Název:
Technologie výroby ovocných destilátů
Autoři:
Kotrlová, Adéla Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2021
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Diplomová práce na téma Technologie výroby ovocných destilátů byla vypracována na Ústavu posklizňových technologií zahradnických produktů na Zahradnické fakultě Mendelovy univerzity v Brně. Literární část je věnována technologiím výroby ovocných destilátů, jejich následné úpravě a hodnocení a jejich legislativnímu omezení. V praktické části bylo vyrobeno a hodnoceno pět variant ovocných destilátů s různou před fermentační úpravou. Ve vzorcích prokvašené drtě byl stanovován zbytkový cukr. V destilátech byly hodnoceny těkavé kyseliny a lihový výtěžek u jednotlivých variant. Destiláty byly také podrobeny senzorické analýze, která poukázala na kvalitu jednotlivých destilátů.This thesis on the subject Technology of Fruit Distillates Production was elaborated at the Institute of Postharvest Technology of Horticulture Products at the Faculty of Horticulture at the Mendel University in Brno. The literary part is dedicated technology of fruit distillates production, further adjustment of distillates and their assessment and legislative restrictions of fruit distillates. In the practical part was made and evaluated five options of fruit distillates with different ways of treatment before fermentation. In each option of fermented mash was determined residual sugar. Next in fruit distillates was determined volatile acids and yield of ethanol. Fruit spirits were also subjected to sensory analysis which proved quality of each fruit spirit.
Klíčová slova:
destilace; distillation; ethanol yield; fruit distillates; fruit mash; kdoule; lihový výtěžek; ovocná drť; ovocný destilát; quince; sensory analysis; senzorická analýza; těkavé kyseliny; volatile acids