Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 171 záznamů.  začátekpředchozí161 - 170další  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Cementové kompozitní materiály s vláknovou výztuží z polypropylenových vláken
Preisner, Martin ; Hela, Rudolf (oponent) ; Bodnárová, Lenka (vedoucí práce)
Bakalářská práce se zabývá sumarizací možných vlivů přídavku polypropylenových vláken, zejména ošetřených nízkoteplotním plazmatem na vlastnosti cementových kompozitů a betonů. Jsou uvedeny základní informace a rozdělení polypropylenových vláken. Je popsána povrchová úprava polypropylenových vláken nízkoteplotním plazmatem. Experimentální část je zaměřena na vliv rozptýlení polypropylenových vláken upravených plazmatem v cementové matrici.
Viskozita a kyselost vybraných druhů bílých jogurtů
BÁRTOVÁ, Zuzana
Cílem diplomové práce bylo posoudit kyselost a viskozitu bílých jogurtů v závislosti na různém přídavku sušeného odstředěného mléka a pomocí některé z metod senzorické analýzy vyhodnotit vnímání těchto vlastností mladými spotřebiteli. Součástí práce byla analýza kyselosti a viskozity ve vybraných druzích bílých jogurtů zakoupených v tržní síti ČR. V literární rešerši je zmíněna základní charakteristika jogurtů a jejich rozdělení, kyselost a reologické vlastnosti jogurtů včetně faktorů, které je ovlivňují a senzorická analýza. V experimentální části práce byly chemickými rozbory u vzorků bílých jogurtů zjišťovány hodnoty kyselosti, celková sušina a měřena viskozita. U vzorků jogurtů s rozdílným obsahem sušeného odstředěného mléka bylo také provedeno senzorické hodnocení a sestaveny grafy senzorického profilu. Zjištěné výsledky ukázaly, že ze vzorků jogurtů vyrobených v laboratoři byl nejvíce vyhovující vzorek, který obsahoval 10 % sušeného odstředěného mléka. U vzorků zakoupených v tržní síti ČR byly zjištěny velmi nízké hodnoty titrační kyselosti.
Technologické vlastnosti masa - vaznost
DIBĎÁK, Tomáš
Tato bakalářská práce je zaměřena na technologické vlastnosti masa, zejména na vaznost masa. Nejprve jsem se zabýval stavbou masa a různými druhy mas ? hovězí, telecí, vepřové, skopové, králičí, drůbeží, zvěřina. Dále jsem popsal základní chemické složení masa a jeho vlastnosti. Podrobněji jsem se věnoval vaznosti masa. Vaznost je schopnost masa vázat vodu jak vlastní tak přidanou. Zmínil jsem se o vlivech, které na vaznost masa působí, a uvedl jsem možnosti, jak lze vaznost masa změřit. Poslední kapitola popisuje průběh posmrtných změn v mase, jak normálních, tak abnormálních. .
Asymmetric Deformation of Bubble Shape – Cause or Effect of Vortex Shedding?
Wichterle, K. ; Večeř, M. ; Růžička, Marek
Generally, it was assumed, that the oscillation results from vortex shedding. This paper is testing this hypothesis by experiments with liquids of different properties – in particular viscosity and surface tension.
Plný tet: SKMBT_C22012102414091 - Stáhnout plný textPDF
Plný text: content.csg - Stáhnout plný textPDF
Povaha toku modelových suspenzí
Kulaviak, Lukáš ; Večeř, Marek ; Růžička, Marek ; Drahoš, Jiří ; Hladil, Jindřich
Objetkem zájmu je testovat schopnost sedimentace suspenze (pevné částice v kapalině). Klíčovou veličinou je dynamická viskozita nosné kapaliny (voda-glycerol) a efektivní dynamická viskozita dvoufázové směsi. Testovaly se dva modelové systémy (z hlediska pevné fáze - skleněné a polystyrénové kuličky). Usazování bylo nahráváno na videokameru a fotografovány výsledné struktury depositu. Mimo toho se zkoušely také geologické materiály (vápencový, křemenný prach, jejich směs, atd.). Měřící aparaturou byl ponorný rotační viskozimetr Brookfield s vřeteny RVT a V7.
Empirický model zohledňující lokální extrém průběhu viskozity
Filip, Petr ; David, Jiří ; Pivokonský, Radek
Prakticky všechny empirické modely jsou použitelné pouze pro případ monotónního průběhu viskozity. Výjimečně je možné modelovat reologicky složitější kapalinu vykazující globální extrém průběhu viskozity. Navržený 8-parametrický model umožňuje modelovat průběh viskozity i při výskytu pouze lokálního extrému.
K charakterizaci Vočadlova modelu pomocí postupu zpětného vytlačování
Filip, Petr ; David, Jiří ; Pivokonský, Radek
Metoda zpětné extruse se řadí k levnějším a časově úspornějším metodám, pomocí kterých lze vyhodnotit parametry vybraných reologických modelů jako např. mocninného či Herschelova-Bulkleyho. Tento příspěvek se zabývá určením hodnot parametrů pro Vočadlův model.
Nevstoupíš dvakrát do téže řeky - reologie materiálů
Raab, Miroslav
Reologie je typická interdisciplinární věda na rozhraní chemie, fyziky a mechaniky. Mohla by být využita ve výukovém programu středních škol jako ukázka spolupráce různých přírodních věd. Přednáška shrnuje základní principy reologie a jejich projevy v běžném životě.
Vztah viskozita vs. rychlost smykové deformace v procesu stárnutí emulsí
Filip, Petr ; David, Jiří ; Pivokonský, Radek
Je presentován empirický model beroucí v úvahu stárnutí vysoce koncentrovaných emulsí. Tento model umožňuje hladký přechod od konstitutivního vztahu popisujícího vazkoelastické kapaliny (představující "čerstvý" materiál) ke vztahu pro vazkoplastické kapaliny (představující "stárnoucí" materiál).

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 171 záznamů.   začátekpředchozí161 - 170další  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.