Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 802 záznamů.  začátekpředchozí447 - 456dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Prevence pracovních rizik: I. díl
Malý, Stanislav
Úvodní část publikace představuje souhrnný a obecný úvod k bezpečnosti a ochraně zdraví při práci a v tomto kontextu seznamuje s některými aspekty státního dozoru v této oblasti a problematikou školení zaměstnanců o bezpečnosti a ochraně zdraví při práci. Tato část se dále zaměřuje na prevenci rizik a zajišťování bezpečnosti a ochrany zdraví při činnostech jako jsou strojní obrábění kovů, tváření kovů a strojní obrábění dřeva, bezpečnost při výrobě, provozu, obsluze a údržbě vyhrazených elektrických, plynových, tlakových a zdvihacích zařízení.
Plný text: Stáhnout plný textPDF
Prevence pracovnich rizik: II. díl
Malý, Stanislav
V této, druhé části třídílné publikace na téma prevence rizik u vybraných činností, oblastí, strojů a technických zařízení je pozornost soustředěna na bezpečnost a ochranu zdraví zaměstnanců ve stavebnictví a v železniční dopravě, na bezpečnost a ochranu zdraví osob provádějících práce ve výškách a nad volnou hloubkou, manipulaci s materiálem a jeho skladování, skladování sypkých hmot v zásobnících, svařování, provoz a údržbu motorových vozidel, osob zacházejících s nebezpečnými chemickými látkami a osob provádějících obsluhu transportních zařízení a elektrických zdrojových soustrojí. Publikace představuje pomůcku především pro zaměstnavatele a pro osoby odborně způsobilé v prevenci rizik, jako i další osoby podílející se na vyhledávání pracovních rizik, monitoringu faktorů ovlivňujících bezpečnost práce a na ochraně zdraví zaměstnanců před jejich působením. Předkládané návody jsou tzv. správnou praxí, která zejména malým a středním podnikům poskytuje efektivní nástroje pro předcházení rizikům vznikajícím v pracovních systémech a zvyšuje uvědomění si významu bezpečných pracovních podmínek a postupů pro zachování pracovních schopností zaměstnanců a zvyšování jejich kvality práce a pracovní spokojenosti. Také tento díl je opatřen přehledem zkratek z oblasti BOZP a souvisejících oblastí a výběrem nejčastěji používaných zkratek.
Plný text: Stáhnout plný textPDF
Statistické vyhodnocování výrobních rozvrhů
Andraško, Pavol ; Kočí, Radek (oponent) ; Hrubý, Martin (vedoucí práce)
Presadiť sa ako výrobný podnik na dnešnom trhu, ktorý je plný konkurencie a ostať v zisku nie je jednoduché. Hlavnou činnosťou týchto podnikov je výroba a tá je úzko spojená s jej naplánovaním a rozvrhnutím. Kvalitný výrobný rozvrh môže mať veľký dopad na chod podniku. Môže spôsobiť zbytočné náklady, na druhú stranu môže ušetriť zdroje podniku, ktoré je možné použiť v inej oblasti. Cieľom tejto bakalárskej práce je snaha o nájdenie čo najlepšieho výrobného rozvrhu. V práci som navrhol štatistické ukazovatele, pomocou ktorých sa snažím objektívne zhodnotiť kvalitu daného výrobného rozvrhu. Výstupom práce je sada štatistických ukazovateľov kvality výrobných rozvrhov a program (implementovaný v informačnom systéme MES PHARIS), ktorý dostane na vstupe informačné dáta o výrobnom rozvrhu, následne vypočíta hodnoty štatistických ukazovateľov a graficky zobrazí vypočítané výsledky.
Možnosti výroby nealkoholického piva
Krčálová, Jana
V této bakalářské práci se pojednává o surovinách potřebných k výrobě piva i o výrobě samotné, ale především o různých cestách k získání piva nealkoholického. K přípravě tohoto nápoje vedou tři hlavní používané cesty. Těmi jsou přímá výroba nealkoholického piva, použití speciálních mikroorganismů a odstraňování alkoholu z hotového piva. Každá z těchto metod má své výhody i úskalí. Pro rozšíření práce o zajímavý pohled byl proveden průzkum trhu za účelem zjistit, zda se významně liší ceny piv nealkoholických od alkoholických. Ze zpracovaných dat tohoto průzkumu trhu byly vyvozeny zajímavé pohledy na cenovou problematiku.
Mělnická vinařská podoblast-východní část
Chábera, Jan
Hlavním cílem mé práce bylo popsat vinařské oblasti ČR zejména východní část vinařské podoblasti. V práci jsem charakterizoval klimatické, geografické a půdní podmínky daných oblastí včetně legislativní stránky, dále jsem popsal současný stav vinařství v této podoblasti a to ve vinařství Ždánice na Kolínsku a v čáslavské a kutnohorské oblasti. Krátce jsem v práci zmínil i o historii vinařství v ČR. Mým úkolem bylo zjistit informace o fungujících vinařstvích dané oblasti, popsat viniční tratě, ale zmínit i informace o obcích, které mají vinařskou historii, ale nedošlo zde k obnovení vinařství.
