Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 4 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Mechanismy odolnosti rostlin rodu Coffea k abiotickým stresům
Skřivánek, Jakub ; Konrádová, Hana (vedoucí práce) ; Tylová, Edita (oponent)
Rod Coffea je svým rozšířením, nároky na prostředí a hospodářským významem pro lidstvo natolik specifický, že se stále častěji prosazuje jako modelový rostlinný materiál. Práce je řešena v kontextu nastupujících klimatických změn s cílem podat ucelený přehled o fyziologické odpovědi rostlin rodu Coffea v reakci na tři abiotické stresy - teplo, chlad a sucho. Dílčím cílem bylo porovnání odolnosti vůči těmto stresům u dvou hospodářsky významných druhů - Coffea arabica a Coffea canephora. Nelze obecně říci, který druh je odolnější, vždy zaleží na konkrétním stresu. Podstatnou částí reakce na zmíněné stresy se ukázala být akumulace a změna dynamiky obsahu sacharidů. Nastíněné téma bylo zpracováno formou literární rešerše všech mně dostupných vědeckých zdrojů. Klíčová slova: Coffea, extrémní teploty, nedostatek vody, sacharidy, stres, klimatická změna
Reakce na opakované působení vybraných abiotických stresových faktorů u dvou poddruhů olivovníku evropského
Skřivánek, Jakub ; Konrádová, Hana (vedoucí práce) ; Prášil, Ilja (oponent)
Olivovník evropský (Olea europaea L.) patří mezi nejstarší kulturní plodiny světa, jde o dlouhověký strom schopný snášet vysoké teploty za omezeného přísunu vody, zhoršené půdní poměry, ale také teploty pod bodem mrazu během zimního období. Práce je zaměřena na charakterizaci stresové odpovědi olivovníku evropského vůči vybraným stresovým faktorům (nedostatek vody, zasolení, chlad) na úrovni vybraných antioxidačních systémů a snaží se zodpovědět otázku, zda se charakter těchto odpovědí mění v případě opakovaného působení stresového faktoru. Významnou složkou stresové odpovědi je u řady rostlin změna sacharidové bilance zahrnující jak změny celkového obsahu sacharidů, tak jejich spektra. Vzhledem k potenciálu rozpustných sacharidů zhášet volné radikály a bohatosti sacharidového spektra olivovníku je zvláštní pozornost věnována studiu akumulace jednotlivých skupin sacharidů s ochranným potenciálem. Optimalizovali experimentální kultivační podmínky kultivace in vitro pro dva poddruhy olivovníku - kulturní (kultivar Picual) a planý (ssp. laperrinei). Nepodařilo se nalézt podmínky zajišťující uspokojivý růst fotoautotrofní kultury. V experimentech simulujících nedostupnost vody přidáním PEG do kultivačního média jsme opakovaně ověřili, že použití PEG 4000 a 6000 má v našem experimentálním designu silně...
Mechanismy odolnosti rostlin rodu Coffea k abiotickým stresům
Skřivánek, Jakub ; Konrádová, Hana (vedoucí práce) ; Tylová, Edita (oponent)
Rod Coffea je svým rozšířením, nároky na prostředí a hospodářským významem pro lidstvo natolik specifický, že se stále častěji prosazuje jako modelový rostlinný materiál. Práce je řešena v kontextu nastupujících klimatických změn s cílem podat ucelený přehled o fyziologické odpovědi rostlin rodu Coffea v reakci na tři abiotické stresy - teplo, chlad a sucho. Dílčím cílem bylo porovnání odolnosti vůči těmto stresům u dvou hospodářsky významných druhů - Coffea arabica a Coffea canephora. Nelze obecně říci, který druh je odolnější, vždy zaleží na konkrétním stresu. Podstatnou částí reakce na zmíněné stresy se ukázala být akumulace a změna dynamiky obsahu sacharidů. Nastíněné téma bylo zpracováno formou literární rešerše všech mně dostupných vědeckých zdrojů. Klíčová slova: Coffea, extrémní teploty, nedostatek vody, sacharidy, stres, klimatická změna
Problematika využití alternativních pohonů automobilů
Skřivánek, Jakub
Bakalářská práce pojednává o problematice využití alternativních pohonů automobilů. Práce je rozdělena do tří částí. První část se věnuje současnému stavu alternativních pohonů automobilů. Druhou částí je popis a analýza vybraných druhů pohonů. Závěrečná část se zabývá celkovým zhodnocením alternativních pohonů, jejich klady a zápory při použití v automobilech.

Viz též: podobná jména autorů
11 Skřivánek, Jan
1 Skřivánek, Jiří
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.