Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 63 záznamů.  začátekpředchozí21 - 30dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Vliv genotypů pro gen leptin na vybrané kvalitní ukazatele hovězího masa
BENEŠ, Karel
Disertační práce "Vliv genotypů pro gen leptin na kvalitativní ukazatele hovězího masa" popisuje vliv polymorfismu genu pro leptin na vybrané kvalitativní, morfometrické a hmotnostní ukazatele hovězího masa a jatečně upraveného těla. Analyzováno bylo maso 333 býků českého strakatého skotu, u kterých byla provedena genotypizace vybraného lokusu metodou PCR/RFLP. Tento lokus je, dle předchozích zahraničních studií, spojován s kvalitativními změnami hovězího masa. Byla zjištěna hmotnost jatečně upraveného těla, přední a zadní čtvrti pravé poloviny JUT, hmotnost jednotlivých tkání (maso, kosti, lůj) a hmotnost hlavních masitých částí z pravé poloviny JUT. Před disekcí byly změřeny vybrané morfometrické ukazatele. Po disekci byl odebrán vzorek musculus longissimus lumborum et thoracis, který byl následně analyzován v laboratoři. Zjišťováno bylo základní chemické složení (sušina, tuk, bílkoviny a popeloviny), průměr svalových vláken a profil vybraných mastných kyselin. Dále bylo analyzováno pH, vaznost přidané vody, barva (barevnými koordináty CIE Lab), a to jak jeden den post mortem, tak po 14 dnech zrání. Síla střihu (pomocí sondy Warner-Bratzler) byla hodnocena ve stejných časových úsecích, a to jak u vzorků v syrovém stavu, tak po tepelné úpravě grilováním. Studovaný polymorfismus LEP měl statisticky průkazný vliv na hmotnost jatečného těla v teplém stavu, hmotnost pravé poloviny JUT a přední a zadní čtvrtě. Polymorfismus LEP průkazně ovlivnil podíl masa na pravé polovině JUT, hmotnost kostí a celkové hmotnosti masa I. třídy, i hmotnosti masa I. třídy na přední čtvrti. Dále byl prokázán vliv polymorfismu LEP na hmotnost kýty bez kosti, plece bez kosti, boku s kostí a bez kosti, žebra, kližky ze zadní čtvrti a ořezu z přední čtvrti. Ve skupině morfometrických ukazatelů pak na délky kýty, plnost kýty a obvod kýty. V případě chemického složení byl prokázaný vliv polymorfismu LEP na podíl intramuskulárního tuku. Působení polymorfismu LEP na kvalitativní ukazatele byl zjištěno u hodnot pH a vaznosti přidané vody, a to jak jeden den post mortem, tak po 14 dnech zrání. V případě křehkosti, byl prokázán vliv na sílu střihu tepelně upraveného, nevyzrálého masa. Z ukazatelů popisujících barvu byl zjištěn statisticky průkazný vliv na ukazatel světlosti v případě nevyzrálého masa a po 14 dnech zrání pak na ukazatel charakterizující podíl žluté barvy a barevnou sytost. Stanovení profilu mastných kyselin bylo provedeno pomocí plynové chromatografie. Průkazný vliv studovaného polymorfismu a rozdíly mezi jednotlivými genotypy LEP byly zjištěny u kyseliny myristové, palmitové, palmitoolejové, linolové, -linolenové, -linolenové, konjugované kyseliny linolové, eikosapentaenové, dokosatetraenové, dokosapentaenové n-6 a n-3 a dokosahexaenové. Ze souhrnných ukazatelů pak byl statisticky průkazný vliv polymorfismu LEP na podíl PUFA, podíl omega-3 mastných kyselin a poměr omega-6/omega-3 mastných kyselin. Při spojení s dalšími lokusy kandidátních genů ovlivňujících kvalitu hovězího masa je možné výsledky disertační práce použít při sestavování připařovacích plánů zaměřených na produkci kvalitních plemenných zvířat se zdůrazněním vyšších kvalitativních standardů produkovaného masa.
