Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 56 záznamů.  začátekpředchozí31 - 40dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Povědomí laiků o alternativních výživových směrech a jejich rizicích
Šafářová, Jana ; Chrpová, Diana (vedoucí práce) ; Pejšová, Hana (oponent)
V současné době jsou alternativní výživové směry se všemi svými podobami poměrně hodně rozšířeny. Vegetariánství je pro řadu lidí nejen vynechání konzumace masa, ale i životní styl. Záměrné vynechávání určitých druhů potravin s sebou však nese rizika deficitu některých důležitých látek. Cílem této bakalářské práce bylo zmapování povědomí laiků o vegetariánství a veganství. Zjistit, zda respondenti vědí, co vylučuje veganská strava, jak se liší od vegetariánství a jaká jsou rizika s ní spojená. Teoretická část se zabývá vegetariánstvím a jeho dělením. Práce se nejvíce zaměřuje na veganství. Teoretická část také obsahuje zásady vhodně složené veganské stravy podle České veganské společnosti. Dále obsahuje popis látek, které mohou být ve vegetariánské a veganské stravě karenční. Je uvedeno, jaké mají tyto látky v organismu funkce, v jakých potravinách se nachází a jak se projevuje jejich deficit. Praktická část byla provedena kvantitativní metodou dotazníkového šetření. Výzkumný vzorek tvořila laická populace nejčastěji ve věku 20-29 let. Dotazník vyplnilo celkem 146 respondentů. Z výsledků dotazníků bylo zjištěno, že 88 % respondentů dokázalo správně popsat, co vylučuje veganská strava. Z toho se dá usuzovat, že je-li dotázaný vzorek populace reprezentativní, tak populace má dobré povědomí o principu...
Koncentrace vybraných kovů v tradičních a bylinných čajích
Brlíková, Eliška ; Křikala, Jakub (oponent) ; Diviš, Pavel (vedoucí práce)
Tato práce se zabývala stanovením koncentrací vybraných kovů v sypaných zelených, černých a bylinných čajů zakoupených v České republice a mimo ni. Všechny vzorky byly analyzovány pomocí metody ICP-OES. Většina kovů nebyla ve výluzích detekována. Výsledné koncentrace kovů, které v čajových výluzích byly detekovány, splňují legislativní limity a netvoří tak zdravotní riziko pro člověka. Statistickým zpracováním naměřených výsledků se na základě rozdílných koncentrací vybraných prvků podařilo od sebe odlišit výluhy z černých a ze zelených čajů.
Sledování obsahové hladiny vybrané skupiny mikro a makroprvků v zrnu odrůd krmné pšenice produkované v podniku RABBIT Trhový Štěpánov, a.s.
NERAD, František
Cílem diplomové práce je zhodnocení obsahových parametrů vybrané skupiny makro a mikroprvků v zrnu pšenice seté (Triticum aestivum) v rámci skupiny odrůd (Elixer, Vanessa, Tobak, Bombus) určených pro krmné využití. Hodnoceny byly vzorky zrna získané v rámci pokusu vedeného v rámci podniku Rabbit Trhový Štěpánov a.s. na třech různých stanovištích. Vedle analýzy vybrané skupiny kvalitativních parametrů zrna, byly hodnoceny i výnosové parametry (počet rostlin a klasů na plochu a sklizené množství zrna z jednotky plochy). Úvodní část práce se zaměřuje na obecné informace týkající se pšenice, na její význam a využití. Další část literární rešerše se zaměřuje na chemické složení zrna, kvalitu krmné pšenice a na faktory ovlivňují kvalitu krmné pšenice. Nejdůležitější a nejobsáhlejší část literární rešerše je zaměřena na obecné informace týkající se minerálních látek a také jejich významu ve výživě zvířat. Metodika práce zahrnuje představení Holdingu Rabbit Trhový Štěpánov a.s., charakteristiku odrůd a stanovišť, na kterých byl pokus prováděn. Dále samozřejmě obsahuje půdně klimatickou charakteristiku daných stanovišť a metody, které byly využity k získání hodnocených dat. Závěrečná část práce je věnována výsledkům, diskuzi a závěru, ve které se hodnotí a porovnávají dosažené výsledky. Nutno dodat, že data byly získány v rámci uvedeného pokusu v úzké spolupráci s podnikem Rabbit Trhový Štěpánov a.s. a stanovení hladiny vybraných prvků v zrně proběhlo v certifikované laboratoři dle standardizovaných metodik a standardních operačních postupů.
