Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 589 záznamů.  předchozí11 - 20dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Porovnání výnosu a kvality zrna u vybraných odrůd pšenice ozimé v konvenčním a ekologickém způsobu pěstování
Voňková, Terezie
V rámci této bakalářské práce bylo cílem porovnat výnos a kvalitu zrna u osmi odrůd pšenice ozimé pěstovaných v konvenčním a ekologickém způsobu pěstování. Pokus byl proveden na Polní pokusné stanici v Žabčicích, která je součástí Školního zemědělského podniku v Žabčicích. Pro pokusy byly vybrány odrůdy Genius, Butterfly, LG Orlice, Illusion, Pirueta, Mercedes, LG Absalon a RGT Telemark. Jedná se o odrůdy registrované pro konvenční zemědělství, které se ověřují pro vhodnost použití v ekologických provozech. Pro účely této práce byly použity dva pokusy, které byly založeny na stejném pozemku s totožnou předplodinou, kterou byla vojtěška setá (Medicago sativa). V ekologickém pokusu byla dodržena všechna pravidla pro ekologické zemědělství. Stanovení základních parametrů pekařské jakosti bylo provedeno na Šlechtitelské stanici RAGT Czech s.r.o. v Branišovicích. Tato práce porovnává výsledné hodnoty výnosu, hmotnosti tisíce zrn, obsahu bílkovin v sušině, Zelenyho sedimentačního testu, čísla poklesu a obsahu mokrého lepku. Výnos většiny odrůd v konvenčním způsobu pěstování byl vyšší než v ekologickém. Průměrný výnos konvenčního pokusu byl vyšší o 0,56 t·ha-1 než průměrný výnos ekologického pokusu. Rozdíl hmotnosti tisíce zrn a všech zkoušených kvalitativních parametrů vyšel stejně jako v případě výnosu. Konvenční pokus vykazoval vyšší průměrné hodnoty všech parametrů než pokus ekologický. Průměrná hmotnost tisíce zrn byla u konvenčního pokusu o 0,5 g vyšší než u ekologického. U Zelenyho sedimentačního testu byly průměrné hodnoty konvenčního pokusu než ekologického pokusu o 2,5 ml. Konvenční pokus měl o 0,6 % vyšší obsahu bílkovin v sušině. Konvenční pokus měl číslo poklesu o 26 s vyšší než pokus ekologický. Obsah mokrého lepku byl vyšší u konvenčního pokusu o 0,7 %. Celkově tak lze konvenční pokus měl vyšší výnos i kvalitu ve všech aspektech než pokus ekologický.
Vliv obnovy travních porostů na produkci a kvalitu píce a na rentabilitu u ekologicky hospodařícího podniku
Vysloužil, Jan
Diplomová práce hodnotí vlivy různých způsobů obnov travních porostů. Srovnávají se tři varianty – původní travní porost, obnova komerční směsí a obnova regionální směsí, na dvou lokalitách v obci Štítná nad Vláří – Popov v Bílých Karpatech. Literární rešerše se věnuje významu travních porostů a jejich obnovám v souladu s principy ekologického zemědělství. Dále jsou představeny podmínky CHKO Bílé Karpaty. Výzkumná část popisuje výsledky ročních výnosů suché píce, kvality travního porostu podle krmné hodnoty a zastoupení rostlinných druhů. Porost obnovený komerční směsí vykazoval nejvyšší výnosy (3,73 t/ha) i kvalitu, u regionální směsi nebyl efekt obnov na výnos píce průkazný. Na závěr je provedeno ekonomické vyhodnocení obnov travního porostu pomocí příspěvku na úhradu při produkci sena. Ten pro obnovu komerční travní směsí činil -2093 Kč/ha, výnosový práh byl určen na 4,7 t/ha. Obnova pomocí regionální směsi byla vyhodnocena jako ještě více nerentabilní z důvodu příliš vysokých nákladů na osivo.
