Název:
Produkce kuřecího masa v systému ekologického zemědělství
Autoři:
Polák, Dominik Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2022
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato bakalářská práce se zabývá chovem kuřat v ekologickém zemědělství s následnou produkcí masa. Práce je rozdělena na teoretickou část a na popis trhu. V první části práce jsou popsány aspekty ekologického zemědělství, základní informace o chovu kuřat v obecné rovině následované popisem chovu kuřat ve vztahu k ekologickému zemědělství, s charakteristikou technologie ustájení a vhodným výběrem hybridů. Ve druhé části je popsán trh ekologické produkce kuřecího masa během let 2019–2020. Na základě údajů je možné dojít k závěru že trh s ekologickými kuřaty má stoupající tendenci a odbyt produkce je hlavně v ČR. Hlavním zjištěním je, že byť je ekologický chov známější a rozšířenější, pořád tvoří malý podíl v potravinářském průmyslu.This bachelor thesis deals with the breeding of chickens in organic farming with subsequent meat production. The work is divided into a theoretical part and a description of the market. The first part describes the aspects of organic farming, basic information about chicken farming in general, followed by a description of chicken farming in relation to organic farming, with the characteristics of housing technology and a suitable selection of hybrids. The second part describes the market of organic chicken production during the years 2019-2020. Based on the data, it is possible to conclude that the market with organic chickens has an increasing tendency and sales are mainly in the Czech Republic. The main finding is that although organic farming is better known and more widespread, it still accounts for a small share of the food industry.
Klíčová slova:
chicken meat; Czech Republic; ecologic agriculture; ekologické zemědělství; kuřecí maso; maso; meat; production chicken meat; produkce kuřecího masa; Česká republika