyvatel a návštěvníků kraje.

Marketingová komunikace a právní ochrana osobnosti. Střety, řešení, sankce, náprava.
Kylarová, Markéta ; Kadlecová, Eva (vedoucí práce) ; Klára, Klára (oponent)
Diplomová práce se zabývá standardní marketingovou komunikací a jejím možným působením na člověka. Na danou problematiku je pohlíženo z právního hlediska. Jedná se o problematiku soudobou, narůstající s neustálým technologickým vývojem. Práce je koncipována do dvou částí, zahrnující část teoretickou a část praktickou. Teoretická část se ve svých úvodních odstavcích zaměřuje na jednotlivé pojmosloví marketingu a marketingové komunikace, volně navazuje na propojení s problematikou ochrany osobnosti a definuje tak předmětné souvislosti obou aspektů. Práce komplexně analyzuje regulaci ochrany osobnosti, taktéž regulaci marketingového prostředí, přičemž se stěžejně zaměřuje i na pojem a regulaci médií jako hlavních sdělovacích prostředků. V oblasti mediální se práce odvíjí zejména od dvou základních ústavně zakotvených práv, jež se v praxi velmi často dostávají do vzájemného sporu. Rozpracování právní úpravy je podloženo i soudní judikaturou. Praktická část práce se nadále věnuje jednotlivým vybraným faktickým případům, které byly českými a zahraničními soudy v dané tématice řešeny. Dílčí část se věnuje výzkumu, s cílem analyzovat stanoviska veřejnosti k dané problematice. V konečné fázi diplomové práce jsou veškeré získané poznatky zhodnoceny a aplikovány na stanovené hypotézy.

Manažerské dovednosti
Švandová, Jitka ; Kříž, Josef (vedoucí práce) ; Miloslav, Miloslav (oponent)
Tato diplomová práce se nazývá Manažerské dovednosti. Zabývá se manažerskými dovednostmi a jejich vlivem na pracovní výkon. Cíl, kterého chce každá organizace dosáhnout, je dobrá výkonnost. K tomu, aby se tak stalo, je zapotřebí mít schopné a dobré manažery, kteří mají své dovednosti a schopnosti na vysoké úrovni. Diplomová práce je členěna do dvou hlavních oddílů. Prvním oddílem jsou teoretická východiska, která vycházejí z odborné literatury. V této části jsou popsány hlavní pojmy týkající se tématu managementu a výkonnosti. Je zde definován pojem manažer a popsány jeho dovednosti, role a funkce. Druhý oddíl představuje vlastní práci. Tento oddíl je zaměřen na státní organizaci Českou správu sociálního zabezpečení. Nejprve je zde uvedena charakteristika organizace. Dále je analyzováno dotazníkové šetření, které se konalo v této organizaci. Dotazník obsahoval otázky zaměřené na manažerské dovednosti, jejich úroveň a význam pro organizaci a jejich vliv na pracovní výkon. V závěru práce jsou uvedeny souhrnné výsledky dotazníkového šetření a návrhy, které manažerské dovednosti je třeba zlepšit, aby se zvýšila výkonnost organizace.

Economic Development of Kazakhstan since 1991
Dochshanova, Aida ; Procházka, Petr (vedoucí práce) ; Rychkova, Victoria (oponent)
Papír se zabývá strategickým plánováním ekonomického rozvoje Kazachstánu. Cílem této práce je poskytnout analýzu současnosti a budoucnosti kazachstánské ekonomiky. To je mluvené v detailu o hlavních charakteristikách hospodářského rozvoje Republiky Kazachstan. V textu se ponoří do cenné informace o tvorbě a rozvoji hospodářských vztahů Kazachstánu s jinými zeměmi. Skutečnost, že je potřeba vyvinout alternativní formy vlastnictví a racionálnější využívání zdrojů, vědecký a technický potenciál, je ve stresu. Druhá kapitola se ponoří do podrobné analýzy strategie ekonomického rozvoje zemí. Diskutovány jsou dlouhodobé priority a úkoly strategie hospodářského růstu a rozvoje. Je vidět, že strategie rozvoje naší země "Kazachstánem 2030" je nejdůležitějším referenčním bodem skutečního a perspektivního vývoje socio-ekonomického systému. Perspektivy strategie Kazachstánu ve srovnání se světovými analogy jsou také analyzovány. Uvádí se, že je možné obecně říci, že teoretický souhrn národní a mezinárodní zkušenosti a konkrétní stav reformování společnosti, umožňuje řešení úloh koordinaci strategických cílů a taktických opatření v rámci národního modelu rozvoje v transformačním období.