Vegetariánství a těhotenství
Šimončičová, Renáta ; Krejčí, Hana (vedoucí práce) ; Pejšová, Hana (oponent)
Úvod: Diplomová práce se zaměřuje na problematiku vegetariánství v průběhu těhotenství. Dalším předmětem je především zjištění stravovacích návyků těhotných vegetariánek. Cíle: Cílem teoretické části je seznámit čtenáře s vegetariánstvím a výživou těhotné vegetariánky. Praktická část se pak zaměřuje na stravovací zvyklosti těhotných vegetariánek, na zjištění, jestli mají tyto ženy sklony k alternativám v souvislosti s rozhodováním o vlastním těle a budou-li vést/vedou své děti k vegetariánství. Metody: Průzkum proběhl formou anonymního online dotazníku. Získaná data jsou zobrazena ve formě grafů a tabulek. Část práce je věnována analýze získaných dat. Výsledky: Teoretická část ukazuje na skutečnost, že k vhodně sestavené vegetariánské stravě v těhotenství je zapotřebí dostatek relevantních informací. Z dotazníkového šetření vyplývá, že se většina respondentek stravuje převážně pestře a dle zásad zdravé výživy, s ohledem na vegetariánství. Větší část respondentek je nakloněna alternativám v souvislosti s rozhodováním o vlastním těle. Nadpoloviční většina respondentek uvedla, že své děti nebudou vést/nevedou k vegetariánství. Závěr: Správné sestavení bezmasé stravy vyžaduje určité znalosti a nevystačí pouze s vyloučením masa z jídelníčku. Je třeba brát v potaz nejen zdravotní výhody vegetariánství,...
Podávání vitamínových přípravků v průběhu gravidity
Matoušková, Karolína ; Ježková, Jana (vedoucí práce) ; Vítková, Hana (oponent)
Tato práce pojednává o problematice těhotenství a zvýšených nutričních požadavků se zaměřením na vitaminy a minerály. Je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Cílem je určení těch vitaminů a minerálních látek, které mohou být v graviditě deficitní a je třeba jejich zvýšený přísun. Tomuto tématu se věnuji v teoretické části své práce, kde je popsán význam jednotlivých prvků pro specifika gravidity a případné projevy deficitu či nadbytku. V praktické části se zaměřuji na zhodnocení vybraných multivitaminových a multiminerálních doplňků stravy, které jsou určeny pro gravidní ženy. Hlavním kritériem je zabezpečení dostatečného množství vitaminů a minerálních látek při zvýšených nárocích gravidního organismu. Zhodnocení je realizováno pomocí srovnávání dvou parametrů. Tato komparace je prováděna mezi doporučenými denními dávkami pro těhotné a obsaženým množstvím jednotlivých mikronutrientů, které je uváděno ve složení daných přípravků. Jedná se o základní kvantitativní výzkum, kdy technikou sběru dat je obsahová analýza. Závěrem je prodiskutována prospěšnost podávání vitaminových přípravků v průběhu gravidity vzhledem k otázce, zda je dostatečně vyvážená strava schopna pokrýt potřeby organismu i při stavech, kdy mohou být některé vitaminy a minerály nedostatečné. Klíčová slova: těhotenství ;...
