Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 8 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Možnosti využití planě rostoucích rostlin ve výživě člověka
JEZLOVÁ, Jana
Plané rostliny a plevele se dříve běžně využívaly jako zelenina či koření. Naši předkové si je cenily pro jejich výživové i chuťové vlastnosti, stejně tak pro jejich léčivé účinky. Cílem této práce bylo zpracovat možnosti, přínosy a perspektivy využívání planě rostoucích druhů ve výživě člověka na našem území. Práce vychází z historického a geografického kontextu, čerpá z vlivu tradic a kultury na konzumaci planých druhů i plevelů, je zohledněn i aspekt jejich ochrany před nadměrným sběrem a vyhubením. Zvláštní pozornost je zaměřena na nutriční vlastnosti, upozorněno na toxikologická rizika, popsány jsou možnosti sběru jednotlivých částí rostlin a jejich kulinářské úpravy. Na základě literární rešerše byl z dostupných publikací sestaven přehled rostlin s uvedením charakteristik a způsobů jejich použití. Je provedeno srovnání s dalšími etnobotanickými studiemi realizovanými na území České republiky a sousedních zemích. Provedené dotazníkové šetření o přístupu ke konzumaci planých druhů dokládá měnící se motivace pro využívání planých rostlin, upřednostňování zelených částí rostlin, jejich konzumaci v syrovém stavu a v jednoduchých úpravách. Na závěr je doporučeno ke komfortnímu použití dvanáct druhů rostlin (Aegopodium podagraria, Alliaria petiolata, Allium vineale, Bellis perennis, Crataegus laevigata, Epilobium angustifolium, Galinsoga parviflora, Helianthus tuberosus, Impatiens glandulifera, Stellaria media, Reyoutria japonica, Viola odorata) s uvedením jejich podrobných charakteristik, výživových benefitů, možností zpracování a také důvodů, pro které si právě tyto druhy zaslouží pozornost a zařazení na jídelníček.
Obsahové látky jedlých květů a jejich antioxidační aktivita
Tvrzníková, Eliška
Tato diplomová práce se zabývá obsahovými látkami s antioxidačním účinkem v jedlých květech. V literární části jsou charakterizovány jedlé květy, antioxidanty a zdraví škodlivé látky. U vybraného sortimentu je popsána morfologie květu, dále původ, rozšíření, výskyt, nároky, použití a množení podle toho, zda jsou to druhy rostoucí ve volné přírodě nebo pěstované druhy. V Praktické části byly sbírány květy od března do května roku 2017 a hodnoceny jejich obsahové látky – vitamín C, flavonoidy, fenoly, saponiny, antioxidanty. Tato práce potvrdila, že za antioxidační kapacitu jsou zodpovědné především fenolické látky. Nejvyšší antioxidační kapacita spolu s fenolickými látkami byla v květech Bergenia ciliata.
Jedlé kvety a ich rizikové obsahové látky
Beták, Martin
Tato práce sa zaoberá charakteristikou jedlých květů, ich použitím v gastronomii, rizikami spojenými s konzumácí jedlých květů, obsahovými látkami. Tato práce obsahuje 17 různých rostlin a jejich botanický opis, obsahové látky a jejich nároky na pěstovaní. Jsou tady popsané obsahové látky a ich funkcím v lidském organizmě (primární metabolity, sekundární metabolity) a ich léčivý, popřípade škodlivý účinek. Taky sa zabývá problematikou kvantifikace ťěžkých kovů a látkami glykosidické povahy, ktore jsou toxické ve větším množství pro rostliny i lidi.