Sledování jakosti hovězího masa během zrání
Kavanová, Monika
Diplomová práce je zaměřena na sledování jakosti v průběhu zrání hovězího masa. V literárním přehledu jsou definovány pojmy hovězí maso a jakost, dále je uvedena spotřeba hovězího masa, popsáno jeho složení a vlastnosti. Následuje výčet faktorů, které jakost hovězího masa ovlivňují. Faktory jsou rozděleny na intravitální a postmortální. Hlouběji jsou popsány postmortální procesy, doplněné o možnosti a následky jejich abnormálního průběhu a další jakostí vady. Praktická část práce je věnována porovnání vybraných parametrů masa jalovic (n = 6) masného plemene Aberdeen Angus (AA) a kombinovaného plemene České strakaté (SŠ). Ve výsekových částech Musculus longissimus dorsi (nízký roštěnec - NR) a Musculus adductores (svrchní šál - SŠ) byly po dobu osmi týdnů zrání ve vakuu (1-2 °C) sledovány parametry pH, elektrická vodivost a barva. Barva byla měřena spektrofometricky s využitím barevného prostoru CIELAB.
Ekonomické souvislosti na zvolené živočišné komoditní vertikále
Rézlová, Jana
Hlavním cílem této bakalářské práce je charakterizovat nynější vývoj trhu v České republice a jeho trendy u komodity hovězího masa. V první části jsou rozvedena obecná témata, díky kterým bude mít tato práce komplexnější charakter. Jsou zde popsány ekonomické teorie o fungování trhu či agrobyznysu, charakteristika vybrané komodity, ale i průběh celé komoditní vertikály a jejích částí. Ve druhé, praktické části, jsou analyzovány a graficky zpracovány ekonomické souvislosti daného komoditního trhu. Závěrem práce je vyhodnocení několika aspektů tohoto trhu, mezi které patří například vývoj spotřeby a výroby, vývoj cen hovězího masa, ale i zahraniční obchod s touto komoditou.
Modelování komoditní vertikály hovězího masa
Nováková, Lucie ; Malý, Michal (vedoucí práce) ; Kateřina, Kateřina (oponent)
Předložená diplomová práce se zabývá modelováním komoditní vertikály hovězího masa, konkrétně působením relevantních proměnných na produkci a spotřebu hovězího masa v České republice. Práce je rozčleněna na tři části. První část se zabývá problematikou ekonometrického modelování a obecnou charakteristikou komoditní vertikály. Ve druhé části je shrnut proces a ekonomické aspekty produkce hovězího masa na našem území. V praktické části práce jsou formulovány, specifikovány, kvantifikovány a verifikovány dva ekonometrické modely. První z modelů se zabývá závislostí produkce hovězího masa na vybraných proměnných. Druhý model řeší otázku vlivů působících na spotřebu hovězího masa. Na základě těchto modelů byla stanovena prognóza budoucího vývoje na období 2016-2018. Poslední model zachycuje cenové přenosy v rámci komoditní vertikály hovězího masa.
Hospodářský výsledek zemědělského podniku v závislosti na vývoji cen - hovězího masa
BAUEROVÁ, Kateřina
Cílem bakalářské práce je vyhodnotit případné sezónní kolísání výkupních cen komodit hovězího masa a posoudit, zda je možné těchto sezónních výkyvů cen podnikatelsky využít. V literární rešerši je popsán vývoj stavu skotu, spotřeba masa a míra soběstačnosti v ČR v základních živočišných komoditách. V této části je definována cena, její funkce a faktory které ji ovlivňují. V kapitole 3 jsou definovány časové řady a jejich analýza, dále pak popis modelů trendu s konstantní sezónností. V další části této kapitoly jsou uvedeny poznatky jednoduché regrese a testu hypotéz o existenci konstantní sezónnosti. Aplikační část je zaměřena na analýzu sezónního kolísání vybraných komodit hovězího masa v základních kategoriích cen agrárního trhu v letech 2008 až 2013. Tedy komodity v cenách zemědělských výrobců, cenách průmyslových výrobců a spotřebitelských cenách. V poslední části je provedena analýza sezónnosti u komodit Býci jateční tř. A v cenách zemědělských výrobců a Hovězí maso přední s kostí ve spotřebitelských cenách v období 1992 až 1997. Pro tyto komodity je provedena také analýza trendu.
