|
Vliv zkrmování pšenice s vysokým obsahem luteinu na senzorickou kvalitu masa brojlerových kuřat
Sojková, Jana
Tématem diplomové práce je Vliv zkrmování pšenice s vysokým obsahem luteinu na senzorickou kvalitu masa brojlerových kuřat. Práce se zabývá významem a kvalitou drůbežího masa. Popisuje hodnocení jakosti drůbežího masa a zásady pro organoleptické posuzování. Byl proveden pokus s brojlerovými kuřaty Ross 308. Kuřata byla rozdělena do skupin a krmena krmnou směsí, kde byla zastoupena z 60 % a 30 % pšenice. U pokusných skupin byla zařazena pšenice Citrus, u kontrolních skupin běžná pšenice. Poté následoval 14 denní pokus s kuřaty krmenými pouze pšeničným šrotem 100 %. Po poražení byla u všech kuřat sledována jatečná výtěžnost a parametry kvality masa (sušina, tuk, N*6, pH). Při zjišťování vlivu krmiva na kvalitu masa bylo provedeno senzorické hodnocení prsní a stehenní svaloviny. U deskriptoru šťavnatosti prsní svaloviny byla skupina Citrus 60 % ohodnocena nejlépe. Skupiny kuřat krmené pouze pšeničným šrotem byly hodnoceny negativně ve všech senzorických parametrech.
|
|
Gen stearoyl - CoA desaturáza a jeho asociace se znaky kvality masa u skotu
Schmidtová, Anna
Kvalita masa u skotu je ovlivňována mnoha geny, jedním z nich je i gen SCD1 (stearoyl -- CoA desaturáza). Tento gen je asociován se složením mastných kyselin v mase a mléce a potenciálně ovlivňující množství intramuskulárního tuku. V rámci této diplomové práce byl stanovován genotyp u 260 býků plemene Český strakatý skot u genu SCD1 pomocí metody PCR -- RFLP. Následně byly provedeny výčty frekvence alel a genotypů pomocí programu SAS u daného souboru a vyhodnotila se asociační analýza sledovaných znaků a genotypů. Byla pozorována vysoce průkazná asociace s variabilitou polymorfismu a kyselinou myristoolejovou (C14:1) u všech uvedených genotypů, ale nejvyšší odhadnutá střední hodnota byla u genotypu CC. Vliv genotypu na množství intramuskulárního tuku nebo jiných znaků kvality masa nebyl prokázán.
|
| |
|
Analýza faktorů ovlivňujících produkční užitkovost prasat
Hermanová, Marie
Bakalářská práce je zaměřena na vlivy působící na produkční užitkovost prasat. V první řadě se zmiňuje o výkrmnosti, jatečné hodnotě a kvalitě masa. V další části se zaměřuje na faktory, které nejvýznamněji ovlivňují produkční užitkovost prasat, včetně vlivů působících na kvalitu masa. Závěr práce je věnován aktuálním parametrům produkčních vlastností prasat.
|
|
Genetické markery kalpainy a kalpastatity a kvalita masa u různých druhů hospodářských zvířat
Dytrt, Filip
Tato bakalářská práce se zaměřuje především na kvalitu masa u různých druhů hospodář-ských zvířat a ovlivnění jeho kvality v důsledku působení endogenních proteáz kalpainů a kalpastatinů. V první kapitole bakalářské práce je literární rešerše zaměřena především na definici toho, co je to vlastně maso, dále se práce zaměřuje na strukturu masa a na složení a typy svalových vláken. V další části bakalářské práce je popsaná kvalita masa a faktory, kte-ré ovlivňují kvalitu masa. Třetí část literární rešerše se podrobně věnuje postmortálním změnám, které probíhají v mase od poražení zvířete až po zrání masa. V práci je taktéž popsána křehkost masa, která je závislá na průběhu postmortálních změn v mase. Hlavní část bakalářské práce se zabývá především popisem a stručným rozdělením genetických markerů, popisem jednonukleotidových polymorfizmů a především podrobným popisem se věnuje kalpainům a kalpastatinům, které hrají hlavní roli v procesu křehčení masa. V bakalářské práci je taktéž zpracován přehled dosud provedených asociačních studií poly-morfizmů genů CAPN a CAST u různých druhů hospodářských zvířat.
|
|
Vztah polymorfismu UASMS1 v genu leptin s ukazateli kvality masa
Moravanská, Andrea
Cílem diplomové práce bylo provedení asociační analýzy polymorfismu UASMS1 v genu leptin s parametry kvality hovězího masa u souboru býků plemene Český strakatý skot. Pomocí metody přímého sekvenování PCR produktu byly určeny genotypy 236 býků. Jednotlivé genotypy byly zpracovány do databáze a bylo provedeno statistické vyhodnocení asociace pomocí software SAS. Vysoce průkazná hodnota byla pozorová-na u kyseliny palmitoolejové (p = 0,0006) a kyseliny stearové (p = 0,0005) mezi geno-typy CT a TT, průkazná hodnota pak u kyseliny myristoolejové (p = 0,0117) me-zi genotypy CT a TT a u kyseliny linolelaidové mezi genotypy CC a CT (p = 0,0340) a i mezi genotypy CC a TT (p = 0,0417). Hodnoty vztahující se k vlivu na obsah sušiny (p = 0,0746) a barvu masa (p = 0,0541) se pouze blížily průkaznosti. Vliv genotypu na obsah intramuskulárního tuku nebo dalších parametrů kvality hovězího masa nebyl prokázán.
|
| |
|
Polymorfizmus v genu pro katalytický řetězec gama fosforylázy b kinázy a jeho asociace s ukazateli kvality vepřového masa
Blomberg, Elli
V diplomové práci se zabývám problematikou polymorfismu genu PHKG1 a jeho asociací s ukazateli kvality vepřového masa u prasat plemene české bílé ušlechtilé. Gen PHKG1 (NCBI Gene ID: 397548) je kandidátním genem pro kvalitu vepřového masa. Cílem diplomové práce je zkoumání variability genu PHKG1 v populaci prasat plemene české bílé ušlechtilé a analyzovat jejich asociaci s ukazateli kvality vepřového masa. Mezi ukazateli kvality u jedinců zkoumané populace bylo měřeno: pH měřeny po 24 hodinách, elektrická vodivost, barva (svalové zarudnutí, světlost, žlutost), odkap (%), sušina (%), tuk (g), tuk (%). Literární přehled popisuje obecné informace o prasatech, jejich genomu a karyotypu, genu PHKG1 a vlivu polymorfismu g.8283C>A na metabolismus glykogenu a kvalitu vepřového masa. V praktické části jsou použity molekulárně-genetické metody jako PCR, elektroforéza a štěpení restrikčním enzymem. Výsledky jsou zpracovány pomocí programu R Studio. Zobecněným lineárním modelem byla spočítána asociační analýza a taky frekvence alel a genotypů, korelace.
|
| |
| |