|
Chladová odolnost larev octomilky, \kur{Drosophila melanogaster} (Diptera: Drosophilidae)
KORBELOVÁ, Jaroslava
Testovali jsme přežívání larev octomilky Drosophila melanogaster za nízkých teplot (0*C a 5*C) po jejich vývoji v sedmi rozdílných aklimačních režimech. Larvy, které se vyvíjely ve standardní dietě při 25*C, vykazovaly 50% mortalitu po 12,6 minutách vystavení teplotě 0*C (Lt50 = 0,21 h). Naproti tomu larvy, které se vyvíjely v dietě obohacené glycerolem při 15*C a byly chladově aklimovány při 5*C během posledních dvou dní jejich vývoje, měly Lt50 = 38,6 h. To znamená, že bylo možné zvýšit Lt50 při 0*C více než 180-krát za použití jednoduchých manipulací s teplotou během vývoje a složením diety. Byly popsány fyziologické rozdíly v délce larválního vývoje, čerstvé hmotnosti, suché hmotnosti, hydratace a v celkovém obsahu proteinů, lipidů a glykogenu mezi larvami patřícími do rozdílných aklimačních variant. Byly připraveny vzorky pro budoucí detailní metabolomickou analýzu.
|
|
Interakce Zn2+ iontů s proteiny a nukleovými kyselinami
DVOŘÁKOVÁ, Kateřina
Interakce kovových iontů významným způsobem ovlivňují strukturu a funkci nukleových kyselin a proteinů. Přibližně polovina enzymů obsahuje ionty kovů jako kofaktory a většina ribozymů nemůže správně fungovat bez přítomnosti iontů kovů. Nejčastěji vyskytujícími se kovy v proteinech jsou Ca2+, Mg2+ a Zn2+. Tato práce je zaměřena na analýzu rentgenových struktur biomolekul obsahujících Zn2+ ionty z hlediska jejich vaznosti. Získaná data jsou následně porovnána s obdobnými daty pro vaznost Mg2+ iontů na biomolekuly.
|
|
Fyzikálně-chemická charakterizace peptidů a bílkovin kapilárními elektromigračními metodami
Kašička, Václav ; Koval, Dušan ; Šolínová, Veronika ; Sázelová, Petra ; Prusík, Zdeněk
Vysokoúčinné kapilární elektromigrační metody, zónová elektroforéza, izotachoforéza, izoelektrická fokusace, afinitní elektroforéza a elektrokinetická chromatografie, jsou prezentovány jako mocné nástroje pro fyzikálně chemickou charakterizaci peptidů a bílkovin.
|
| |
| |
| |
| |
| |
| |
| |