Název:
Sacharidy v potravinách a jejich význam ve výživě člověka
Autoři:
Bačová, Barbora Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2020
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato bakalářská práce popisuje význam sacharidů v lidské výživě formou literární rešerže. Podrobně popisuje jednotlivé zástupce sacharidů a jejich potravinové zdroje. Značná část je věnována vláknině a rezistentním škrobům. Vláknina je nezbytnou složkou potravy a má mnoho pozitiv. V další části se tato práce věnuje metabolismu sacharidů, jejich vstřebávání a trávení. Dále byla objasněná problematika glykémie, glykemického indexu a glykemické nálože. Byly zmíněny rizika nadměrné konzumace sacharidů, které úzce souvisejí s civilizačními onemocněními. Poslední část se věnuje alternativním výži-vovým směrům a možným alternativám a náhražkám cukru. Na závěr byly zmíněny různé alternativy umělých sladidel i přírodních sladidel a jejich pozitiva či negativa. Nebezpeč-nost umělých sladidel nebyla doposud prokázána.This bachelor thesis describes meaning of carbohydrates in a human nutrition in form of literary searches. It describes each representatives of carbohydrates and their food sources. A significant part is devoted to fiber and starches. Fiber is an essential component of food and it haves many positives. In the next part I have dedicated to metabolism of carbohydrates, their absorption and digestion. Further was clasified issues of glycemia, glycemic index and glycemix burden. It have been mentioned the risks of excessive con-sumption of carbohydtares, which are related close to civilization diseases. Last part of this bachelor thesis deals with alternative nutrition directions and possible sugar substi-tutes. Conclusion was devoted to sugar alternatives and their advatages or disadvantages. Danger of artificial sweeteners has not been proven yet.
Klíčová slova:
carbohydrates; dietary fiber; disease; metabolism; metabolismus; nutrition; onemocnění; sacharidy; sladidla; sweetening; vláknina; výživa