Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 25 záznamů.  1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Cukry a další sladidla
Krejčí, Martina ; Dostálová, Jana (vedoucí práce) ; Panovská, Zdeňka (oponent)
Bakalářská práce se zabývá tématem cukry a další sladidla. V teoretické části je podán stručný přehled sacharidů z hlediska výživy, složení a základního členění. V detailu je pak pozornost věnována konkrétním druhům sladidel přírodních energetických, neenergetických a polyolům. Práce se zabývá vlivem těchto sladidel na zdraví, historií používání a u cukru je rozebrána jeho spotřeba i produkce. Zvláštní prostor je věnován legislativě, kontrole a bezpečnosti některých neenergetických sladidel. Část práce se konkrétněji zaměřuje na umělé sladidlo aspartam a na kauzy týkající se jeho bezpečnosti a účinků na lidské zdraví. Cílem bakalářské práce bylo zjistit nabídku stolních sladidel a sirupů, vytvořit jejich seznam a následně nejběžnější druhy sirupů senzoricky zhodnotit. Dalším cílem bylo zjistit, jaká sladidla široká veřejnost a studenti středních škol používají, zda preferují nápoje s umělými sladidly a dále zjistit, jaký mají názor na bezpečnost a kontrolu umělých sladidel. Praktická část se nejprve zabývá průzkumem trhu ve 13 obchodech, 6 drogériích, 6 lékárnách a 3 prodejnách se zdravou výživou. Byl vytvořen přehled 52 druhů stolních sladidel a 46 druhů sirupů nabízených ve vybraných prodejnách. Následně byly 4 nejběžnější sirupy senzoricky zhodnoceny 20 dobrovolníky slovní formou na základě...
Studium procesu zrání a uchovávání ovoce
Langová, Jiřina ; Zemanová, Jana (oponent) ; Babák, Libor (vedoucí práce)
Během zrání a skladování ovoce dochází k mnoha změnám. Studovaným ovocem byla jablka čtyř odrůd: Šampion, Glostr, Golden Delicious a Idaret. U jablek bylo sledováno množství redukujících cukrů, celkové množství cukrů, množství kyselin, refraktometrická sušina a ztráty škrobu. Porovnávány byly změny jednotlivých parametrů, rozdíly mezi odrůdami a odlišnosti při skladování. Parametry byly měřeny od poloviny srpna 2008, kdy jablka dozrávala na stromě. Po sklizni byla uskladněna v chladícím boxu při 2 – 3 °C a při laboratorní teplotě 20 – 23 °C. Jablka uskladněná v chladícím boxu byla měřena do konce března 2009 a jablka při laboratorní teplotě do začátku ledna 2009. Celkové množství cukrů u všech odrůd do sklizně stoupá, zatímco po utržení ze stromu klesá. Množství redukujících cukrů pozvolna stoupá a po utržení ze stromu výrazně klesá při uskladnění při 20 – 23 °C. V chladícím boxu nadále stoupá a to do konce listopadu, poté také dochází k poklesu. Ztráty škrobu jsou výrazné a urychlí se po sklizni. Množství kyselin také po celou dobu klesá a refraktometrická sušina má stoupající tendenci. U všech odrůd dochází k výraznějším změnám při skladovaným při 20 – 23 °C. Teplota tedy výrazně ovlivňuje zpracování cukrů a kyselin při dýchání plodů.
Studium chemického složení atmosférických aerosolů
Gazdošová, Lucie ; Čáslavský, Josef (oponent) ; RNDr. P. Mikuška, CSc. (vedoucí práce)
Atmosférické aerosoly hrají významnou roli v mnoha atmosférických procesech (vliv na radiační rovnováhu atmosféry, pokles viditelnosti, produkce smogu, destrukce stratosférického ozonu, …). Epidemiologické studie potvrdily korelaci mezi zvýšenou úmrtností a koncentrací aerosolů. V posledním desetiletí je věnována zvýšená pozornost organickým sloučeninám, které jsou součástí aerosolových částic. Přestože organické sloučeniny tvoří často až 60 % celkové hmoty aerosolů, jejich složení, koncentrace a procesy vzniku nejsou dosud plně prozkoumány. Předmětem diplomové práce bude studium složení organických sloučenin v atmosférických aerosolech se zaměřením na PAHs a cukry. Atmosférické aerosoly budou vzorkovány na filtry a v extraktu filtrů budou analyzovány vybrané organické sloučeniny využitím GC, GC-MS, případně LC. Vývoj a optimalizace extrakčních metod (PSE, …) a detekce sledovaných sloučenin. Bude srovnána koncentrace studovaných organických sloučenin ve velikostních frakcích aerosolů PM 10, PM 2,5 a PM 1.