Hospodářský výsledek zemědělského podniku v závislosti na vývoji cen - hovězí maso
MACKEOVÁ, Miloslava
Tato bakalářská práce v první fázi pojednává o zemědělství a jeho dvou základních směrech. Zaměřila jsme se na tvorbu cen a její význam podle pohledu z kterého se na ni díváme. V druhé části literární rešerže jsem vysvětlila vzorce, které byly použity v druhé fázi této práce. Zde zkoumám cenový vývoj na třech výrobních fázích, zda zde existuje konstantní sezónnost. Poté porovnávám objem tržeb z hovězího masa u dvou různých podniků. Nechybí zde ani zahraniční obchod ČR s hovězím masem. V poslední části porovnám důchody obyvatelstva, spotřebu hovězího masa a ceny průmyslových výrobců ve vybraných státech EU.
Označování a dohledatelnost potravin
Šimková, Pavla
Předložena bakalářská práce se zabývá označováním a sledovatelností potravin. Popisuje systém dohledatelnosti a identifikace. Seznamuje s typy identifikací na trhu. Popisuje údaje, které mají být uvedené na obalech potravin a v jaké formě mají být napsány. Dále analyzuje současný systém označování a sledovatelnosti hovězího masa. Analyzuje systém od narození telete, přes údaje na jatkách, po upravené maso v obchodní síti. Popisuje údaje, které mají být na baleném mase nebo na mase, které není předem zabaleno.
Charakter komoditní vertikály hovězího masa v ČR
Poulová, Šárka
Cílem této bakalářské práce je charakterizovat vývoj komodity hovězího masa na trhu v České republice. V první části práce je popsán agrární trh a teorie agrobyznysu. V této souvislosti je obecně popsána komoditní potravinová vertikála, charakterizováno hovězí maso a konkrétně popsána komoditní vertikála hovězího masa včetně popisu jednotlivých částí této vertikály a vlivů, které působí na jakost masa včetně jakostní klasifikace jatečně upraveného těla. Dále je zkoumán vývoj na trhu s hovězím masem ve světovém, evropském i národním měřítku a provedeno srovnání produkce a spotřeby České republiky s vybranými evropskými státy. Práce se v závěru věnuje cenovému vývoji komodity hovězího masa a zahraničnímu obchodu s živým skotem a s hovězím masem mezi ČR a ostatními zeměmi.
Posouzení cenového vývoje hovězího masa ve vybraných státech EU
TUREČKOVÁ, Denisa
Cílem práce je popsat a zhodnotit cenový vývoj hovězího masa ve vybraných státech Evropské unie v letech 2003-2013. V první části práce jsou teoretické poznatky k cenové tvorbě či agrárnímu trhu. V praktické části je popsán cenový vývoj hovězího masa ve vybraných státech pomocí různých statistických ukazatelů a matematicko-ekonomických metod. Závěr práce obsahuje popis současné situace hovězího masa na světovém trhu včetně jeho predikce na základě mezinárodních institucí, jako je OECD, FAO a FAPRI.
Růst a jatečná hodnota býků a jalovic českého strakatého plemene skotu
Perničková, Andrea
Práce je zaměřena na růst skotu, jatečně upravené tělo spolu s jatečnou hodnotou. Je potřeba zmínit, že růst skotu probíhá nejintenzivněji do šestého měsíce věku. Toto období je nutné věnovat zvířeti velkou pozornost, jelikož ovlivňuje produkční období jedince. Optimální výživou a kvalitním WELFARE se zajistí, že zvíře bude v dalších letech ekonomicky významným pro svého chovatele. Jedním z nejvýznamnějších ukazatelů jatečné hodnoty je jatečná výtěžnost, která se u plemene českého strakatého skotu pohybuje kolem 58 %. Netto přírůstek je ovšem důležitým ukazatelem masné užitkovosti a zohledňuje se při šlechtění. V porovnání s jalovicemi mají býci vyšší jatečnou výtěžnost a nižší sklony k tučnění. U jalovic bylo prokázáno, že věk při porážce má významný vliv na jejich masnou užitkovost.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 63 záznamů.   začátekpředchozí21 - 30dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.