Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 96 záznamů.  1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Produkce, zpracování a jakost králičího masa
Kopřivová, Tereza
Práce se zabývá produkcí, zpracováním a jakostí králičího masa. Úvodní část je zaměřena na charakteristiku králíka a následně králičího masa. Dále je popsána spotřeba králičího masa v České republice, nejčastěji chovaná plemena a s tím související proces šlechtění. V práci je také popsána samotná technologie chovu zahrnující ustájení a výživu králíků. Hlavní snahou bylo popsat zpracování králičího masa, zaměřit se na jeho složení, porovnat ho s ostatními druhy masa vyskytujícími se na našem trhu a zhodnotit jeho spotřebu. Práce se také zaměřuje na faktory ovlivňující kvalitu králičího masa a závěr práce se věnuje možnému výskytu jakostních odchylek.
Možnosti využití plodů druhů čeledi Cucurbitaceae pro zpracovatelské účely
Viktoříková, Lucie
Tématem bakalářské práce bylo zhodnocení vybraných sterilovaných okurek jak po stránce laboratorní tak i senzorické a zhodnocení salátových okurek a melounu vodního po stránce jakostní. V literární části bylo popisováno rozdělení a způsob pěstování jednotlivých druhů čeledi Cucurbitaceae, jejich látkové složení, jednotlivé normy pro jakost, způsoby skladování, obecný přehled konzervárenského zpracování a obeznámení s možností zpracování jednotlivých druhů. Pro vlastní práci bylo vybráno pět různých vzorků sterilovaných okurků. Po stránce laboratorní se hodnotil podíl nálevu a pevný podíl, jakostní měření, obsah kyselin titračně, rozpustná sušina refraktometricky a obsah soli titračně. Senzorickou analýzou se hodnotila barva a tvar plodu, vzhled nálevu, konzistence, vůně, chuť a celkový charakter. Po stránce kontroly jakosti dle norem se hodnotila délka a hmotnost jednotlivých plodů.
Využití přípravků při pěstování vybraných druhů zelenin z čeledi Cucurbitaceae
Malá, Veronika
Tato diplomová práce s názvem Využití přípravků při pěstování vybraných rostlin z čeledi Cucurbitaceae je zaměřena na vliv hnojivých přípravků na obsahové látky v plodech rostlin. Literární část je zaměřena na popis hnojiv, popis vybraných druhů zelenin a na potravinářské využití. Praktická část byla rozdělena na tři části. V první části byl založen polní experi-ment, při kterém byla aplikována vybraná hnojiva k rostlinám. Druhá část byla zaměřena na laboratorní stanovení obsahových látek v plodech a na zhodnocení vlivu použitých hnojiv na tyto látky. V poslední části bylo provedeno kulinářské zpracování vypěs-tovaných plodů a následná degustace, při které byly vyplněny dotazníky. Přílohová část je doplňkem této práce.
The Development of Milk Commodity Chain in Bosnia and Herzegovina
Redžanović, Emir
Diplomová práce se zabývá analyzou vývoje komoditního řetězce mléka v Bosně a Hercegovině, ve smyslu probíhajících integračních procesů. K popisu komoditního řetězce mléka v Bosně a Hercegovině autor se používá oficiálními statistickými údaji z těchto zdrojů: Statistický úřad Bosny a Hercegoviny, Úřad pro statistiku FBiH, Institut pro statistiku RS, Milkprocessing Sarajevo, Ministerstvo zemědělství. Sledující technologický tok, "ze zemědělského podniku konečnému spotřebiteli", autor vyznačuje klíčové trhy mléka v Bosně a Hercegovině. Poslední část vymezuje problematiku výši a struktuře produkce a výrobních a cenových hladin surovin. A konečně v závěru, že dobrá spolupráce a partnerství v rámci komoditního řetězce mléka je nezbytný a pouze silné mléčný průmysl učiní silnou produkci mléka.
Možnosti využití plodů odrůd Hippophae rhamnoides pro zpracování
Sobotková, Tereza
Diplomová práce popisuje bioaktivní látky obsažené v plodech rakytníku řešetlákového Hippophaë rhamnoides L., jejich vlastnosti a charakteristiku působení na lidský organismus. Práce se zabývá možnostmi technologického zpracování plodů se snahou udržet jeho nutriční význam. Obsah nutričních ukazatelů byl testován v čerstvých plodech, 100% šťávě, sirupu, ovocné pomazánce a kompotu. Zpracováno bylo 7 odrůd 'Gnom', 'Habeg', 'Vorobjevská', 'Krasavice', 'Sluníčko', 'Frugana' a 'Aromat'. Vyrobené produkty byly porovnávány s obdobnými běžně dostupnými produkty od lokálních výrobců. Výsledky ukázaly, že obsahové látky při šetrném zpracování zůstávají zachovány. Pro zpracování se ukázala zajímavá odrůda 'Aromat'.
