Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 229 záznamů.  začátekpředchozí217 - 226další  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Denní chod aktivity enzymu Rubisco v podmínkách normální a zvýšené koncentrace oxidu uhličitého
Uhrová, Lucie ; Vítová, Eva (oponent) ; Hrstka, Miroslav (vedoucí práce)
V této bakalářské práci byl studován denní chod aktivity enzymu Rubisco v podmínkách normální (380 µmol mol-1) a zvýšené (700 µmol mol-1) koncentrace oxidu uhličitého u buku lesního (Fagus sylvatica). Vzorky listů byly odebírány 22. 7. 2009 od 4:00 do 21:30 zhruba ve dvouhodinových intervalech, aktivita Rubisco byla stanovena spektrofotometricky. Mezi aktivitami enzymu Rubisco v listech rostoucích při normální a zvýšené koncentraci oxidu uhličitého nebyly zjištěny statisticky významné rozdíly, nebyla tedy prokázána aklimační deprese aktivity Rubisco vlivem dlouhodobého působení zvýšené koncentrace CO2. Po rozednění nenastal vzestup celkové aktivity Rubisco, což svědčí o nepřítomnosti nebo zanedbatelné roli nočního inhibitoru CA1P. V průběhu dne vykazovala aktivita jenom statisticky nevýznamné odchylky. Mírný pokles stupně aktivace v odpoledních hodinách indikuje mírnou odpolední depresi počáteční aktivity enzymu Rubisco.
Charakteristika šťávy z plodů pěstovaných odrůd bezu černého na základě vybraných chemických parametrů
Mizerovská, Lucie ; Vespalcová, Milena (oponent) ; Hrstka, Miroslav (vedoucí práce)
Cílem této práce bylo stanovit vybrané chemické parametry šťávy z plodů černého bezu a to jeho plané formy a čtyř vyšlechtěných odrůd Albida 08, Albida 09, Dana, a Haschberg. Relativní hustota byla nejnižší u odrůdy Albida 09 (1,0149) a nejvyšší u plané formy bezu z okolí Padochova (1,0337). Hodnoty pH se pohybovaly v rozmezí od 3,62 u odrůdy Haschberg až po 4,85 u odrůdy Albida 08. Nejvyšší titrační kyselost byla stanovena u odrůdy Haschberg (13,12 g l-1), nejmenší obsah kyselin byl stanoven u odrůdy Albida 08 (3,47 g l-1). Nejvyšší obsah redukujících cukrů má Albida 08 (9,64%) společně s planou formou bezu z okolí Padochova (9,47 %), nejméně cukrů bylo stanovenu u odrůdy Dana (4,79%). Obsah kyseliny citronové se pohyboval v rozmezí 4,76 g l-1 u odrůdy Dana po 13,48 g l-1 u odrůdy Haschberg. Celkový obsah aminokyselin vyjádřený jako formolové číslo byl nejmenší u odrůdy Haschberg (12,9) a nejvyšší u plané formy bezu z okolí Padochova (59,2).
Výroba vína se zaměřením na rozdíly v produkci "bio" vína a vína připravovaného běžnou cestou
Kubicová, Lenka ; Hrstka, Miroslav (oponent) ; Vitoulová, Eva (vedoucí práce)
Bakalářská práce stručně popisuje technologii výroby bílého, červeného a růžového vína. Je zaměřena na bioprodukci vína, která je v současné době na vzestupu. Zahrnuje hlavní zásady a ochranné opatření ekologického zemědělství. Popisuje rozdíly v pěstování a technologii bio vína a vína připravovaného běžným způsobem. Popisuje choroby vína a napadení vína škůdci a ochranu proti nim v bio a nebio produkci. Také se zabývá rozdílem v organoleptických vlastnostech mezi těmito víny.
Charakteristika šťávy z plodů černého bezu na základě vybraných chemických parametrů
Šafránková, Petra ; Vespalcová, Milena (oponent) ; Hrstka, Miroslav (vedoucí práce)
Tato práce se zabývá charakteristikou šťávy z černého bezu na základě vybraných chemických parametrů. V teoretické části je popsána botanická charakteristika černého bezu, včetně jeho původu a rozšíření. Tato část se také zabývá léčivými účinky, který černý bez má a zmiňuje se zde pěstování a šlechtění této rostliny, spolu s některými vyšlechtěnými odrůdami. V experimentální části bylo provedeno několik stanovení shodných vždy pro planou odrůdu černého bezu a šlechtěnou odrůdu černého bezu. Při stanovení relativní hustoty nebyly zjištěny výraznější rozdíly mezi oběma vzorky. Podle pH byla kyselejší šťáva z bezu šlechtěného a tato šťáva vykazovala i vyšší obsah minerálních a organických kyselin, vyšší obsah redukujících cukrů a vyšší obsah kyseliny citronové. Naproti tomu šťáva z plodů bezu planého měla vyšší celkový obsah aminokyselin a množství minerálních látek.
