Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 21 záznamů.  1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Úloha sippingu v nutriční podpoře geriatrických pacientů
Ondrová, Ellen ; Vágnerová, Tereza (vedoucí práce) ; Mádlová, Pavla (oponent)
Úvod do problematiky: Významným problémem ve stáří je podvýživa (malnutrice). Malnutrice je přítomna u 30 -70 % hospitalizovaných seniorů a její následky jsou závažné. Systematický screening a včasná léčba jsou nezbytné pro zajištění a udržení dobrého zdravotního stavu seniora a jsou nedílnou součástí celkové geriatrické péče. Nutriční pod- pora pomocí sippingu, perorálními nutričními doplňky (PND), je jedním ze základních pří- stupů v léčbě malnutrice u geriatrických pacientů. Cíl práce: Hlavním cílem diplomové práce bylo zhodnotit příjem sippingu u geriatrických pacientů a zmonitorovat případná úskalí v jeho užívání. Pro zodpovězení hlavního cíle byly stanoveny čtyři výzkumné otázky, které měly přinést odpovědi: 1. Jaký podíl tvoří energie přijatá z diety a ze sippingu z celkového energetického příj- mu (CEP) pacienta a jak ovlivní pohlaví a věk energetický příjem ze sippingu? 2. Jaký podíl tvoří bílkoviny získané z diety a ze sippingu z ordinované dávky pacienta? 3. Pokryje dieta včetně sippingu energetické a bílkovinné potřeby pacienta? 4. Vypijí pacienti svou ordinovanou dávku sippingu a ovlivní některé faktory jako edukace nutričním terapeutem a schopnost najedení příjem sippingu u pacienta? Metody výzkumu: V této observační studii bylo použito kvantitativního výzkumu formou sběru dat....
Dlouhověkost - vliv výživy a pohybové aktivity
Pausar, Martin ; Matoulek, Martin (vedoucí práce) ; Vágnerová, Tereza (oponent)
Úvod Dlouhověkost a faktory, které ji ovlivňují, jsou již dlouho předmětem zájmu laiků i odborníků. Jedním z přístupů, jak tuto problematiku zkoumat, je pozorování jedinců, které lze za dlouhověké považovat a kterým zároveň jejich fyzická a psychická kondice umožňuje stále žít kvalitní život. Některé faktory určující tuto kvalitu lze ovlivnit více jiné méně. Životní styl je jedním z ovlivnitelných faktorů. Zvláště pak jeho dílčí součásti jako např. strava, pohybová aktivita či minimalizace škodlivých návyků. Cíle: Hlavním cílem bakalářské práce je najít a popsat případné společné znaky v oblasti stravovacích zvyklostí a pohybové aktivity u skupiny seniorů ve věku kolem 80 let a výše. Prvním ze stanovených cílů je zjištění četnosti konzumace vybraných potravin nebo skupin potravin a nápojů. Druhým pak zaznamenat výskyt vybraných neinfekčních onemocnění hromadného výskytu ve zkoumaném vzorku a porovnat s běžnou populací. Třetím pak bylo zjišťování podílu tuku a svalové hmoty respondentů. Metodika: Data byla shromažďována dotazníkovým šetřením, přímým dotazováním a doplňkovým měřením tělesného složení. Následně pak převedena do numerické podoby a vyhodnocena tabulkovým procesorem. Použit byl vlastní frekvenční dotazník na zjištění četnosti konzumace vybraných potravin a jejich množství, stručná...
Nedostatkové minerální látky a vitamíny u starší populace a jejich suplementace
Nesnidalova, Andrea ; Vágnerová, Tereza (vedoucí práce) ; Bárta, Michal (oponent)
Senioři si mnohdy kupují nevhodné kombinace doplňků stravy na základě reklamy či doporučení vrstevníku ale často již v menší míře na doporučení odborníka. V zájmu seniora je mimo jiné důležité dbát na kvalitu a pestrost jídelníčku v rámci zachování dobrého zdraví. Bakalářská práce se dělí na teoretickou a praktickou část. V teoretické části jsou v první kapitole popsané jednotlivé vitamíny a minerální látky. Další kapitoly se zabývají nejen jejich nedostatkem a potřebou u starší populace ale i správným užíváním s ohledem na další farmakoterapii. Zvlášť je popsaná kapitola zabývající se důvody vedoucími k nedostatečnému příjmu potravy ve starším věku. Pro praktickou část byly stanoveny tři hlavní cíle. Výzkum probíhal dotazníkovým šetřením, na který odpovědělo celkem 67 respondentů ve věku 65-90 let. Prvním cílem bylo zjistit jaké stravovací návyky mají senioři v domácím prostředí a jakých vitamínů a minerálních látek mají nedostatek. Dílčím cílem této otázky bylo zjistit, zda je stávající suplementace vzhledem k výsledkům dotazníkového šetření u tohoto souboru opodstatněná. Druhý cíl navazuje na pestrost jídelníčků a zkoumá zásady správného stravování a pohybové aktivity dle doporučeních Zdravé 13, vytvořenými Společností pro výživu. Poslední cíl dává za úkol zmapovat místo, kde respondenti tyto...
