Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Experimenty s červenými a žlutými barvivy ve výuce chemie
Škutová, Vendula ; Petrželová, Simona (vedoucí práce) ; Stratilová Urválková, Eva (oponent)
Tato diplomová práce se věnuje červeným a žlutým barvivům extrahovaným z běžně dostupných potravin a nápojů či běžným chemikáliím a jejich využití ve výuce chemie. Použití barviv extrahovaných z potravin a nápojů může zatraktivnit výuku chemie a zdůraznit její propojení s běžným životem. Potravinářská barviva zvyšují atraktivitu produktu. Byl vypracován souhrn reaktivity vybraných červených a žlutých barviv a jejich známých pokusů. Reaktivita barviv byla ověřena experimentálně a byl pořízen fotografický přehled zachycující barevné změny způsobené přídavkem vybraných činidel. Výsledky experimentů byly použity ve 4 pracovních listech pro žáky 7.-9. ročníku (Proč se barví potraviny?, Jak změřit pH bez pH papírků?, Syntetická a přírodní barviva, Einsteinova hádanka s barvivy), které spojuje téma barviv v potravinách. Tyto pracovní listy slouží jako podklad pro laboratorní práci. K pracovním listům je přiložena i metodika popisující materiální požadavky, propojení s RVP ZV a předpokládaný průběh výuky. Pracovní listy byly ověřeny ve výuce chemie žáky Gymnázia ALTIS a na základě zpětné vazby žáků byly upraveny do finální podoby a jsou součástí příloh této práce. . Klíčová slova barviva v potravinách, chemický experiment, vzdělávací materiály
Chemické experimenty ve výuce SŠ - návrh experimentů se zaměřením na barevnou chemii
Škutová, Vendula ; Petrželová, Simona (vedoucí práce) ; Teplý, Pavel (oponent)
Chemické experimenty tvoří nedílnou součást středoškolské výuky chemie. Díky experimentům si žák efektivně propojí teoretické znalosti s pozorovanými skutečnostmi a zároveň rozvíjí mnoho svých kompetencí. Tato bakalářská práce se zaměřuje na experimenty s vybranými modře zbarvenými látkami, jejichž nespornou výhodou je snadná dostupnost. Použité látky jsou buď běžné chemikálie používané ve školní laboratoři, nebo jednoduše sehnatelné potraviny, nápoje apod. V teoretické části jsou tyto látky popsány z hlediska struktury a chemických vlastností, na kterých jsou stavěny experimenty v praktické části. Dále jsou v teoretické části uvedeny dosud známé experimenty s danými látkami, z nichž vychází experimenty navržené a vyzkoušené v praktické části. Součástí praktické části je popis realizovaných experimentů a jejich fotodokumentace. Výstupem těchto experimentů je jejich zařazení do tematicky laděných pracovních listů. Čtyři tematicky zaměřené pracovní listy byly tvořeny dle RVP G a ŠVP Gymnázia Botičská a přiloženy společně s autorským řešením.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.