Název:
Sója - funkční potravina
Autoři:
Zedníčková, Pavlína Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2015
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato diplomová práce pojednává o sóji jako o funkční potravině. Funkční potravina obsahuje složky, které pozitivně ovlivňují lidské zdraví. Takových složek -- nutriceutik má sója hned několik. Mezi velmi ceněné patří fytoestrogeny. Tyto rostlinné látky mají slabý estrogenní účinek a jsou důležitou součástí lidské výživy. Příznivě působí zejména při prevenci osteoporózy, rakoviny prsu či prostaty, kardiovaskulárních onemocnění nebo potížích při menopauze. V experimentální části se sledoval obsah isoflavonů v různých druzích sójových potravin, včetně samotných sójových bobů. Jako metoda byla zvolena vysokoúčinná kapalinová chromatografie s hmotnostním spektrometrem.This diploma thesis is about soybean as functional food. Functional food contain components with positive effect on human health. In soybean there are lot of these components and very valued are phytoestrogens. Phytoestrogens has estrogenic activity with positive effect in prevention of osteoporosis, breast and prostate cancer, cardiovascular disease and menopausal problems. In experimental part was measured level of isoflavones in different kinds of soy food. The method for separation was high performance liquid chromatography with mass spectrometry.
Klíčová slova:
funkční potraviny; fytoestrogeny; hmotnostní spektrometrie; HPLC; isoflavony; sója