Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 1 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Výživa pro potřeby vytrvalostních běžců
Koukol, Michal ; Bunc, Václav (vedoucí práce) ; Kovářová, Lenka (oponent)
Název: Výživa pro potřeby vytrvalostních běžců Cíl práce: Cílem této bakalářské práce je popsat význam sportovní výživy, zejména výživu pro potřeby maratonských běžců ve věku 30 - 40 let. Navrhnout vhodnou skladbu stravy pro maratonské běžce. Metody: K dosažení relevantních informací pro mou literární rešerši jsem využil českou i cizojazyčnou literaturu z oblasti sportovní výživy. Vyhledával jsem také články v internetových databázích EBSCO a Scorpus. Výsledky: Doporučené množství sacharidů se s délkou trvání závodu zvyšuje. Na závod trvající 2 - 4 hodiny je potřeba 8 - 10 g/kg tělesné hmotnosti. Doporučená dávka bílkovin je 1,2 - 1,6 g/kg tělesné hmotnosti. Tuků je potřeba pro vytrvalostí běh 1g/kg tělesné hmotnosti. Běžec by měl být dobře hydratován. Dehydratace zhoršuje výkon běžce. Vhodné je konzumovat iontový nápoj s přídavkem sacharidů. 1 - 2 h před výkonem je vhodné konzumovat polysacharidovou svačinu s nízkým glykemickým indexem o hmotnosti 1g/kg tělesné hmotnosti. Vytrvalostní výkon je možné zlepšit zkonzumováním 100 - 250 kcal sacharidů každou hodinu po první hodině závodu. V časovém rozmezí 30 - 90 minut po skončení výkonu je dobré jíst sacharidy s vysokým glykemickým indexem a bílkoviny v poměru 4:1. Mastné kyseliny se středně dlouhým řetězcem a kofein šetří svalový glykogen, a tím...

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.