Hmyzí produkty jako surovina pro výrobu potravin
Hendrychová, Veronika Božena
Jedlý hmyz je bohatým zdrojem proteinů, esenciálních aminokyselin, minerálních látek a vitaminů. Proteiny jsou obsaženy z 13–77 %, jejich stravitelnost dosahuje 77–98 %. Je zdrojem minerálních látek – mědi, železa, hořčíku, fosforu, selenu nebo zinku. V hojném množství jsou obsaženy vitaminy B2, B5 a H, v menší míře potom vitaminy A, C, B3, E nebo B1. Možnými kontaminanty jedlého hmyzu jsou enterobakterie, stafylokoky, bacily a plísně, jejichž zdrojem je podestýlka a krmivo hmyzu. Dále pak těžké kovy, pesticidy nebo rezidua léčiv. Chuť a vůně hmyzu může být význačná ořechovými, houbovými, slaninovými nebo rybími tóny. Zpracování jedlého hmyzu probíhá po pasteraci různými druhy sušení a následným mletím na prášek, obohacením potravinářských výrobků tímto práškem se potravina stává bohatší na bílkoviny, vitaminy a minerální látky. Chov jedlého hmyzu je více ekonomický a ekologický, než chov domácích zvířat.
Využití květů a plodů bezu černého (Sambucus nigra L.) a plodů brusnice borůvky (Vaccinium myrtillus L.) v potravinářském průmyslu
Rozprýmová, Eva
Bakalářská práce na téma Využití květů a plodů bezu černého (Sambucus nigra L.) a plodů brusnice borůvky (Vaccinium myrtillus L.) v potravinářském průmyslu, se zabývá možnostmi využití vybraných druhů v potravinářském průmyslu. Byly sledovány jakostní požadavky a možnosti zpracování těchto druhů v potravinářském průmyslu. Tyto požadavky byly porovnány s reálnými výrobky. Byl proveden průzkum trhu, kde bylo zjištěno, že u výrobků z brusnice borůvky je nejvíce zastoupena skupina jogurtů a džemů. Nejkvalitnější skupinou výrobků byly zvoleny šťávy a nejméně kvalitní skupinou borůvkové knedlíky. U bezu černého byly na trhu nejčastěji zastoupeny sirupy a čaje. Nejkvalitnější skupinou byly vyhodnoceny čaje a nejméně kvalitní skupinou ne-alkoholické nápoje.
Využití některých méňě pěstovaných ovocných druhů pro zpracování
Kotrašová, Petra
Téma bakalářské práce se zabývá využitím méně pěstovaných ovocných druhů pro zpracování. Zpracovány byly tři ovocné druhy Jujuba (Ziziphus jujuba), bez černý (Sambucus nigra), Rakytník řešetlákový (Hippophae rhamnoides). Ovocný druh Ziziphus jujuba byl zpracován na marmeládu z jujuby, kompot z jujuby a sušenou jujuba. Z Rakytníku řešetlákového (Hippophae rhamnoides) byla podávána šťáva z rakytníku, sirup z rakytníku, rakytníková marmeláda a koláčky z rakytníku. Produkty bezu černého (Sambucus nigra) podávané při degustaci byly bezová šťáva a rozvar z černých bezinek. Produkty hodnocené na degustaci dosáhly úspěšného hodnocení a jsou vhodné jak pro domácí, tak průmyslové využití. Pro jejich obsahové látky jsou doporučovány i v léčitelství.
Biopotraviny živočišného původu a jejich tržní realizace
Man, Michal
V bakalářské práci Biopotraviny živočišného původu a jejich tržní realizace jsou definovány základní pojmy pro ekologické zemědělství a požadavky pro hospodaření v tomto programu. Věnuje se také problematice produkce, zpracování a označování biopotravin. V neposlední řadě je popsán současný stav biopotravin na českém trhu. Způsoby jejich prodeje, marketing a informovanost zákazníků. Nastiňuje možný budoucí vývoj ekologického zemědělství a tedy i biopotravin.
Aktuální problematika zpracování drůbežího masa do masných výrobků
Formánek, Jakub
Tato práce pojednává o aktuální problematice zpracování drůbeže do masných výrob-ků. Kuřecí maso se dostalo na první příčku v produkci mezi druhy mas a čím dál víc se zpracovává i do masných výrobků. Je zde probráno chemické složení masa a porovnáno mezi ostatními druhy mas. Kuřecí maso z porovnání s jinými druhy masa vychází jako výživná a dietní potravina. Moderní zpracovatelské linky, jejichž kroky jsou zde popsány, mají vysoký stupeň automatizace a specializace. Mezi nejvýraznější současné komplikace v oblasti zpracování kuřecího masa jsou svalové myopatie, které mohou podstatně ovlivnit jakost, využitelnost v technologii nebo přijatelnost masa pro zákazníka, a bakteriální kontaminace masa. Je zde také rozvedena otázka výroby drů-bežích masných produktů v jednotlivých krocích obecně i konkrétních výrobků, jak jsou druhově děleny a jaké suroviny se používají. Nejčastěji se drůbež zpracovává do výrobků mělněných, kde se nejvíce využívá drůbežího separátu. Jeho množství a další jakostní parametry určuje legislativa.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 96 záznamů.   1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.