Možnosti skladování a zpracování jedlých květů
Piechová, Sandra
Diplomová práce je zaměřena na skladování a zpracování jedlých květů. Skladováno bylo 10 druhů jedlých květů v chladírně při teplotě 5°C a proběhlo dvěma způsoby: květy v krabičkách balených ve fólii a s využitím částečného vakua. Statistickou analýzou dat bylo vyhodnoceno vakuové skladování jako vhodnější. Nejlépe skladovatelné byly květy druhu Tagetes a Calendula officinalis. Jako nevhodné ke skladování byly vyhodnoceny květy Hemerocalis a Hosta lindheimeri. Vybrané jedlé květy byly zpracovány na květinový ocet, olej, máslo a lyofilizované květy. Na základě senzorické analýzy mají květinového oleje i octy stejnou možnost uplatnit se na trhu. U lyofilizovaných květů pro uplatnění na trhu hodnotitelé upřednostnili květy Rosa a Malva sylvestris.
Využití jedlých květů, léčivých a kořeninových rostlin pro potřeby gastronomie
Muchová, Tereza
Tato práce se zabývá jedlými květy, jejich obsahovými látkami a příznivým působením na člověka. Vzhledem k tomu, že dostupná škála jedlých rostlin a květů je velmi pestrá, bylo vybráno několik druhů, jejichž charakteristika a použití nejen v gastronomii, je popsána v teoretické části. Teoretická část také obsahuje bližší seznámení s látkami obsaženými v rostlinách, jako jsou primární a sekundární metabolity. V praktické části jsou uvedeny referenční příklady vybraných gastronomických podniků, které využívají jedlé květy a výrobky z nich ve svém provozu, zpracovány a graficky vyhodnoceny výsledky měření obsahových látek v jednotlivých rostlinách a představen příklad popularizace vybraných druhů při příležitosti výstavy 'Jaro na talíři' na Rybničním zámečku v Lednici.
Obsah flavonoidů a dalších antioxidantů v jedlých květech
Tvrzníková, Eliška
Tato bakalářská práce se zabývá charakteristikou jedlých květů, jejich možným použití v gastronomii, sortimentem, případným rizikem spojeným s konzumací, obsahovými látkami a antioxidační aktivitou. Tato práce obsahuje 22 rostlin jedlých květů, ve které je pojednáváno o jejich původu, rozšíření, botanickém popisu a obsahových látkách, zejména látkách s antioxidační aktivitou. Je zde popsán výskyt u sbíraných druhů a stručný popis pěstování u pěstovaných rostlin. Dále jsou popsány jednotlivé obsahové látky (primární a sekundární metabolity, minerály, vitamíny), jejich význam a vliv v lidském těle a léčivý účinek na lidský organismus. V kapitole Antioxidanty je řešen jejich význam pro zdraví, funkce a metody stanovení.
Využití vybraných odrůd rodu Begonia L. jako jedlých květů
Teichmanová, Markéta
Bakalářská práce se zabývá charakteristikou a sortimentem sbíraných a pěstovaných rostlin, především pak rodu Begonia L. Větší pozornost byla věnována B. tuberhybrida Voss., u které se uvádí mimo jiné také základní pěstební technika, botanické rozdělení, sortiment a obsahové látky. Uvedeny jsou i způsoby úprav jedlých květů. Byla použita Begonia × tuberhybrida Voss., nejlépe hodnocen byl bylinkový tvaroh se zeleninovými hranolkami. Nejlépe hodnocená chuť byla u odrůd Cherry, Šalamoun a Kantiléna.
Možnosti skladování a zpracování jedlých květů
Piechová, Sandra
Diplomová práce je zaměřena na skladování a zpracování jedlých květů. Skladováno bylo 10 druhů jedlých květů v chladírně při teplotě 5°C a proběhlo dvěma způsoby: květy v krabičkách balených ve fólii a s využitím částečného vakua. Statistickou analýzou dat bylo vyhodnoceno vakuové skladování jako vhodnější. Nejlépe skladovatelné byly květy druhu Tagetes a Calendula officinalis. Jako nevhodné ke skladování byly vyhodnoceny květy Hemerocalis a Hosta lindheimeri. Vybrané jedlé květy byly zpracovány na květinový ocet, olej, máslo a lyofilizované květy. Na základě senzorické analýzy mají květinového oleje i octy stejnou možnost uplatnit se na trhu. U lyofilizovaných květů pro uplatnění na trhu hodnotitelé upřednostnili květy Rosa a Malva sylvestris.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.