Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 89 záznamů.  1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Vliv zkrmování pšenice s vysokým obsahem luteinu na senzorickou kvalitu masa brojlerových kuřat
Sojková, Jana
Tématem diplomové práce je Vliv zkrmování pšenice s vysokým obsahem luteinu na senzorickou kvalitu masa brojlerových kuřat. Práce se zabývá významem a kvalitou drůbežího masa. Popisuje hodnocení jakosti drůbežího masa a zásady pro organoleptické posuzování. Byl proveden pokus s brojlerovými kuřaty Ross 308. Kuřata byla rozdělena do skupin a krmena krmnou směsí, kde byla zastoupena z 60 % a 30 % pšenice. U pokusných skupin byla zařazena pšenice Citrus, u kontrolních skupin běžná pšenice. Poté následoval 14 denní pokus s kuřaty krmenými pouze pšeničným šrotem 100 %. Po poražení byla u všech kuřat sledována jatečná výtěžnost a parametry kvality masa (sušina, tuk, N*6, pH). Při zjišťování vlivu krmiva na kvalitu masa bylo provedeno senzorické hodnocení prsní a stehenní svaloviny. U deskriptoru šťavnatosti prsní svaloviny byla skupina Citrus 60 % ohodnocena nejlépe. Skupiny kuřat krmené pouze pšeničným šrotem byly hodnoceny negativně ve všech senzorických parametrech.
Gen stearoyl - CoA desaturáza a jeho asociace se znaky kvality masa u skotu
Schmidtová, Anna
Kvalita masa u skotu je ovlivňována mnoha geny, jedním z nich je i gen SCD1 (stearoyl -- CoA desaturáza). Tento gen je asociován se složením mastných kyselin v mase a mléce a potenciálně ovlivňující množství intramuskulárního tuku. V rámci této diplomové práce byl stanovován genotyp u 260 býků plemene Český strakatý skot u genu SCD1 pomocí metody PCR -- RFLP. Následně byly provedeny výčty frekvence alel a genotypů pomocí programu SAS u daného souboru a vyhodnotila se asociační analýza sledovaných znaků a genotypů. Byla pozorována vysoce průkazná asociace s variabilitou polymorfismu a kyselinou myristoolejovou (C14:1) u všech uvedených genotypů, ale nejvyšší odhadnutá střední hodnota byla u genotypu CC. Vliv genotypu na množství intramuskulárního tuku nebo jiných znaků kvality masa nebyl prokázán.
Analýza faktorů ovlivňujících produkční užitkovost prasat
Hermanová, Marie
Bakalářská práce je zaměřena na vlivy působící na produkční užitkovost prasat. V první řadě se zmiňuje o výkrmnosti, jatečné hodnotě a kvalitě masa. V další části se zaměřuje na faktory, které nejvýznamněji ovlivňují produkční užitkovost prasat, včetně vlivů působících na kvalitu masa. Závěr práce je věnován aktuálním parametrům produkčních vlastností prasat.
Genetické markery kalpainy a kalpastatity a kvalita masa u různých druhů hospodářských zvířat
Dytrt, Filip
Tato bakalářská práce se zaměřuje především na kvalitu masa u různých druhů hospodář-ských zvířat a ovlivnění jeho kvality v důsledku působení endogenních proteáz kalpainů a kalpastatinů. V první kapitole bakalářské práce je literární rešerše zaměřena především na definici toho, co je to vlastně maso, dále se práce zaměřuje na strukturu masa a na složení a typy svalových vláken. V další části bakalářské práce je popsaná kvalita masa a faktory, kte-ré ovlivňují kvalitu masa. Třetí část literární rešerše se podrobně věnuje postmortálním změnám, které probíhají v mase od poražení zvířete až po zrání masa. V práci je taktéž popsána křehkost masa, která je závislá na průběhu postmortálních změn v mase. Hlavní část bakalářské práce se zabývá především popisem a stručným rozdělením genetických markerů, popisem jednonukleotidových polymorfizmů a především podrobným popisem se věnuje kalpainům a kalpastatinům, které hrají hlavní roli v procesu křehčení masa. V bakalářské práci je taktéž zpracován přehled dosud provedených asociačních studií poly-morfizmů genů CAPN a CAST u různých druhů hospodářských zvířat.
Vztah polymorfismu UASMS1 v genu leptin s ukazateli kvality masa
Moravanská, Andrea
Cílem diplomové práce bylo provedení asociační analýzy polymorfismu UASMS1 v genu leptin s parametry kvality hovězího masa u souboru býků plemene Český strakatý skot. Pomocí metody přímého sekvenování PCR produktu byly určeny genotypy 236 býků. Jednotlivé genotypy byly zpracovány do databáze a bylo provedeno statistické vyhodnocení asociace pomocí software SAS. Vysoce průkazná hodnota byla pozorová-na u kyseliny palmitoolejové (p = 0,0006) a kyseliny stearové (p = 0,0005) mezi geno-typy CT a TT, průkazná hodnota pak u kyseliny myristoolejové (p = 0,0117) me-zi genotypy CT a TT a u kyseliny linolelaidové mezi genotypy CC a CT (p = 0,0340) a i mezi genotypy CC a TT (p = 0,0417). Hodnoty vztahující se k vlivu na obsah sušiny (p = 0,0746) a barvu masa (p = 0,0541) se pouze blížily průkaznosti. Vliv genotypu na obsah intramuskulárního tuku nebo dalších parametrů kvality hovězího masa nebyl prokázán.
Polymorfizmus v genu pro katalytický řetězec gama fosforylázy b kinázy a jeho asociace s ukazateli kvality vepřového masa
Blomberg, Elli
V diplomové práci se zabývám problematikou polymorfismu genu PHKG1 a jeho asociací s ukazateli kvality vepřového masa u prasat plemene české bílé ušlechtilé. Gen PHKG1 (NCBI Gene ID: 397548) je kandidátním genem pro kvalitu vepřového masa. Cílem diplomové práce je zkoumání variability genu PHKG1 v populaci prasat plemene české bílé ušlechtilé a analyzovat jejich asociaci s ukazateli kvality vepřového masa. Mezi ukazateli kvality u jedinců zkoumané populace bylo měřeno: pH měřeny po 24 hodinách, elektrická vodivost, barva (svalové zarudnutí, světlost, žlutost), odkap (%), sušina (%), tuk (g), tuk (%). Literární přehled popisuje obecné informace o prasatech, jejich genomu a karyotypu, genu PHKG1 a vlivu polymorfismu g.8283C>A na metabolismus glykogenu a kvalitu vepřového masa. V praktické části jsou použity molekulárně-genetické metody jako PCR, elektroforéza a štěpení restrikčním enzymem. Výsledky jsou zpracovány pomocí programu R Studio. Zobecněným lineárním modelem byla spočítána asociační analýza a taky frekvence alel a genotypů, korelace.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 89 záznamů.   1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.