Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 314 záznamů.  předchozí11 - 20dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Dotazníkové šetření na téma spotřeba domácností
Glogarová, Kateřina
Bakalářská práce zkoumá, jakou mají domácnosti spotřebu a jaký vliv má příjem na výši výdajů v domácnostech. Cílem práce je porovnání měsíční spotřeby domácností a jejich zdroje krytí. Data, která jsou zkoumána, pocházejí z vlastního dotazníkového šetření a jedná se o reálné domácnosti. Více než sto zkoumaných domácností je rozděleno do tří skupin podle celkových měsíčních příjmů a tyto skupiny jsou mezi sebou porovnávány. Na závěr jsou identifikovány hlavní rozdíly ve výdajích. V rešeršní části jsou vymezeny základní pojmy, jako je domácnost, rodinný rozpočet, příjmy a výdaje domácností a spotřeba.
Produkce a využití masa zvěře farmově chované a lovené
Košárek, Šimon
Produkce masa zvěře je nedílnou součástí zemědělství již několik století. Jelen evropský (Cervus elaphus) se řadí mezi jednu z nejdéle lovených a chovaných zvěří, jak na území České republiky, tak v Evropě i jiných kontinentech. Maso zvěře se využívá v rozdílných kulinářských úpravách. Spotřeba masa zvěře v Evropě je velice nízká, v České republice 1,1 kg na osobu za rok, a liší se v různých regionech podle tradic, dostupnosti a oblíbenosti. Maso zvěře obsahuje méně tuku (0,24 – 0,5g 100g-1) a více bílkovin (21 – 23 %) než ostatní druhy mas, a proto je pro moderního konzumenta zajímavé. Zdravotní nezávadnost u masa zvěře je velmi důležitá, protože se může jednat o volně žijící zvířata, která mohou být kontaminována různými látkami (olovo) a onemocněními (trichinelóza). Kvalitativní parametry (barevný odstín, intenzita zbarvení, zápach) jsou velice důležité pro spokojenost zákazníka. Rozdíl mezi volně žijící zvěří a chovanou je taktéž velmi významný pro kvalitu masa zvěře. Maso divoké zvěře je tmavší než maso zvěře farmově chované. Skladování ovlivňuje trvanlivost masa zvěře a jeho zdravotní nezávadnost (teploty od -16 do -18 °C). Senzoricky je maso zvěře oproti ostatním masům tmavší, křehčí a má specifickou vůni.
Rozbor vlivu využití elektronické regulace zážehu a dávkování paliva na spotřebu pohonných hmot přenosných řetězových motorových pil
Jankových, Lukáš
Diplomová práce se zabývá problematikou dávkování a spotřeby pohonných hmot při chodu motorové řetězové pily s danou odezvou na nárůst výkonu. Hlavním cílem závěrečné práce je srovnání funkce mechanicky a elektronicky řízeného karburátoru motorové pily v závislosti na míře spotřeby a plochy přeřezaného materiálu. Teoretické předpoklady jsou podpořeny praktickým výzkumem, který po statistickém zpracování potvrdí rozdíl ve spotřebě pohonných hmot při použití pil s odlišnými karburátory.
Vysokozdvižné vozíky a vliv druhu jejich pohonu na ekonomiku a efektivitu jejich práce
Omelka, Zdeněk
Bakalářská práce se zabývá porovnáním nejvyužívanějších druhů pohonů pro vysokozdvižné vozíky a jejich následným porovnáním z hlediska efektivity práce a vlivu pohonu na ekonomiku podniku. Práce je rozdělena na tři hlavní části. V první části práce je zpracován literární přehled, který pojednává o historii vysokozdvižných vozíků, jejich následném rozdělení dle druhu pohonu, způsobu ovládání, výšky zdvihu a základním seznámením s konstrukcí vysokozdvižného vozíku. Druhá část práce je zaměřena na výpočty nákladovosti vysokozdvižného vozíku na motorovou naftu, LPG a elektrický po-hon u vybraných modelů značky Manitou. Poslední část této bakalářské práce je věno-vána výsledkům a diskusi, kde jsou porovnány jednotlivé druhy pohonů. Analýzy ukázaly, že elektrický vysokozdvižný vozík má nejnižší provozní náklady, ale jeho pořizovací cena je vyšší než vysokozdvižné vozíky se spalovacím motorem. Nejlepšího výsled-ku analýzy dosáhl vysokozdvižný vozík na LPG.