Výživa v prevenci civilizačních onemocnění
Kaduchová, Pavla ; Starnovská, Tamara (vedoucí práce) ; Vágnerová, Tereza (oponent)
Bakalářská práce se zabývá vznikem a výskytem civilizačních onemocnění a možností jejich prevence z pohledu výživy. Zaměřuje se na konzumaci makronutrientů a mikronutrientů v potravinách s ohledem na možná rizika výskytu těchto chorob, a stejně tak jejich protektivní účinek. Teoretická část se stručně věnuje vybraným onemocněním a rizikovým faktorům podílejícím se na jejich vzniku, dále prevenci a podpoře zdraví, a zároveň se soustředí na výživu jako jeden z předních determinantů zdraví. Praktická část se zaměřuje na cíle a s nimi spojené hypotézy, na jejichž základě bylo provedeno dotazníkové šetření týkající se zájmu o složení potravin, vlivu výživy na výskyt civilizačních onemocnění a znalost nutričních doporučení. Shrnuje také charakteristiku vzorku respondentů a jejich aktuální životní styl pro porovnání s teoretickým povědomím o důležitosti výživy. Klíčová slova: civilizační onemocnění, prevence, výživa, životní styl, nutriční doporučení
Právní a ekonomické aspekty institutu věřitele poslední instance
Vágnerová, Tereza ; Dupáková, Lenka (vedoucí práce) ; Seknička, Pavel (oponent)
Právní a ekonomické aspekty institutu věřitele poslední instance Abstrakt Diplomová práce se věnuje právním a ekonomickým aspektům institutu věřitele poslední instance, jakožto klíčovému institutu, který napomáhá zajišťovat stabilitu finančních trhů. Diplomová práce je rozdělena do čtyř částí. První část diplomové práce je zaměřena na ekonomické aspekty tohoto institutu, zejména se věnuje obecnému vymezení pojmu věřitele poslední instance a jeho historické genezi, a dále také zásadám a formám pomoci věřitele poslední instance. Klíčovým poznatkem této části je zejména Thornton-Bagehotova doktrína věřitele poslední instance. Ve druhé části práce je vymezeno zakotvení institutu věřitele poslední instance v právním řádu České republiky. Třetí část práce se věnuje právní úpravě institutu věřitele poslední instance na evropské úrovni a zároveň poskytuje i shrnutí relevantní judikatury Soudního dvora Evropské unie, a to sice případů Pringle, Gauweiler a Weiss. Čtvrtá a sice závěrečná část práce nastiňuje právní úpravu tohoto institutu v USA. Ve druhé až čtvrté části práce je rovněž provedena analýza chování 3 centrálních bank (ČNB, ECB a FED) při plnění role věřitele poslední instance během globální finanční krize z roku 2008, evropské dluhové krize a současné koronavirové krize, přičemž jsou zde podrobněji...
Úloha výživy v prevenci osteoporózy: vápník, bílkoviny a střevní mikrobiota
Holánová, Karolína ; Zikán, Vít (vedoucí práce) ; Vágnerová, Tereza (oponent)
Úvod: Osteoporóza je definována jako systémové metabolické onemocnění skeletu, charakterizovaném sníženým množstvím kostní hmoty a zhoršením mikroarchitektury kostní tkáně s výsledným zvýšením lomivosti a následným výskytem zlomenin. U žen po menopauze může za zvýšení rizika vzniku osteoporózy nedostatek pohlavních hormonů - estrogenů. Cíl: Cílem diplomové práce bylo zhodnotit nutriční stav žen po menopauze s osteoporózou (S OP) a bez osteoporózy (BEZ OP) se zaměřením na vápník, bílkoviny a nutrienty ovlivňující střevní mikrobiotu (prebiotika a probiotika). Metody: Nutriční stav byl hodnocen na základě rozboru třídenních jídelníčků a dotazníkového šetření tykající se stravovacích preferencí. Množství jednotlivých živin v jídelníčcích respondentek bylo získáno pomocí webové stránky www.kaloricketabulky.cz. Denzity kostního minerálu byly měřeny pomocí dvouenergiová rentgenové absorpciometrie (DXA). Výsledky: Nutriční rozbor jídelníčků neukázal ve většině případů žádné statisticky významné rozdíly v příjmu živin. Jako statisticky významné se ukázaly pouze rozdíly v příjmu bílkovin a vlákniny mezi skupinou žen s OP a kontrolní skupinou žen bez OP, vyšší příjem vykazovala skupina bez OP. U obou skupiny byl zjištěn vyšší příjem energie, tuků a bílkovin oproti doporučeným hodnotám. Naopak nízký příjem u...