Stanovení vybraných obsahových látek ve vínech metodou kapalinové chromatografie
Hermanová, Veronika
Tato diplomová práce se zabývá analýzou vín pomocí vysokotlaké kapalinové chromatografie s cílem analyzovat obsah alkoholů, organických kyselin a sacharidů ve víně. Nejdůležitější skupiny a jejich zástupci jsou představeni v literární rešerši, stejně jako teoretický základ chromatografických metod, vybrané typy detektorů a používané stacionární a mobilní fáze. V experimentální části byly měřeny analytické parametry vín jak z nákupní sítě, tak i laboratorně připraven mošty a fermentací připravená vína pomocí metod kapalinové chromatografie s detekcí refraktometrického a UV detektoru. Z výsledků vyplývá vhodnost této kombinace detektorů pro zvolené analýzy vín.
3D tisknuté sensory pro detekci cukru v nápojích
Zichová, Anežka
Cukry jsou jednou z nejpoužívanějších složek v potravinách, díky jejich rozmanitým technologickým vlastnostem a senzorické důležitosti. Problematika využití cukrů má důležitý přesah z potravinářství také do problematiky výživy člověka. Z pohledu výživy je především problematický vysoký obsah jednoduchých cukrů v potravě, do které se nejsnadněji dostávají slazenými nápoji. Pro detekci sacharidů existuje řada metod. Metodami používanými v potravinářství se zabývá literární rešerše, která navazuje na předchozí charakterizaci nejpoužívanějších sacharidů v potravinářství jako je sacharosa, maltosa, glukosa, fruktosa, invertní cukr a glukózo-fruktózový sirup. Sacharidy byly popsány z hlediska chemického, technologického ale i nutričního. Na základě této analýzy byly navrženy 3D tištěné elektrody pro detekci cukru, glukosy v nápojích. S ohledem na dostupnou literaturu byly navrženy elektrochemické biosenzory využívající k detekci glukosy v nápojích enzym glukosaoxidasu. Pro tisk elektrod, nesoucích enzym, byl použit vodivý filament na bázi PLA a grafenu. Po chemické a elektrochemické aktivaci byly elektrody modifikovány pomocí enzymu, který byl na jejich povrch prostorově zesíťován. Odezva biosenzoru v přítomnosti glukosy byla testována metodami cyklické voltametrie a chronoamperometricky. Nakonec se navrženým biosenzorem analyzoval reálný vzorek nealkoholického nápoje na bázi ovocných šťáv. Výsledky měření se vyhodnotily s ohledem na platnou legislativu Evropské unie, respektive České republiky, v souvislosti s povinnými údaji na obalech potravin.
Syntéza pyrimido[4,5-b]indolových nukleosidů s modifikovaným cukrem
Konč, Juraj ; Hocek, Michal (vedoucí práce) ; Janeba, Zlatko (oponent)
Byly prostudovány glykosylační reakce pyrimidoindolové báze a modifikovaných cukrů a tyto postupy byly použity pro syntézu pyrimido[4,5-b]indolových nukleosidů. Jediným úspěšně připraveným byl 2′-deoxy-2′-fluoro-arabinonukleosid, který byl syntetizován glykosylací pomocí aniontu báze a halogenozy. Pro testy biologické aktivity byla připravena série 4-substituovaných derivátů tohoto nukleosidu.
Tradiční způsoby technologického zpracování ovoce z extenzivních výsadeb jako součást kulturního dědictví
Malenová, Daniela
Tato práce se zabývá nejčastěji používanými technologickými způsoby zpracování ovoce, pocházejícího z extenzivních sadů. Popisuje vhodnost využití těchto způsobů u jednotlivých pěstovaných ovocných druhů v mimoprodukčním ovocnictví. Částečně mapuje zpracovatele sklizně z extenzivních výsadeb a dostupnost produktů na trhu. Jedna experimentální část je věnována laboratornímu vyhodnocení obsahu základních výživových ukazatelů (vitaminu C, sušiny, refraktometrické sušiny a hodnotu pH) vybraných 11 starých a krajových odrůd a výsledky jsou srovnány s doporučenými způsoby zpracování v literatuře. Bylo zjištěno, že uváděné způsoby využití ovoce odpovídají průměrným naměřeným hodnotám zkoumaných plodů. Druhá část experimentu se věnuje vybrané odrůdě ´Jadernička moravská´ z 6 různých lokalit, kde byly zjištěny rozdíly dané zřejmě klimatickými, edafickými a orografickými faktory.
