Název:
Kvalita a zpracování mořských ryb a mořských plodů
Autoři:
Zajíčková, Martina Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Bakalářská práce na téma Kvalita a zpracování mořských ryb a mořských plodů se zabývá komplexní charakteristikou rybího masa a z části také významnými druhy mořských plodů a jejich zpracováním. První část je věnována produkci a spotřebě mořských ryb u nás a ve světě. Na tuto část navazuje jakost ryb a rybího masa, kde je největší pozornost věnována chemickému složení, díky kterému mají ryby velmi dobré výživové vlastnosti pro člověka. Následující kapitola je zaměřena na závažná onemocnění a rizika, která jsou s konzumací ryb spojená. V této práci je také popsáno celkové zpracování ryb od usmrcení až po jejich finální úpravu. Poslední kapitola je zaměřena na potravinářsky významné druhy mořských plodů a na jejich úpravu a zpracování.This bachelor thesis on the topic Quality and processing methods of sea fish and sea food, describes complex characteristics of fish meat and partially also certain types of major sea food species and their processing methods. The first part is contributed to sea fish production and consumption in the Czech Republic as well as worldwide. Following by the second part, which describes the quality of fish and fish meat with the focus on its chemical composition. Thanks to this structure has fish meat great nutrition values and therefore also positive impact on human body. Next chapter is focused on serious illnesses connected with fish consumption. This bachelor thesis describes the overall fish processing from the killings to the final products. The last chapter is dedicated to the major sea food species, their processing and significance to the food industry.
Klíčová slova:
jakost ryb; mořské plody; onemocnění; rybí maso; spotřeba; zpracování ryb