Problematika prevence deficitu vitaminu D a vápníku v geriatrii
Prokopová, Michaela ; Vágnerová, Tereza (vedoucí práce) ; Kvasničková, Ivana (oponent)
Vitamin D i vápník jsou zásadními látkami z hlediska zdraví starší populace. Vzhledem ke změnám, ke kterým v průběhu stárnutí v organismu dochází, je nutné příjem těchto mikronutrientů hlídat a případně vhodně doplňovat či substituovat. Tato práce pojednává o prevenci nedostatku vitaminu D a vápníku ve stáří. V teoretické části práce je vysvětlena funkce vitaminu D a vápníku v lidském těle, jejich metabolismus, zdroje a problémy související s jejich nedostatkem či nadbytkem. Uvedeny jsou informace o onemocněních souvisejících s nedostatkem vápníku a vitaminu D, tedy především o osteoporóze a sarkopenii. Praktická část práce má dva oddíly. V prvním jsou analyzována data ze studie SPRINTT. Použity byly údaje, které souvisejí s vitaminem D, vápníkem, jejich suplementací a sarkopenií, jakožto onemocněním spjatým s deficitem vitaminu D. Druhý oddíl analyzuje data z dotazníkového šetření v domovech pro seniory, které zjišťovalo informace o zdravotním stavu seniorů, četnosti konzumace vybraných potravin a suplementaci vitaminu D a vápníku. S pomocí dat ze studie SPRINTT bylo zjištěno, že v hodnotách sarkopenie se nacházelo 55 % mužů a 40 % žen. 11 % účastníků mělo nedostatek vitaminu D. Z dat dotazníkového šetření se zjistilo, že pouze 51 % respondentů starších 70 let suplementovalo vitamin D. Více než 30...
Kreatin monohydrát jako součást prevence sarkopenie u geriatrických pacientů / seniorů
Šaier, Martin ; Vágnerová, Tereza (vedoucí práce) ; Topinková, Eva (oponent)
Úvod: Sarkopenie je onemocnění s vysokou prevalencí v seniorské populaci a výrazným negativním vlivem na kvalitu života. Fyzická aktivita spolu s adekvátní nutriční intervencí jsou klíčové ke zmírnění těchto dopadů. Metodika: Výzkum byl proveden pomocí dotazníkového šetření, kterého se zúčastnilo 113 domovů pro seniory. Pomocí anketního výběru byla zjišťována kvalita nutriční péče v těchto zařízeních. Výsledky: Do výzkumu bylo zařazeno celkem 113 domovů pro seniory. Z toho 57 % zařízeních mělo k dispozici nutričního terapeuta. Domovy pro seniory zjišťují přítomnost podvýživy alespoň 4x ročně v 74 % případů, z toho nejčastěji využívají změny v hmotnosti (80 %) a monitoraci příjmu potravy (70 %). Validovaný nutriční screening využívá pouze 50 % zařízení. Nutriční podporu aplikuje 83 % zařízení, z toho nejčastěji formou úpravy stravy a sippingu (98 %). Méně často využívají fortifikaci jídla, a to v celkem 57 % zařízení. Na přítomnost nutričního terapeuta má vliv velikost zařízení, kdy větší zařízení mají nutričního terapeuta k dispozici častěji. Přítomnost nutričního terapeuta v zařízení významně a pozitivně ovlivňuje frekvenci zjišťování podvýživy (p=0,039). Pozitivní vliv je sledován i ve frekvenci zjišťování hmotnosti, nicméně zde není rozdíl statisticky významný (p=0,290). Významný rozdíl byl...
Analýza stravování seniorů ve vlastním prostředí
Kaiserová, Iveta ; Starnovská, Tamara (vedoucí práce) ; Vágnerová, Tereza (oponent)
Senioři žijící v domácím prostředí tvoří nemalou a stále rostoucí skupinu populace. Správné stravování v tomto věku nabývá na významu, neboť přispívá k udržení dlouhého a kvalitního života. Proto cílem práce bylo zhodnotit způsob a kvalitu výživy vybraných seniorů. Tento cíl byl rozdělen na tři dílčí cíle, a sice 1) zjistit, zda stravování informantů odpovídá jejich věku a zdravotnímu stavu, 2) zda je jejich stravování něčím ovlivněno a 3) čím se řídí při nákupu potravin. Vzorek se skládal ze čtyř manželských párů ve věku 71 až 75 let pocházejících z Karlovarského kraje, které se zapojily do kvalitativního výzkumu. Jelikož neexistují výživová doporučení, která by zohledňovala věk a současně onemocnění vyskytující se ve sledovaném vzorku nejčastěji, byla potřeba informantů práce formulována na základě relevantních doporučení týkajících se seniorů a daných onemocnění. Údaje o příjmu srovnávané s potřebou pak byly získány prostřednictvím týdenních jídelních záznamů, respektive softwaru "NutriPro START". Další metodou získávání dat (konkrétně anamnestických) byl polostrukturovaný rozhovor. Z výsledků práce plyne, že stravování vybraných seniorů spíše neodpovídá nárokům kladeným na základě jejich věku a zdravotního stavu, neboť většinově přijímají více tuků, nasycených mastných kyselin, sodíku, alkoholu...

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 21 záznamů.   1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam:
Viz též: podobná jména autorů
2 Vágnerová, Tereza Aster
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.