Dopad udržitelné produkce potravin na chování spotřebitele
Yerengaliyeva, Guldana
Tato diplomová práce se zabývá vlivem udržitelné produkce potravin na chování spotřebitelů. K dosažení cíle práce byla provedena analýza ekologického zemědělství v EU a v ČR, analýza trhu s biopotravinami v ČR a posouzení ochoty platit vyšší cenu za biopotraviny. Bylo také provedeno dotazníkové šetření mezi spotřebiteli s cílem zjistit jejich názor na biopotraviny a nákupní chování vůči těmto produktům. Výsledkem diplomové práce bylo zjištění, které faktory ovlivňují nákupní chování spotřebitelů vůči biopotravinam a které faktory jsou bariérou nákupu biopotravin. Byla také formulována doporučení pro spotřebitele a výrobce zabývající se výrobou a prodejem biopotravin.
Ekoznačení
Čičaková, Maryna
Čičaková, M. Ekoznačení. Bakalářská práce. Brno: Mendelova univerzita v Brně, 2023. Bakalářská práce pojednává o právních možnostech podnikatele prezentovat své produkty nebo služby jako šetrné k životnímu prostředí. Cílem práce je analyzovat postupy konkrétního podnikatelského subjektu a posoudit, zda a jakými způsoby by se tento subjekt mohl prezentovat jako subjekt dbalý ochrany environmentálních zájmů. V teoretické části práce jsou analyzované relevantní legislativní předpisy, které se vztahují k ekologickému zemědělství a ochraně spotřebitelé. V analytické části práce jsou analyzované postupy konkrétního podnikatelského subjektu, dále je provedena SWOT analýza a nákladová analýza. V závěru analytické části jsou uvedena doporučení vhodnou korektní formu prezentace.
Dobrovolné nástroje ochrany životního prostředí
Švehlová, Nina ; Franková, Martina (vedoucí práce) ; Žákovská, Karolina (oponent)
Diplomová práce je zaměřena na dobrovolné nástroje ochrany životního prostředí, které tvoří velmi širokou a rozmanitou skupinu nástrojů. Cílem práce je vytvoření uceleného a souhrnného přehledu výše zmíněných nástrojů uplatňovaných nejen v České republice, nastínění jejich základní charakteristiky, způsobů jejich využívání a vzájemných kombinací, včetně analýzy právní úpravy dobrovolných nástrojů. Po dvou úvodních kapitolách věnovaných politice životního prostředí a soustavě všech nástrojů ochrany životního prostředí je pozornost dále věnována pouze dobrovolným nástrojům, které jsou pro účely této diplomové práce rozčleněny do kategorií nástrojů regulačních, informačních a vzdělávacích. Vzhledem k šíři tématu se v další části diplomové práce autorka rozhodla provést detailní rozbor tří vybraných nástrojů. V kapitole čtvrté je pozornost věnována programu EMAS dle Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1221/2009, o dobrovolné účasti organizací v systému Společenství pro environmentální řízení podniků a audit (EMAS), který je porovnán s druhou možností zavedení systému environmentálního managementu, jež představuje mezinárodně platná norma ISO 14001. Kapitola pátá pojednává o provozování ekologického zemědělství dle české i evropské legislativy a zaměřuje se také na problematiku označování...
Udržitelné zemědělství a produkce biopotravin v Česku
Langová, Monika ; Jančák, Vít (vedoucí práce) ; Hrabák, Jiří (oponent)
Předkládaná práce pojednává o ekologickém zemědělství, produkci biopotravin a nákupním chování na farmářských trzích. Cílem bakalářské práce je přispět k analýze ekologického zemědělství porovnáním nabídky a poptávky po biopotravinách na farmářských trzích v Berouně a Brandýse nad Labem. Cíl práce je naplněn pomocí rešerše literatury a dotazníkového šetření na farmářských trzích ve zmíněných městech. K dotazníkovému šetření bylo formulováno 5 výzkumných otázek. Tyto otázky byly vyhodnoceny na základě odpovědí respondentů v kapitole o závěru výzkumu. Klíčová slova Ekologické zemědělství, biopotraviny, udržitelnost, životní prostředí, farmářské trhy, nákupní chování

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 589 záznamů.   předchozí11 - 20dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.