Název:
Vitamíny v doplňcích stravy doporučovaných při alternativních způsobech výživy
Autoři:
Ludínová, Alžběta Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2021
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato diplomová práce se zabývá analýzou vybraných vitaminů skupiny B, vitaminů rozpustných ve vodě, přesněji řečeno vitaminu B2, B3, B6 a vitaminu B12. Teoretická část se věnuje charakteristice alternativních výživových směrů, vycházející zejména z výživového směru vegetariánství. Dále se podstatná část věnuje deficitním vitaminům a minerálům. Ve zkratce je zmíněn i odlišný příjem tuků a bílkovin, respektive aminokyselin, ve zmíněných alternativních směrech stravování. V neposlední řadě se teoretická část věnuje i potravinovým doplňkům stravy a plynové a kapalinové chromatografii. Následující praktická část představuje vybrané suplementy určené pro vegetariány, potažmo vegany. Vybrané analyzované vitaminy skupiny B se rozpustily v organických rozpouštědlech, v methanolu a v acetonitrilu a analyzovaly se pomoci kapalinovou chromatografií s UV/VIS detektorem. V poslední části této práce jsou představeny kvalitativní a kvantitativní výsledky daných potravinových doplňků.This diploma thesis deals with the analysis of selected B vitamins, vitamins soluble in water, more precisely vitamin B2, B3, B6 and vitamin B12. The theoretical part deals with the characteristics of alternative nutritional directions, based mainly on the nutritional direction of vegetarianism. Furthermore, a substantial part is devoted to deficient vitamins and minerals. In short, the different intake of fats and proteins, or amino acids, in the mentioned alternative directions of diet is also mentioned. Finally, the theoretical part also deals with food supplements and gas and liquid chromatography. The following practical part presents selected supplements intended for vegetarians or vegans. Selected analyzed B vitamins were dissolved in organic solvents, methanol or acetonitrile and analyzed by liquid chromatography with a UV/VIS detector. The last part of this work presents the qualitative and quantitative results of food supplements.
Klíčová slova:
nutritional supplements; potravinové doplňky; vegan; veganství; vegetarian diet; vegetariánství