|
Mléčné výrobky ve výživě člověka, legislativní značení v ČR; informovanost a preference spotřebitelů
Dovolová, Barbora ; Kudlová, Eva (vedoucí práce) ; Dostálová, Jana (oponent)
Tato bakalářská práce hodnotí značení mléčných výrobků na našem trhu, a to na základě požadavků stanovených českou legislativou. Sleduje také chuťové preference spotřebitelů a jejich zájem a informovanost týkající se značení mléčných výrobků. V teoretické části je pojednáno o historii mlékárenství a o významu mléčných výrobků ve výživě člověka. Další kapitoly uvádí jednotlivé mléčné produkty, u nichž je vždy popsána výroba, rozdělení na druhy a značení. Praktická část odhaluje, zda jsou etikety mléčných výrobků označovány v souladu s českou legislativou. Výsledky jsou prezentovány formou obrázkovo-tabulkového atlasu. Dále práce zkoumá, zda se dospělá veřejnost zajímá o značení mléčných výrobků, jak se v sortimentu orientuje, a které mléčné výrobky lidé v konzumaci preferují. Hodnocení výrobků bylo provedeno ve 2 velkých obchodních řetězcích v Jablonci nad Nisou fotografickým zdokumentováním. Bylo zjištěno, že většina výrobců označuje mléčné produkty správným způsobem. Zjištěné odchylky se týkaly většinou výživových údajů nebo značení alergenů. Jedná se o poměrně novodobé požadavky, ale jistě velmi důležité. Dotazníkovým šetřením bylo zjištěno, že 68 % lidí dobrovolně čte údaje uvedené na mléčných výrobcích. Většina dotázaných konzumuje především mléko, jogurty a tvrdé sýry. Výzkum také ukázal, že orientace...
|
|
Vývoj problematiky územního plánování z pohledu orgánu ochrany veřejného zdraví
Dostalová, Jana ; Švarcová, Jaroslava (vedoucí práce) ; Rödlová, Sylva (oponent)
Souhrn Ve své bakalářské práci jsem si stanovila za cíl provést analýzu vývoje problematiky územního plánování z pohledu orgánu ochrany veřejného zdraví. Považovala jsem za důležité upozornit na právně daný rozdílný přístup k vymezení oblastí "dozoru", kdy právní předpisy na úseku ochrany zdraví platné před rokem 2000 upravovaly konkrétní oblasti dozoru, na rozdíl od zákona č. 258/2000 Sb. platného v současné době, který vymezuje oblast hodnocení zdravotních rizik. Část práce jsem zaměřila na vysvětlení souvislostí mezi vyhodnocováním vlivů na udržitelný rozvoj území, posuzováním vlivů na životní prostředí a hodnocením vlivů na veřejné zdraví, což jsou principy, na základě nichž musí být přistupováno k územnímu plánování. Současná právní úprava provedená stavebním zákonem spolu s principem hodnocení zdravotních rizik (a související hodnocení vlivů na veřejné zdraví) zajišťuje důslednou ochranu veřejných zájmů v rámci územního plánování, které ve svém důsledku představuje činnost a opatření k vytváření a ochraně zdravých životních podmínek. Přístup orgánů ochrany veřejného zdraví při uplatňování stanovisek a vyjádření v oblasti územního plánování není omezen tím, že zákon č. 258/2000 Sb. nekonkretizuje oblasti veřejného zájmu v oblasti územního plánování (tak jako dřívější právní úpravy), ale naopak je...
|
| |
|
Obsah trans-izomerů mastných kyselin v podkožním tuku a v tuku mateřského mléka jako ukazatel jejich příjmu výživou
Dlouhý, Pavel ; Anděl, Michal (vedoucí práce) ; Dostálová, Jana (oponent) ; Hrubý, Stanislav (oponent) ; Zadák, Zdeněk (oponent)
Trans izomery mastných kyselin (TFA) jsou nenasycené mastné kyseliny, které mají jednu nebo více dvojných vazeb v trans konfiguraci. Jejich hlavním zdrojem ve výživě je částečně ztužený tuk a potraviny, které jej obsahují (margaríny, pokrmové tuky, jemné a trvanlivé pečivo, pokrmy rychlého občerstvení). TFA mohou zvyšovat riziko kardiovaskulárních onemocnění a diabetu 2. typu. Mají nepříznivý efekt na spektrum krevních lipoproteinů, zvyšují hladinu LDL - cholesterolu a snižují hladinu HDL - cholesterolu. TFA také mohou zhoršovat inzulínovou senzitivitu. Vysoký příjem TFA má prozánětlivý účinek, ovlivňuje imunitní funkce a přispívá k dysfunkci endotelu. Rovněž existují hypotézy, že nadměrný příjem TFA v těhotenství nepříznivě ovlivňuje metabolismus esenciálních mastných kyselin a vývoj plodu. Obsah TFA v podkožním tuku je velmi dobrý indikátor dlouhodobého příjmu těchto mastných kyselin ve výživě. V tuku mateřského mléka může zastoupení TFA více kolísat, výhodou je však snadné a nezatěžující získání vzorku. Cílem naší studie bylo určit (a) zastoupení TFA v podkožním tuku kardiaků a osob bez známek kardiovaskulárního onemocnění, (b) obsah TFA v mateřském mléce, získaném od kojících žen většinové populace a od romských žen.
|
|
Analýza vlivu energetické náročnosti budov na výši nájemného kancelářských prostor v Praze
Dostálová, Jana ; Melzochová, Jitka (vedoucí práce) ; Babin, Jan (oponent)
Bakalářská práce zkoumá vliv energetické náročnosti budovy na výši nájemného za m^2 kancelářských prostor v Praze. Empirická analýza aplikuje metodu hedonické ceny a pracuje s datovým souborem průřezového charakteru o 296 pozorováních z podzimu roku 2015. Výsledky regresní analýzy dokazují, že zvyšující se energetická náročnost budovy má negativní vliv na výši nájemného. Energeticky nehospodárné budovy, které patří do třídy energetické náročnosti D a horší, dosahují o 24,8 % nižšího nájemného za m^2 než obdobné budovy, které jsou označené třídou energetické náročnosti A, B nebo C. Společně s některými strukturálními vlastnostmi budovy a charakteristikami lokality, kde se sledovaný kancelářský prostor nachází, je energetická náročnost jednou z hlavních determinant výše nájemného pražských kanceláří.
|
| |
| |
| |
| |
|
Komparace právní úpravy ochrany spotřebitele v České republice a v zahraničí
Dostálová, Jana ; Kotoučová, Jiřina (vedoucí práce) ; Rameš, Ivan (oponent)
Práce se zaměřuje na studii právní úpravy ochrany spotřebitele v Itálii a její srovnání s právní úpravou českou. Předmětem srovnání jsou konkrétní ustanovení právních norem v obou zemích, celková úroveň právní ochrany, kterou obě úpravy poskytují, soudržnost, přehlednost a srozumitelnost právní úpravy a kvalita implementace evropských směrnic. Práce je rozdělena do jednotlivých kapitol z oblasti ochrany spotřebitele - definice, vzdělávání, reklama, poskytování informací, spotřebitelské smlouvy, bezpečnost a kvalita výrobků a sdružení spotřebitelů. V závěru jsou navržena doporučení na změny české právní úpravy na základě inspirace úpravou italskou.
|