Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 117 záznamů.  začátekpředchozí106 - 115další  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Uplatnění biopotravin ve veřejných stravovacích zařízeních v České republice a Rakousku
KOSTKOVÁ, Miroslava
V práci byla sledována struktura stravy ve vybraných stravovacích zařízeních v České republice a porovnávána s vybranými rakouskými stravovacími zařízeními. Z analýzy vyplývá, že Rakousko je oproti České republice napřed nejen v množství používaných biopotravin, ale i ve znalostech, které se biopotravin týkají. A to nejen ve veřejných stravovacích zařízeních, ale i v domácnostech. V dotazníkovém šetření byly zjišťovány znalosti ohledně biopotravin, zásad, podle jakých se připravují, kde se dají koupit, v jaké cenové relaci se pohybují, názor na kvalitu biopotravin, zájem lidí o jídla z biopotravin a jak často se biopotraviny používají v domácnostech nejen českých, ale i rakouských. Dále byly zjišťovány možnosti využití ve školních stravovacích zařízeních, důvody, proč se biopotraviny často nepoužívají a další. Toto vše bylo zjišťováno u dětí z mateřské školy, žáků základní školy, studentů vysoké školy a u vedoucích pracovníků dotazovaných kuchyní. Výsledkem je, že se v České republice používají biopotraviny téměř výhradně jen v domácnostech a velmi zřídka. Zatímco v kuchyních školních zařízení o ně není veliký zájem ani ze strany strávníků ani zaměstnanců kuchyní. Naproti tomu v Rakousku jsou biopotraviny běžně používány jak v domácnostech, tak i ve veřejných stravovacích zařízeních a jejich používání je zde považováno za přínosné. SWOT analýza vytvořená z několika zdrojů poskytnutých MZe, ukazuje na vhodnost zařazení biopotravin do nabídky jídelníčků. Znalost pojmu ?biopotravina? se postupně zvyšuje, z našeho dotazníkového šetření vyplývá, že tento pojem zná 72% studentů a 75% zaměstnanců kuchyní. V Rakousku na tuto otázku vědělo odpověď 100% dotazovaných. 13% dotazovaných respondentů by uvítalo nabídku jídel z biopotravin ve svých jídelnách, v rakouských jídelnách by ocenili vyšší zastoupení jídel z biopotravin. 60% studentů v dotazníku uvedlo, že se biopotraviny dají koupit v supermarketu, zatímco v Rakousku převažuje nákup biopotravin přímo na ekofarmě. Nejčastěji se v České republice kupují s označením bio ovoce a zelenina, na druhém místě je mléko a mléčné výrobky. 5 Na rozdíl od Rakouska, kde se nejvíce nakupuje bio mléko a mléčné výrobky, na druhém místě ovoce a na třetím místě je zelenina.
Biopotraviny: výrobní a odbytový potenciál horských a podhorských oblastí (Jihočeský kraj)
HORSKÁ, Alena
Práce se soustředí na ekologické zemědělství v horských a podhorských oblastech Jihočeského kraje. Nejen v jihočeském regionu je pro tento typ oblastí typická dominující živočišná produkce (zejména chov skotu), s tím související struktura zemědělské půdy (převažuje podíl trvalých travních porostů) a malá rozmanitost produkce ekofarem. Byl analyzován produkční a odbytový potenciál ekologické zemědělské produkce a v souvislosti se zjištěnými nedostatky navržena opatření vedoucí ke zlepšení situace v oblasti. Kromě výše zmíněného, se práce také zaměřuje na analýzu stavu ekoagroturistiky v Jihočeském kraji, neboť v tomto segmentu cestovního ruchu lze spatřovat prostředek k získání ekonomické stability ekofarem.
Nové trendy v produkci a spotřebě biopotravin
KORCOVÁ, Lucie
V literární rešerši jsem se věnovala legislativní úpravě ekologického zemědělství, vymezila jsem pojmy ekologické a konvenční zemědělství a dále jsem se zabývala principy ekologického zemědělství, kontrolním systémem, certifikací, označováním a kvalitou biopotravin a bioproduktů, biopotravinami na českém trhu a zpracovala jsem statistické údaje ekologického zemědělství a výroby biopotravin. V praktické části práce jsem se zabývala novými trendy v bioprodukci, novými trendy v prodeji biopotravin a biopotravinami ve veřejném stravování.
Role etiky v osobní spotřebě člověka
BUDÍČKOVÁ, Lenka
Cílem mé bakalářské práce je vytvoření přehledu certifikátů, který by pomohl lidem vybírat a podporovat ty výrobce a obchodníky, kteří se chovají ohleduplně jak k životnímu prostředí, tak ke zvířatům i lidem. Teoretická část mé práce obsahuje množství informací o snižování osobní spotřeby, biopotravinách, spravedlivém obchodu, etickém spotřebitelství v souvislosti se snižováním negativního dopadu nadspotřeby na životní prostředí. V praktické části jsem sebrané certifikáty roztřídila do skupin pro lepší orientaci spotřebitelů a vytvořila didaktický materiál pro studenty Výchovy ke zdraví i ostatní zájemce. Zhodnotila jsem rozsah a kvalitu nabízených služeb dvou informačních středisek. Data byla získána metodou analýzy a syntézy a metodou řízeného rozhovoru. Obě odborné otázky byly potvrzeny.
