Název:
Franchising - progresivní forma vedení podnikání v hotelnictví
Autoři:
Volkova, Tatiana Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Bakalářská práce je zaměřena na franchising a jeho využití v řetězci OREA hotels. V teoretické části jsou stručně popsané základní principy, typy franchisingu, výhody a nevýhody této formy podnikání z pohledu franchisora a franchisanta. Ve vlastní práci věnuji pozornost hotelovému řetězci OREA hotels, ve kterém porovnávám dvě formy podnikání: kontrakt management a franchising. Cílem práce bylo ukázat, že franchising patří mezi moderní způsoby podnikání a prozkoumat, jak tento princip funguje v praxi. Franchising je soudobá forma podnikání nabírající popularitu v České republice, má jak své výhody, tak i nevýhody. Poznatky z této práce by mohly být užitečné pro začínajícího podnikatele, který se pravě rozhoduje, zda využít tuto formu spolupráce nebo jít jinou cestou.Bachelor thesis is focused on franchising and its aplication in the chain Orea Ho-tels. In the theoretical section I describe the basic principles, types of franchising, advantages and disadvantages of this business form with a view of franchisee and franchisor. In the practical part I dedicate attention to the hotel chain Orea Hotels, where I compared two forms of business: contract management and franchising. The main target of this work is to show that franchising is a modern way of busi-ness and explore how this principle works in practice. Franchising is a popular form of business in Czech Republic has advantages and disadvantages. Findings from this work could be useful for the novice entrepreneur who just decides to use this form of cooperation or go another way.
Klíčová slova:
franchisant; franchising; franchisor; hotel; OREA hotels; řetězec