Význam mléka a mléčných výrobků ve výživě člověka
Maroušková, Nela ; Hejtmánková, Alena (vedoucí práce) ; Michlová, Tereza (oponent)
Mléko a mléčné výrobky jsou nedílnou součástí lidské stravy a patří k základním potravinám. Mléko je důležité především svým obsahem plnohodnotných bílkovin. Mléčný tuk je lehce stravitelný. Zdrojem energie je disacharid laktóza. Z minerálních látek je zastoupen nezbytný vápník a fosfor, dále obsahuje draslík, sodík, hořčík, chlór a síru. V mléce je obsažena i řada stopových prvků, například železo, zinek, jód, selen, mangan, fluor, chrom, kobalt a molybden. Mléko je bohatým zdrojem vitaminů. Z hydrofilních vitaminů obsahuje především vyšší množství vitaminů skupiny B a vitaminu C. Z řady lipofilních vitaminů jsou v mléce zastoupeny vitaminy E, A, v menším množství i vitaminy K a D. Mléko a mléčné výrobky jsou bohatým zdrojem vápníku a jeho nedostatek ve stravě je jedním z hlavních příčin onemocnění osteoporózy. Pravidelná konzumace mléka a mléčných výrobků může působit jako prevence proti vzniku rakoviny. Přesto nadměrné zastoupení plnotučných výrobků, které obsahují hodně nasycených tuků, může vést ke vzniku některých forem rakoviny, kardiovaskulárních onemocnění a metabolického syndromu. V mléce jsou obsaženy i složky, které riziko vzniku těchto onemocnění snižují. Mléko je jediným zdrojem potravy pro novorozence a kojence. V období, kdy jsou zvýšené nároky na organismus, jsou mléko a mléčné výrobky také vhodným zdrojem živin, například během těhotenství, kojení a stáří. Doporučuje se především konzumace výrobků s nízkým obsahem tuku. Děti potřebují více tuku než dospělí. Proto je pro ně vhodnější mléko plnotučné. Mezi hlavní mlékárenské produkty patří konzumní mléka a smetany, kysané mléčné výrobky, máslo, podmáslí, sýry, syrovátka, tvarohy, koncentráty syrovátkových bílkovin, mražené smetanové krémy, smetana, kondenzovaná a sušená mléka. Velkým přínosem pro zdraví člověka jsou kysané mléčné výrobky. Tyto výrobky jsou zdrojem plnohodnotných bílkovin, vápníku, fosforu a vitaminů, převážně skupiny B. Obsahují méně laktózy, proto je v menším množství mohou konzumovat i lidí trpící laktózovou intolerancí. Procesem fermentace jsou tyto výrobky lépe stravitelnější, dochází také ke zvýšení trvanlivosti a mikrobiologické bezpečnosti. Konzumace mléka a mléčných výrobků může také negativně ovlivnit zdraví. Nedostatek nebo nízká aktivita enzymu laktázy v tenkém střevě se projevuje jako laktózová intolerance. Mléko může být dále příčinou potravinové alergie na bílkovinu kravského mléka.

Vliv bíle a žlutě kvetoucí řepky na výskyt přirozených nepřátel škůdců
Křížek, Stanislav ; Kazda, Jan (vedoucí práce) ; Daniel, Daniel (oponent)
Hmyz navštěvující řepku tvoří bohaté společenství. Manipulace vlastností plodiny zasáhne jak druhy škodlivé, tak prospěšné, mezi něž počítáme mnoho druhů blanokřídlého hmyzu. Tato práce je zaměřená na vyhodnocení dopadu pěstování ozimé řepky bílé barvy květu na její hmyzí společenství v porovnání s dvěma odrůdami žlutými. Nově vyšlechtěná liniová odrůda ozimé řepky Witt byla porovnávána s dvěma hybridními odrůdami žlutě kvetoucí ozimé řepky Sherpa a DK Sensei. Pokus byl proveden v roce 2015 na pokusných pozemcích Výzkumného ústavu rostlinné výroby v Praze Ruzyni, v. v. i. a na pozemcích Pokusné stanice Uhříněves České zemědělské univerzity v Praze. Hmyz byl odchytáván entomologickým smýkadlem, padacími pastmi a emergenčními lapáky. Byl zaznamenáván výskyt hlavních škůdců (blýskáčka řepkového Brassicogethes aeneus, bejlomorky kapustové Dasineura brassicae, krytonosce šešulového Ceutorhynchus obstrictus, dřepčíka olejkového Psylliodes chrysocephalus a dřepčíků rodu Phyllotreta) a jejich parazitoidů. Dominantními druhy parazitoidů byly Tersilochus heterocerus, Platygaster subuliformis, Trichomalus perfectus, Mesopolobus morys a Omphale clypealis. Byla stanovena úroveň mortality škůdců. Počty druhů identifikovaných podle klíče byly zpracovány ve statistickém software R za použití metody zobecněného lineárního modelu. Výsledky potvrzují vhodnost zkoumaných odrůd pro pěstování v systému bílé řepky, zejména v kombinaci Sherpa a Witt a nastiňují druhové složení společenství parazitoidů řepky olejky v České republice, kteří se mohou výhodně uplatnit při regulaci populací významných škůdců.