Název:
Kompetence zaměstnanců v pohostinství
Překlad názvu:
Competence of Employees in the Hospitality Industry
Autoři:
FILÍPKOVÁ, Daniela Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2024
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Bakalářská práce zkoumá využití kompetencí v oboru číšník z perspektivy osobní praxe a znalosti pohostinství. Zdůrazňuje důležitost znalosti tvrdých i měkkých kompetencí pro úspěšný provoz firmy i jednotlivých zaměstnanců. Komunikace se zákazníky je klíčová. Kompetenční model slouží k efektivnímu náboru zaměstnanců a identifikuje potřebné dovednosti. Studie upozorňuje na vliv neznalosti kompetencí na konkurenceschopnost podniku. Cílem je analyzovat a zhodnotit kompetence zaměstnanců v pohostinství a navrhnout optimální kompetenční model. První část práce obsahuje literární přehled definic kompetencí, klíčových kompetencí a kompetenčního modelu. Druhá část provádí praktickou analýzu podle odpovědí respondentů s využitím statistických metod a aplikace Statistica. Pro analýzu byl použit Studentův t-test, sledující rozdíly dvou středních hodnot na hladině významnosti 5 %. Následně byla použita korelační analýza s barevnými maticemi p-hodnot a r-hodnot, určující existenci korelace mezi proměnnými na hladině významnosti 0,05. Síla korelace byla určena podle Evansovy příručky.The bachelor thesis explores the utilization of competencies in the field of waiter from the perspective of personal practice and hospitality knowledge. It emphasizes the importance of both hard and soft skills for the successful operation of the company and individual employees. Communication with customers is crucial. The competency model serves for effective employee recruitment and identifies necessary skills. The study highlights the impact of incompetence on the competitiveness of the business. The aim is to analyze and evaluate the competencies of employees in hospitality and propose an optimal competency model. The first part of the thesis includes a literature review of competency definitions, key competen-cies, and competency model. The second part conducts a practical analysis based on respondents' answers using statistical methods and the application of Statistica. Student's t-test was used for the analysis, exam-ining differences between two means at a significance level of 5%. Subsequently, correlation analysis with color matrices of p-values and r-values was used to determine the existence of correlation between varia-bles at a significance level of 0.05. The strength of correlation was determined according to Evans' hand-book.
Klíčová slova:
kompetence číšníka; osobní vlastnosti; pohostinství; teoretické a praktické znalosti; gastronomy; personal traits; theoretical and practical knowledge; waiter competencies Citace: FILÍPKOVÁ, Daniela. Kompetence zaměstnanců v pohostinství. České Budějovice, 2024. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Ekonomická fakulta
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/70598