Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 3 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Navýšení svalové hmoty v období remise u pacientů s Crohnovou chorobou
Dittrichová, Jana ; Křížová, Jarmila (vedoucí práce) ; Šatný, Martin (oponent)
Pacienti s Crohnovou chorobou v období akutní fáze ztrácí velké množství svalové hmoty. Množství svalové hmoty určuje fyzickou zdatnost jedince, kvalitu života a zlepšuje prognózu onemocnění. Teoretická část předkládané práce se zaměřuje na důležitost množství svalové hmoty, její růst v souvislosti s příjmem bílkovin, problematiku Crohnovy choroby a navyšování svalové hmoty v období remise. V praktické části práce bylo cílem zjistit, kolik kilogramů pacienti s Crohnovou chorobou obvykle ztrácí během akutní fáze nemoci a porovnat to s úbytkem hmotnosti u pacientů s ulcerózní kolitidou. Cílem též bylo ověřit, jaký vliv má u pacientů s Crohnovou chorobou edukace příjmu bílkovin a doporučení frekvence a druhu cvičení na nárůst svalové hmoty, zvýšení svalové síly a rychlost chůze. V praktické části bylo zjištěno, že pacienti s Crohnovou chorobou ztrácí během akutní části nemoci 11,79-16,29 kg. Ve studii s edukací se každý participant zúčastnil 2 měření s rozestupem 4-6 týdnů. Zkoumané parametry byly: množství svalové hmoty, test chůze na 4 metry, síla stisku ruky. Participanti byli po 1. měření edukováni o příjmu bílkovin a aerobním a silovém cvičení. Statisticky významně se zvýšila síla stisku ruky, doba strávená aerobním cvičením a doba strávená silovým cvičením. Statisticky významná korelace vyšla...
"Výživa sportovců v porovnání s osobami se sedavým způsobem života."
Kubíková, Kristýna ; Vilikus, Zdeněk (vedoucí práce) ; Větrovská, Renata (oponent)
Úvod: Tématem této diplomové práce byla výživa sportovců v porovnání s osobami se sedavým způsobem života. Cíl: Hlavním cílem diplomové práce bylo porovnání výživy fitness sportovců s osobami se sedavým způsobem života pomocí rozboru jídelníčku. Materiál a metoda: Hodnotili jsme jídelníčky 40 žen ve věku 20-30 let, které byly rozděleny na skupinu nesportovců ("sedentary people") a žen cvičících ve fitness ("fitness people"). Jejich průměrný věk byl v rozmezí 25,3-26 let. Respondentky si zaznamenávaly stravu pomocí třídenního 24 hod. recall do připravených formulářů. Záznamy byly následně vyhodnoceny pomocí rozsáhlé databáze potravin vytvořené na Ústavu tělovýchovného lékařství 1. LF UK. Pro porovnání skupin byl použit Studentův dvouvýběrový nepárový t-test na střední hodnotu. Před t-testem byl každý parametr podroben analýze na tzv. rovnost rozptylu, k čemuž byl použit F-test. Výsledky: Skupina fitness sportovkyň přijímala v průměru o 335 kcal méně celkové energie (p = 0,008), o 15,17 g více rostlinných bílkovin (p = 0,031), o 15,24 g méně tuků (p = 0,025), z toho o 13,23 g méně živočišných tuků (p = 0,044). Výsledky u ostatních nutrientů nebyly z pohledu statistiky významné, ale z pohledu výživy přinesly zajímavý přehled stravovacích zvyklostí mezi porovnávanými skupinami. Závěr: Fitness...
Příjem bílkovin v jídelníčcích školních jídelen
KULICHOVÁ, Štěpánka
Bakalářská práce se zaměřuje na příjem bílkovin v jídelníčcích školních jídelen. Prvním cílem mé bakalářské práce je zmapovat množství bílkovin v jídelníčcích školních jídelen. Druhým cílem je posoudit pozorováním dětí, kolik snědí bílkovinných potravin ve školní jídelně. Třetím cílem je porovnat jídelníčky tří vybraných školních jídelen. V teoretické části bakalářské práce se zaměřuji na základní informace o bílkovinách, jako je například rozdělení bílkovin, metabolismus bílkovin, využitelnost bílkovin, jejich potřeba, nedostatek a nadbytek a potřeba bílkovin v dětském věku. Dále uvádím jednotlivé bílkovinné potraviny i v souvislosti se spotřebním košem. K dosažení cíle praktické části bakalářské práce jsem využila získané jídelníčky od tří vybraných školních jídelen z Prahy. Získaná data jsem zpracovala v nutričním programu Nutriservis a dostala tak údaje o množství bílkovin v jídelníčcích jednotlivých školních jídelen. Pozorováním dětí v těchto školních jídelnách jsem získala přehled o tom, kolik snědí bílkovinných potravin. Bakalářská práce by mohla v budoucnu sloužit jako inspirace pro vedoucí školních jídelen. Dle výsledků výzkumu se ukázalo, že jedna ze tří pozorovaných školních jídelen splňuje složením bílkovin v jídelníčku optimální hodnoty dle spotřebního koše. Ale děti snědí ve skutečnosti méně bílkovinných potravin, než je tato optimální hodnota.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.