Vliv zvýšené koncentrace oxidu uhličitého na aktivitu a obsah enzymu Rubisco ve slunných a stinných listech buku lesního
Vičíková, Magda ; Vitoulová, Eva (oponent) ; Hrstka, Miroslav (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce se zabývá vlivem zvýšené koncentrace oxidu uhličitého na aktivitu a obsah enzymu Rubisco ve slunných a stinných listech buku lesního (Fagus sylvatica). U odebraných vzorků byla měřena počáteční a celková aktivita spektrofotometricky. Obsah enzymu Rubisco byl stanoven elektroforeticky metodou SDS-PAGE. U listů kultivovaných při zvýšené koncentraci oxidu uhličitého byla prokázána významně vyšší aktivita enzymu Rubisco v červnu, avšak nikoliv v září. Naopak, expozice listů (slunné/stinné) neměla významný vliv na aktivitu Rubisco v červnu, naproti tomu v září byla u stinných listů naměřena nižší aktivita Rubisco než u listů slunných a tyto rozdíly byly na hranici statistické významnosti. Obsah Rubisco byl statisticky významně nižší u listů kultivovaných při zvýšené koncentraci oxidu uhličitého (aklimační deprese), s výjimkou stinných listů v září. U stinných listů byl zjištěn významně nižší obsah Rubisco než u listů slunných jak v červnu, tak v září.
Vliv zvýšené koncentrace oxidu uhličitého na kvalitu pšeničné mouky
Zítková, Jana ; Vránová, Dana (oponent) ; Hrstka, Miroslav (vedoucí práce)
Tato práce pojednává o vlivu zvýšené koncentrace oxidu uhličitého na výnos pšenice a kvalitu pšeničného zrna a mouky. Zaměřuje se především na vliv zvýšené koncentrace oxidu uhličitého na celkový obsah dusíkatých látek v mouce, zastoupení proteinů, lepku a pekařské vlastnosti. Při zvýšené koncentraci oxidu uhličitého dochází ke zvýšení výnosu pšenice. Naopak, značně snížen je obsah dusíkatých látek. Dochází také ke snížení obsahu lepku, hrubých bílkovin, které hrají důležitou roli pro kvalitní pekařské vlastnosti, jejich snížení způsobí horší vlastnoti těsta a zmenší objem chleba.
Pozitivní a negativní látky v guaraně
Hrdinová, Lucie ; Vitoulová, Eva (oponent) ; Hrstka, Miroslav (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce teoreticky popisuje jihoamerickou rostlinu guarana (Paullinia cupana), její historii, pěstování a tradiční úpravu. Zabývá se účinky významných alkaloidů (kofein, theofylin, theobromin), taninů a saponinů obsažených v guaraně, stejně tak jako celkovým působením semen guarany. Současné studie se shodují v silném antibakteriálním i antioxidačním působení guaranových semenných extraktů, popisují genotoxické a mutagenní účinky na prokaryotické organismy a dále toxický účinek guarany na psy, kteří jsou mimořádně citliví na methylxanthiny. Ve studii na lidských dobrovolnících nebyly prokázány žádné vážné nepříznivé účinky, avšak byly zaznamenány případy přerušovaných záchvatů při konzumaci velkého množství energetických nápojů bohatých na kofein, taurin a extrakt z guaranových semen. Studie obecně prokázaly nápomocný účinek guarany v boji proti obezitě a pozitivní vliv na metabolismus lipidů zanikající odstraněním kofeinu. Byl také potvrzen kladný vliv guarany na psychiku a její mírný antidepresivní účinek, stejně tak i účinek adstringentní, lipolytický a gastroprotektivní.
Choroby a vady vína
Rychová, Alexandra ; Vespalcová, Milena (oponent) ; Hrstka, Miroslav (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce se věnuje problematice chorob a vad vína. Cílem práce bylo zpracovat literární rešerši zaměřenou na souhrnný přehled chorob a vad, které se mohou ve víně vyskytnout, popsat jejich původce, mechanismy vzniku a případně možnosti jejich odstranění. Práce se také stručně zabývá historií pěstování vinné révy na území České republiky, zpracováním hroznů a výrobou vína.
Ověření pravosti pomerančové šťávy Toma na základě vybraných chemických parametrů
Cvrková, Jana ; Vítová, Eva (oponent) ; Hrstka, Miroslav (vedoucí práce)
Tato práce se zabývá ověřováním pravosti pomerančové šťávy Toma na základě vybraných chemických parametrů. V teoretické části jsou definovány základní pojmy týkající se pomerančové šťávy. Tato část se také soustředí na popis procesů výroby pomerančové šťávy, na historický vývoj legislativy v Evropské unii a České republice, na nejčastější způsoby falšování ovocných šťáv a na metody, které zjišťují pravost ovocných šťáv. V experimentální části byla provedena určitá stanovení a naměřené hodnoty byly porovnány s výsledky normovaných hodnot a byl vyvozen závěr o pravosti pomerančové šťávy Toma z komerční sítě.
Vliv stárnutí listů na obsah enzymu Rubisco
Matulková, Zuzana ; Zemanová, Jana (oponent) ; Hrstka, Miroslav (vedoucí práce)
V bakalářské práci je popsán vliv stárnutí listů na obsah enzymu Rubisco u buku lesního rostoucího za normální a zvýšené atmosférické koncentrace oxidu uhličitého. Odběr vzorků probíhal na Experimentální ekologické stanici Ústavu systémové biologie a ekologie AVČR Bílý Kříž v Moravskoslezských Beskydech.Ke stanovení byly odebrány tři sady vzorků – první 22. 5. 2007, druhá 24. 7. 2007 a třetí pak 4. 9. 2007. Obsah enzymu Rubisco v listech byl stanoven metodou SDS-PAGE. U buků pěstovaných při zvýšené koncentraci oxidu uhličitého došlo v průběhu vegetačního období k aklimační depresi obsahu enzymu Rubisco. Naopak u buků rostoucích za normální koncentrace oxidu uhličitého se obsah enzymu Rubisco v listech zvyšoval.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 229 záznamů.   začátekpředchozí217 - 226další  přejít na záznam:
Viz též: podobná jména autorů
1 Hrstka, M.
7 Hrstka, Miroslav
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.