Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 3 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Neuronální buněčné kultury in vitro
Kohoutová, Šárka ; Bařinka, Cyril (vedoucí práce) ; Pavlíček, Jiří (oponent)
Neuronální buněčné kultury jsou in vitro kultury disociovaných neuronů, které se již v minulém století staly neodmyslitelnou součástí mnoha neurobiologických experimentů. Kultivované neurony umožňují nejen odpovědět na otázky ohledně jejich fyziologie v komplexních in vivo podmínkách, ale rovněž mohou sloužit jako modely neurodegenerativních onemocnění. Neuronální buňky lze izolovat buďto přímo z nervové tkáně živočichů v prenatálním či dospělém stádiu vývoje, nebo jsou získávány skrze cílené manipulace kmenových buněk a sekundárních buněčných linií, které vedou k jejich neuronální diferenciaci. Primární neurony jsou považovány za zlatý standard neurobiologického výzkumu nejen z důvodu, že jejich kultivace má dlouholetou tradici, ale také proto, že odráží typické vlastnosti neuronů v in vivo podmínkách. S primárními neurony je spojena řada nevýhod, včetně skutečnosti, že plně diferencované neurony neproliferují a jsou poměrně náročné na kultivační podmínky. Z tohoto důvodu jejich roli často nahrazují mitoticky aktivní sekundární buněčné linie či kmenové buňky. Tato bakalářská práce shrnuje poznatky o buněčných kulturách využívaných ke studiu funkcí nervových buněk a poukazuje na výhody a nevýhody jejich využití. Klíčová slova Primární neurony, primární hipokampální neurony, neurální kmenové buňky,...
Čokoláda a vybrané sladkosti v dětské stravě
Kohoutová, Šárka ; Marádová, Eva (vedoucí práce) ; Vodáková, Jitka (oponent)
Tato diplomová práce je zaměřena na problematiku sladkostí ve výživě. Ve své práci se zabývám otázkou konzumace a obliby sladkostí u dětí. Konkrétně se zaměřuji na čokoládu a zmrzlinu. V teoretické části sumarizuji poznatky o sladkostech a jejich vlivu na zdravotní stav a nutriční chování dětí a dospívajících. Výzkumná část přináší výsledky z dotazníkového šetření, ve kterém zjišťuji, jaký je zájem o konzumaci sladkostí a jaká je jejich obliba u dětí staršího školního věku. Tato práce reflektuje současný stav preference sladkostí v jídelníčku dětí a poukazuje na možná zdravotní rizika spojená s jejich konzumací. Powered by TCPDF (www.tcpdf.org)

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.