Assessment of coffee production and trade in Uganda
Bamwesigye, Dastan
Studie hodnotí účinky některých faktorů na produkci kávy a její export v Ugandě, zjišťuje ekonomické dopady liberalizace obchodu na odvětví produkce kávy v Ugandě. Zabývá se také rozdílnými vazbami v rozvoji obchodu kávou v regionu východní Afriky. Studie využívá regresní a korelační metody analýzy dat shromážděných z hodnotových řetězců, od regulačních orgánů a místních farmářů. Byla provedena analýza časových řad dat o produkci, exportu, světových cenách a domácí spotřeby získaných od Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) a Uganda Coffee Development Authority pomocí standardní metody nejmenších čtverců (OLS). Výsledky studie ukázaly, že produkce kávy a světové ceny mají kladný vliv na export kávy v Ugandě, nicméně byl zjištěn inverzní vztah mezi domácí spotřebou kávy a vývozem. Studie dále ukazuje, že export kávy, její domácí spotřeba a světové ceny mají pozitivní efekt na produkci kávy. Výsledky výzkumu ukazují, že existuje statisticky významný vztah mezi aktivitou lokálních producentů (farmářů) a vývojem produkce kávy v Ugandě (r= -0.038, p-value< 0.025 (=0.822)), vazby mezi producenty (Beta=-0.304, t=-2.253p<0.025 (=0.014)) a rozvoj produkce kávy (r= -0.222, p-value< 0.025 (=0.048)). Ze studie vyplývají praktická doporučení. Vláda Ugandy by měla naléhavě implementovat existující politiky související s produkcí a exportem kávy a zavést změny směřující ke zvýšení a zkvalitnění produkce a podporovat konkurenceschopnost na mezinárodních trzích s cílem maximalizace zisku.
Agricultural production and food security in Ghana
Sakyi, Emmanuel Kweku Appeagyei
Cílem práce je posoudit úroveň zemědělské produkce a zajišťování potravin v Ghaně. Při práci bylo využito metody kvalitativní analýzy od různých výzkumných pracovníků. Sekundární data byla výsledkem pečlivě uplatněných simulačních technik. Tato práce má popisný charakter. Zjištěné výsledky jsou četné, např. pokles zemědělské pracovní síly, která má nepříznivý dopad na celou zem z hlediska absolutní výše i relativního hlediska. Důležitost zemědělské výroby vzhledem k potravinové bezpečnosti země. Zavlažovací zařízení a jeho význam na zemědělskou produkci v daných podmínkách. Vláda musí vyvážit pracovní toky uvnitř země. Zemědělská výroba může být zlepšena díky vylepšení a rozšíření, poskytování širšího zemědělského vzdělávání; používání hnojiv je prozatím hlavním klíčem ke zvýšení zemědělských výnosů. V dlouhodobém horizontu je potřeba věnovat se na vládní úrovni agrární politice. Použití nebo přizpůsobení vhodným kombinacím protekcionistické a liberální obchodní politiky by mohlo být pro Ghanu výhodné.
Využítí kvasinkových kmenů při výrobě piva
Süss, Jan
Tato bakalářská práce se zabývá tématem využití kvasinkových kmenů při výrobě piva. V první půli bakalářské práce je uvedena stručná výroba piva, jeho nutriční hodnoty, složení, i suroviny potřebné k jeho výrobě, jmenovitě použití sladu, chmele , vody a kvasinek. Druhá část bakalářské práce je zaměřena na obecný popis kvasinek, jejich rozmnožování a důležitost v potravinářském průmyslu. Po obecném popisu je práce zaměřena přímo na charakteristiku kmenů kvasinek používaných pro svrchní i spodní kvašení, které jsou dostupné v České republice i v zahraničí. V dalším bodě je podána charakteristika látek, které mohou negativně ovlivňovat dynamiku a průběh kvasného procesu. Jsou zde popsány také nežádoucí druhy kvasinek, které se při nedodržení správného postupu mohou vyskytnout v procesu kvašení a měnit kvalitativní a senzorické vlastnosti piva.
Výroba speciálních piv a jejich vlastnosti
Šňupíková, Nikol
Cílem této bakalářské práce bylo vypracovat literární rešerši zaměřenou na výrobu speciálních piv, včetně speciálních sladů, které jsou pro výrobu těchto piv základní surovinou. Součástí práce je popis základních surovin pro výrobu, mezi které patří voda, ječmen, chmel a pivovarské kvasinky. Zde jsou zahrnuty možnosti využití sladových náhražek nebo chmelových výrobků. Další částí práce zahrnuje charakteristiku výroby speciálních sladů včetně ostatních surovin, které se k tomuto účelu používají. Část literární rešerše je věnována jednotlivým krokům, které jsou součástí procesu výroby piva. V závěru práce je uveden popis pivních speciálů vařených v moravských pivovarech.
Porovnání vybraných masných výrobků se zlepšenou recepturou
Zedníčková, Martina
Diplomová práce Porovnání vybraných masných výrobků se zlepšenou recepturou je zaměřena především na paštiky. Teoretická část práce je nejprve věnována obecným věcem, jako je rozdělení masných výrobků dle vyhlášky, či spotřeba masa v České republice. Dále je popsána technologie výroby játrových paštik a složení masných výrobků. Poslední část teorie je zaměřena na hodnocení kvality masných výrobků, tedy na posuzování masných výrobků se zlepšenou recepturou, na metody stanovení základních složek masných výrobků a také na hodnocení jejich barvy. Jsou popsány také metody senzorické analýzy potravin. Praktická část hodnotí jakost paštik ve třech úrovních. V první je zkoumán vliv výměny koření na kvalitu konečného výrobku. Ve druhé je sledován vliv přídavku rostlinných surovin do paštiky. Jako poslední úrovní je sledování vlivu obalu na kvalitu paštiky. Pro hodnocení jakosti paštik je využito metod senzorické, chemické, fyzikální a mikrobiologické analýzy.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 802 záznamů.   začátekpředchozí447 - 456dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.