Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Analýza dietních zvyklostí běžců na lyžích a biatlonistů dorosteneckých a juniorských kategorií
Gräfová, Martina ; Červinka, Pavel (vedoucí práce) ; Kotlík, Kamil (oponent)
Název: Analýza dietních zvyklostí běžců na lyžích a biatlonistů dorosteneckých a juniorských kategorií. Cíle: V teoretické části diplomové práce jsou shrnuty informace o výživě vytrvalostních sportovců. V praktické části jsou analyzovány a hodnoceny stravovací zvyklosti českých běžců na lyžích a biatlonistů dorosteneckých a juniorských kategorií během přípravného období, se zaměřením se na skladbu potravin, poměr jednotlivých živin, užívání výživových doplňků a příjem tekutin. Metody: Výzkumu se zúčastnilo osmnáct mužů a třináct žen. Proveden byl formou dotazování na základě vyplněných formulářů s otevřenými otázkami. Dotazování bylo zaměřeno na informace o respondentech a respondentkách nezbytných pro uskutečnění výzkumu, na zkonzumovanou stravu, včetně tekutin, výživových doplňků, a pohybové aktivity po dobu dvou týdnů. Výsledky: Většina sportovců, zejména žen, přijímá nedostatečné množství energie z potravy v porovnání s odhadovaným energetickým výdejem. Většinu kalorií konzumují v druhé části dne, nejvíce k večeři. Z přijímaných makronutrientů je nedostatečné pouze množství sacharidů. Naopak množství proteinů je u většiny mužů i žen nad doporučeným množstvím. I přesto, že vytrvalostní sportovci a sportovkyně potřebují zejména v tréninkové dny vyšší příjem tekutin než běžné obyvatelstvo, většina...
Výživa českých elitních maratonských běžců a běžkyň
Gräfová, Martina ; Červinka, Pavel (vedoucí práce) ; Kaplan, Aleš (oponent)
Název: Výživa elitních českých maratonských běžců a běžkyň Cíle: Teoretická část bakalářská práce shrnuje dostupné informace o výživě vytrvalostních sportovců. V praktické části je proveden rozbor stravovacích návyků českých elitních maratonských běžců a běžkyň. Cílem práce je zjistit, zda se tito sportovci orientují v základech sportovní výživy, jak se stravují ve dnech před závody a zda využívají některý z předzávodních dietních režimů. Metody: Výzkum je proveden pomocí dotazníku, který byl v elektronické podobě zaslán vybraným českým maratoncům v období před závodní sezónou 2020. Výsledky: Dotazník vyplnilo dvanáct oslovených českých elitních maratonských běžců, šest žen a šest mužů. Výsledky ukázaly, že sportovci se o své stravování zajímají, zejména před závody, kdy zvyšují příjem tekutin, ale většinou nemanipulují s příjmem sacharidů ani jiných živin. Téměř všichni oslovení, nejen pouze před závodem, ale i v průběhu celého roku, užívají doplňky stravy, nejčastěji BCAA. Pouze 30 % ze sledovaných sportovců využívá před závody superkompenzační sacharidovou dietu. Přibližně týden před závodem snižují příjem sacharidů o 20-30 %, 3-4 dny před závody příjem sacharidů zvyšují o 20-30 % oproti obvyklým hodnotám. Klíčová slova: sportovní výživa, maraton, předzávodní strava, sacharidová superkompenzace

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.