Dynamic light scattering in the world of biomolecules
Križanová, Katarína ; Hofbauerová, Kateřina (vedoucí práce) ; Bednárová, Lucie (oponent)
Název práce: Dynamický rozptyl světla ve světě biomolekul Autor: Katarína Križanová Ústav: Fyzikální ústav UK Vedoucí bakalářské práce: RNDr. Kateřina Hofbauerová, Ph.D., Fyzikální ústav UK Abstrakt: Dynamický rozptyl světla (DLS) představuje nedestruktivní způsob měření díky kterému můžeme za pomoci rozptylu laserového záření na vzorku získat hydrodynamický průměr částic v roztoku a následně dopočítat jejich rozměry, či v případě proteinů stanovit molekulární hmotnost. DLS je dnes hojně užívanou metodou pro studium biomolekul a jejich reakcí, jak je v práci doloženo ve stručném přehledu. V naší experimentální práci jsme se zaměřily na měření proteinů pomocí DLS - jako modelový protein jsme užívaly lysozym. Úspěšně jsme pomocí těchto vzorků optimalizovaly postup pro přípravu vzorků a DLS měření biomolekul. V rámci optimalizace metodických postupů DLS jsme pomocí sacharózy otestovaly možnosti správné detekce co nejmenších částic. Při měření sacharózy jsme zašly až na samou dolní limitu velikosti částic měřitelných DLS. Při tomto měření jsme dokázaly pozorovat lineární závislost naměřeného hydrodynamického průměru na koncentraci sacharózy v roztoku a rovněž, v souhlasu s literaturou, určit velikost hydrodynamického průměru sacharózy. Prakticky jsme tak úspěšně demonstrovaly možnost stanovení velikosti částic...
Jakost vína ovlivněná sířením
Kostihová, Lucie
Diplomová práce „Jakost vína ovlivněná sířením“ je zaměřena na problematiku týkající se oxidu siřičitého a jeho vlivu na technologickou a senzorickou jakost vína. V teoretické části práce je popsána výroba vína, různé formy oxidu siřičitého ve víně a vazby s jinými složkami vína. Nastíněny jsou také způsoby síření vína, dávkování a také možnosti, jak lze obsah oxidu siřičitého snížit pomocí jiných technologií nebo částečnou náhradou jinými látkami. Praktická část diplomové práce pak ověřuje vliv oxidu siřičitého na obsah kyselin, redukujících cukrů a alkoholu ve víně. Je zkoumán vliv množství oxidu siřičitého na intenzitu barvy vybraných odrůd bílých a červených vín. Víno je následně také zhodnoceno senzoricky, aby bylo možné posoudit vlivy oxidu siřičitého na jakost vína komplexně. Výsledky ukazují, že oxid siřičitý ovlivňuje intenzitu barvy. Čím více oxidu siřičitého víno obsahuje, tím světlejší je barva vína. Rozdíl je více patrný u červených vín. Na parametry jako je obsah redukujících cukrů, alkoholu a kyselin oxid siřičitý vliv nemá. Senzoricky přijatelnější jsou vína s nižším obsahem oxidu siřičitého.
Metody měření cukernatosti v potravinářství
Krišová, Hana
Tato bakalářská práce se zabývá metodami, pomocí kterých lze měřit obsah cukrů v potravinářství. Popisuje principy a postupy vybraných metod a měřidla vhodná pro tyto metody. U jednotlivých měřidel je vysvětleno, na jakém fyzikálním principu pracují. V další části jsou popsané metody měření cukernatosti aplikovány na konkrétní vzorky. Byly vybrány potravinářské provozy, ve kterých je možné se s měřením setkat. Je zde uveden postup a popis měření v praxi. V závěru práce jsou výsledky z praktického stanovení cukernatosti vybraných nápojů.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 25 záznamů.   1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.