Studium různých metod přípravy vzorku mléka pro analýzu mléka technikou ICP-OES
Kaňová, Veronika ; Vítová, Eva (oponent) ; Diviš, Pavel (vedoucí práce)
Teoretická část diplomové práce se věnuje chemickému složení kravského mléka, popisu vybraných metod přípravy vzorku a popisu používané techniky ICP-OES. Experimentální část je zaměřena na jednotlivé přípravy vzorků a analýzu vybraných prvků (Ca, Na, K a Mg). Mléko je velice složitý polydisperzní systém a proto je jeho příprava vzorku velice důležitým krokem před samotným měřením. Při výběru metody úpravy vzorku se musí kromě správnosti a přesnosti zvážit i další důležité faktory, jako je čas, intenzita práce nebo náklady. V této práci bylo provedeno porovnání čtyř metod přípravy vzorku: přímá analýza mléka, mikrovlnný rozklad na mokré cestě, rozklad pomocí činidla Tritonu-X100 a pomocí činidla TMAH (tetramethylammonium hydroxid). Vybrané prvky byly následně analyzovány pomocí ICP OES. Diplomová práce navazuje na bakalářskou práci, která se zabývala stejnou problematikou. Výsledné koncentrace prvků jednotlivých úprav byly porovnány s certifikovanými hodnotami odtučněného sušeného mléka. Výsledky práce ukázaly, že nejvhodnější metodou pro přípravu vzorku mléka je metoda rozkladu pomocí činidla TMAH a následně metoda mikrovlnného rozkladu. U těchto metod se nejvíce podařilo odstranit vliv mléčné matrice, která při analýze způsobovala problémy. Metoda prostého ředění vzorku a rozklad pomocí činidla Tritonu X100 vykazovaly větší odchylku měření, jelikož při analýze docházelo k větším ztrátám analytu díky tukovým složkám obsažených v mléce.
Obsah minerálních látek v píci ovlivněný předchozí rozdílnou intenzitou pastvy
Pavlů, Klára ; Homolka, Petr (vedoucí práce) ; Filip, Filip (oponent)
Pasení je nejpřirozenější způsob přijímání potravy a je významným krajinotvorným prostředkem. Obsah minerálních látek v travním porostu je jedním z klíčových faktorů, který ovlivňuje jeho kvalitativní vlastnosti. Cílem práce bylo zjistit optimální interval pro pastvu a optimální interval pro sklizeň píce na seno vzhledem k potřebě živin skotu. Dalším cílem bylo zjistit dynamiku výnosu pastevní píce a obsah minerálních látek v průběhu vegetační sezóny. H0: Předchozí rozdílná intenzita pastvy nemá vliv na výnos biomasy píce a její obsah minerálních látek v následující vegetační sezóně. Experiment byl prováděn na dlouhodobém pastevním experimentu v letech 2012 -- 2013, kde se v průběhu vegetační sezóny odebíraly vzorky biomasy a následně analyzovaly na minerální látky (N, P, K, Ca, Mg, Na). Odběry byly prováděny ve variantách, které byly od roku 1998 vždy na začátku června posečeny a následně intenzivně nebo extenzivně paseny. Po dobu odběru bylo zamezeno přístupu pasených zvířat na experiment. Intenzivní nebo extenzivní pastva v předchozí pastevní sezóně významně ovlivnila obsahy minerálních látek i výnosy biomasy. Zejména na začátku vegetační sezóny byly obsahy N, Ca a Mg vyšší u píce, která byla v předchozích letech intenzivně pasena. Po té již rozdíly nebyly mezi oběmi variantami tolik významné. Druhově pestrý travní porost s vyšší podílem bylin obsahoval vyšší obsah vápníku a hořčíku. Ačkoliv byla zvýšená koncentrace K, tak vyšší koncentrace Ca a Mg, byl v celé vegetační sezóně tetanický poměr pod limitní hodnotou 2,2. Z předložené práce vyplývá, že optimální termín pro sklizeň sena na podhorské mezofilní louce je konec května až polovina června. V dalším období již dochází k takovým změnám obsahu minerálních látek, které podstatně zhoršují kvalitu píce. V tomto období byla historicky prováděna i první seč. Proto kompenzační platby v rámci enviromentálních programů by měly v případě posunutí první seče po polovině června progresivně finančně kompenzovat tyto ztráty.