Analýza nabídky biopotravin ve stravování mimo domov
VOŘÍŠKOVÁ, Jaroslava
Tato práce se zabývá analýzou nabídky biopotravin ve stravování mimo domov. Hlavním cílem této práce je zjistit situaci v pražských restauracích, zda a z jakého důvody nabízejí nebo nenabízejí biopotraviny. Teoretická část obsahuje základní informace týkající se problematiky biopotravin, její produkce, způsobu kontroly a porovnání cen biopotravin a konvenčních potravin. Jsou zde také uvedeny metody a techniky marketingového výzkumu. Praktická část je rozdělena na dvě části. V první části byly vyhodnoceny otázky dotazníku. Tento dotazník byl provedený v rámci marketingového výzkumu. Druhá část obsahovala vyhodnocení stanovených hypotéz.
Význam a metody hodnocení pokryvnosti ve vztahu k zaplevelení porostů obilnin v podmínkách ekologického zemědělství
KEPL, Lukáš
Stanovení pokryvnosti rostlin je důležité, jak z hlediska hodnocení stavu a zápoje porostu, tak i z pohledu zaplevelení pěstovaných rostlin. Bakalářská práce pojednává o využitelnosti nových metod stanovení pokryvnosti pomocí výpočetní techniky. V literárním přehledu jsou představeny vlastnosti plevelů, možnosti a metody jejich regulace. V ekologickém zemědělství se klade velký důraz na prevenci, která představuje základní opatření v ochraně rostlin. Regulace hustoty plevelných rostlin je velmi důležitá z hlediska konkurence schopnosti a produktivity rostlin, což samozřejmě ovlivňuje výnos. Výsledky práce jsou věnovány postupu a praktického provedení metody analýzy obrazu a porovnání této metody s metodou odhadu. Pokusy byly prováděny za podmínek ekologického zemědělství v obilninách respektive v porostech různých druhů jarní pšenice. V porovnání s odhadovou metodou se analýza obrazu jeví jako perspektivní metoda, kterou je možné aplikovat v praxi při určování pokryvnosti.
Biopotraviny ve výživě studentů Pedagogické fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích oboru Výchova ke zdraví
KRÁTOŠKOVÁ, Pavla
Záměrem práce bylo zjistit povědomí a vztah studentů Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích oboru Výchova ke zdraví k biopotravinám a jejich zařazování do diety. V teoretické části bylo charakterizováno ekologické zemědělství a biopotraviny na základě platné legislativy. Popsané zpracování a kvalita biopotravin a vliv těchto potravin na zdraví. V praktické části byly zpracovány výsledky dotazníkového šetření. Šetření bylo provedeno na 260 studentech oboru Výchova ke zdraví. Výsledky ukázaly, že studenti znají biopotraviny a zařazují je do diety.
Distribuce bioprodukce - biobedýnky
VOLENÍKOVÁ, Eva
This diploma thesis inquires into organic box distribution analysis. The main purpose of this thesis is to look more closely at organic box schemes and consumer behaviour related to organic boxes. First part focuses on organic farming and particular types of distribution channels used in organic farming. Second part identifies chosen organic box schemes and their members, such as farmers and co-operatives. These members as well as consumers were interviewed on a specific questionnaire-basis. All gathered data were later evaluated and synthesized. According to those, working hypotheses were assessed. At the end of this thesis, it was established that the supply of organic box schemes (farmers, co-operatives) meets its particular demand (consumers of organic food).
Ekologické zemědělství jako jedna z cest k udržitelnému rozvoji
Fontánová, Barbora ; Šaroch, Stanislav (vedoucí práce) ; Vondrušková, Barbora (oponent)
Cílem práce "Ekologické zemědělství jako cesta k udržitelnému rozvoji" je posoudit, zda je ekologické zemědělství realizovatelným způsobem dosažení udržitelnosti, popřípadě za jakých podmínek. V prvních kapitolách práce budou vymezeny pojmy udržitelný rozvoj, jeho vývoj, různá pojetí a metody měření, udržitelné zemědělství a ekologické zemědělství a jeho principy a zásady. V samotné analýze bude na ekologické zemědělství, stejně jako na udržitelný rozvoj, nahlíženo ze tří pohledů: ekologického, tedy vlivy ekologického zemědělství na přírodní bohatství, ekonomického, tedy životaschopnost ekologické farmy a efektivnost ekologického zemědělství jako environmentálního nástroje státu, a sociálního, tedy schopnost uživit současnou i budoucí populaci a být celkově přínosem pro společnost.
Kvetl by fenomén biozemědělství i bez štědré dotační podpory?
Mojžíšová, Radka ; Slavíková, Lenka (vedoucí práce) ; Jílková, Jiřina (oponent)
Tato bakalářská práce by měla poskytnout odpověď na otázku: Kvetl by fenomén biozemědělství i bez štědré dotační podpory? Existoval by mezi zemědělci zájem pohybovat se v oblasti ekologického zemědělství i bez finančních injekcí státu a EU? Byli by biozemělci hnáni "pouhou touhou" lidí žít zdravěji? Podíváme se, jak u nás roste obliba biopotravin, to dokládá i fakt téměř 2000 biofarem v ČR a rozšiřující se nabídka bioproduktů v obchodech. V rámci teoretické části nabude vysvětlení pojem ekozemědělství. Bude prozkoumána právní úprava -- neboť ekologické zemědělství v ČR je definováno Zákonem č. 242/2000 Sb. o ekologickém zemědělství, vyhláškou MZe č. 16/2006 Sb. a nařízením Komise (ES) č. 889/2008, od 1.1 2009 vstoupilo v platnost nové evropské Nařízení Rady o ekozemědělství č. 834/2007. Pozornosti neuniknou ani společná zemědělská politika EU v období 2007 -- 2013, Program rozvoje venkova ČR 2007 -- 2013 a zásady pro poskytování dotací pro rok 2009. Praktická část bude naplněna ekonomickou analýzou hospodaření zhruba 3 živočišných farem s býčí či kozí produkcí.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 117 záznamů.   začátekpředchozí106 - 115další  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.