Produkce, kvalita a technologie zpracování králičího masa
Sekničková, Tereza
Práce je zaměřena na produkci, kvalitu a technologické zpracování králičího masa. Jeho celosvětová produkce v roce 2017 byla 1,5 miliónů tun za celý rok, přičemž průměrná roční celosvětová spotřeba dosahuje 0,5 kg na jednoho obyvatele. Z nutričního hlediska je králičí maso lehce stravitelné, s vysokým podílem bílkovin (22 %), nízkým podílem tuku (3 %) a minerálních látek (1,5 %). Jatečná výtěžnost králíků chovaných pro výkrm je 60 %. Přeprava zvířat na specializovaná jatka bývá zpravidla jeden den před jejich porážkou, a to z důvodu ovlivňování kvality masa stresem. Při porážce se věk králíka pohybuje v rozmezí mezi 9. až 13. týdnem. Nejčastějším způsobem omráčení králíků jsou metody, které využívají elektrický proud, ale existují i metody mechanické, či na principu omráčení směsí plynů. Plyn používají velkokapacitní jatka, kde se do jatečné komory uzavřou králíci, a vpustí se směs plynů. Mechanické omráčení, se obvykle volí při domácí porážce. Omráčení elektrickým proudem se děje po-mocí kovových elektrod, které vedou elektrický proud. Po procesu omračování, následuje vykrvení, vnější opracování, vyvrhnutí a veterinární prohlídka, která zajistí zdravotní nezávadnost králičího masa.
Sociokulturní odlišnosti ve vnímání konzumace alkoholu v Jordánsku
Kvaček, Michal
Tato práce je výhradně o alkoholu a jeho užívání v Jordánsku. Jsou zde obecně informace, jak o Jordánsku, tak o alkoholu pro lepší pochopení kontextu. Jelikož hlavním tématem je sociokulturní vnímání alkoholu, tak zde jsou obsaženy demografické informace, alkohol z pohledu různých náboženství nebo jordánského zákona. V praktické části byly provedeny rozhovory s jordánskými občany, kde se otázky týkaly jejich konzumace alkoholu a vnímání alkoholu. Podstatná je v práci kvalitativní interpretace dat, ale pro úplnost je uvedena i kvantitativní interpretace. Výzkum byl prováděn pouze na jordánských občanech různého náboženského vyznání a různého věku. Dotazníky jsou prováděny s ohledem na velkou citlivost výzkumu a také trend nepravdivých odpovědí ohledně konzumace alkoholu v muslimských společnostech.
Reálno v reklamách. Selhání reklamních fantazií a jeho implikace
Obůrka, Tomáš ; Rosenfeldová, Jana (vedoucí práce) ; Koudelková, Petra (oponent)
Bakalářská práce zkoumá vztah reklam jakožto všudypřítomných veřejných fantazií a reálna v podobě gaze, jak ji chápe lacanovská psychoanalýza, skrze aplikaci teoretického aparátu nové filmové teorie Todda McGowana na vybrané audiovizuální reklamní texty. Práce nejprve představuje filmovou teorii jako takovou, posléze obecný psychoanalytický přístup k reklamám, a nakonec McGowanovu kategorizaci filmů dle jejich přístupu ke gaze, kterou poté aplikuje na jednotlivé reklamní texty. Práce ukazuje, že reklamní fantazie jsou přes svou zdánlivou podporu symbolického řádu, podobně jako fantazie filmové, ve skutečnosti prostory boje symbolična s jeho vlastním konstitutivním nedostatkem v podobě reálna.
Hodnocení provozu reálné instalace tepelného čerpadla
Pliml, Patrik ; Gregorovičová, Eva (oponent) ; Pospíšil, Jiří (vedoucí práce)
Bakalářská práce o tepelných čerpadlech se zaměřuje na různé aspekty související s tepelnými čerpadly, včetně přenosu tepla nebo ekonomických výhod. Rešeršním způsobem je popsána funkce tepelného čerpadla. Dále jsou uvedeny hlavní komponenty tepelného čerpadla, nízkoteplotní zdroje energie a jednotlivé typy tepelných čerpadel. Hlavní část práce je zaměřena na zhodnocení vytápění rodinného domu pomoci reálné instalace staršího tepelného čerpadla. K řešení této části bylo využito vlastní měření a dále kalkulačka pro výpočet tepelných ztrát vytápěného objektu. Tyto výsledky tvořily podklad pro zhodnocení systému po stránce provozně technické a ekonomické. Byla vytvořena tabulka, ve které se vedla data o spotřebě elektrické energie za topné období za účelem porovnání získaných tepelných ztrát z této kalkulačky. Cílem poslední části bakalářské práce bylo navrhnout tepelné čerpadlo tak, aby se snížily nároky na elektrickou energii za vytápění. Tento požadavek vychází z výsledků získaných v předešlé části a odpovídá aktuálním standardům nových technologií tepelných čerpadel. Výstupem práce je nový návrh tepelného čerpadla za účelem snížení spotřeby elektrické energie.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 314 záznamů.   předchozí11 - 20dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.