Minerální vody Mariánských Lázní a jejich využití v balneologii a v péči o zdraví člověka
Hanzlíková, Veronika ; Matula, Svatopluk (vedoucí práce) ; Miháliková, Markéta (oponent)
Mariánské Lázně je známé lázeňské město, patřící do západočeského lázeňského trojúhelníku, společně s Karlovými Vary a Františkovými Lázněmi, kde zaujímají nejmladší místo. Město se proslavilo zejména minerálními prameny, jejich počtem, kde na malém území Mariánských Lázní vyvěrá asi 40 pramenů a v blízkém okolí je jejich počet udáván na 100, složením především uhličitých kyselek. Minerální prameny jsou zde známé pro své různorodé složení, které údajně nenalezneme v jiných lázních v České republice a jsou tak považovány za takzvané balneologické unikum. Minerální prameny, jsou vody s rozpuštěnými minerálními látkami, pocházející ze zdejších hornin jako žula, rula a amfibolit, dále z různých sloučenin a jsou proplyněné oxidem uhličitým, díky němuž jsou nazývány kyselkami. Na přítomnost oxidu uhličitého má vliv Mariánskolázeňský zlom, ohraničující Tepelskou vrchovinu. Mariánskolázeňské minerální prameny jsou proplyněné od 2,5 do 3 g/l. Jejich mineralizace je střední až velmi silná, pohybující se ve velkém rozpětí od 300 mg/l do 11 570 mg/l. Z hlediska teploty jde o studené kyselky s teplotou od 6 °C do 10 °C. Léčba minerálními prameny je známa již od 18. století, kdy tehdejší lékaři prameny analyzovali a zkoumali jejich léčebné účinky na jednotlivcích. Nejvýznamnějším lékařem, který léčil pacienty minerálními prameny jako první a měl náležitě kladné výsledky byl MUDr. Jan Josef Nehr, jehož osobnost je pro město velmi významná. Lázeňská léčba neboli balneoterapie má svůj význam dodnes. V Mariánských Lázních je využíváno vnější i vnitřní balneologie, jejíž nejznámější procedury jsou zejména pitná léčba, dále minerální koupele, zábaly, podkožní aplikace zřídelního plynu, či inhalace. Léčbu vždy ordinuje lékař, s ohledem na zdravotní stav pacienta. Primárními onemocněními léčenými v Mariánských Lázních je onemocnění trávicího ústrojí, dále ledvin nebo dýchacích cest. Balneoterapie je léčba kombinující lázeňské procedury navzájem, kde hraje též významnou roli i klima lázeňského prostředí.
Vliv výživy matky na vývoj plodu
Vašková, Petra
Tato práce se zabývá tím, jaký význam má strava těhotné ženy v období gravidity na vyvíjející se plod. Dostatečná a správná výživa před začátkem i v průběhu těhotenství je důležitá k umožnění růstu plodu, k psychickému a duševnímu vývoji v plném potenciálu. Výživa plodu ovlivňuje zdraví během dětství a dospělosti s možnými dopady na další generace. V této práci je zdůrazněn význam základních živin, makroelementů a mikroelementů, které jsou důležité v těhotenství, spolu s výživovými doporučeními. Nevyvážený, nedostatečný, nebo naopak nadbytečný příjem jednotlivých složek potravy, či konzumace rizikových potravin má za následek například vrozené vývojové vady, nižší porodní hmotnost, v závažných případech i potrat. Hlavním cílem práce je popsat důležitost jednotlivých složek stravy v těhotenství, podat aktuální vědecké informace, které se týkají vlivu výživy matky na vývoj plodu, zhodnotit rizika, vyplývající z nedostatku nebo nadbytku určitých složek a navrhnout doporučený příjem jednotlivých živin.
Významné obsahové látky u vybraného druhu zeleniny
Jacková, Zdenka
Tato bakalářská práce se zabývá popisem významných obsahových látek u Daucus carota L. Experimentální část byla zaměřená na sledování a vyhodnocení obsahových látek u vybraných devíti moderních odrůd: 'Kardila', 'Rubína', 'Karkulka', 'Jolana F1', 'Kráska', 'Katlen', 'Jarana F1', 'Koloseum F1', 'Jitka F1'. Z těchto vybraných moderních odrůd došlo ke stanovení obsahu vitamínu C, sušiny, antioxidantů, minerálních látek, refraktometrické sušiny, dusičnanů, karotenoidů a hrubé vlákniny. Cílem prováděného experimentu bylo porovnat výsledky experimentu s ostatními literárními prameny. Nejlepších výsledků dosahovala odrůda 'Kráska' naopak těch nejhorších dosahovala odrůda 'Koloseum F1'. Na základě zjištěných výsledku je dobré ve sledování pokračovat.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 56 záznamů.   začátekpředchozí31 - 40dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.