Název:
Champagne versus Morava
Autoři:
Babič, Martin Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2018
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Diplomová práce se zabývá porovnáním vinařských oblastí Champagne a Morava jako celku. V literární části jsou podrobně popsány jednotlivé vinařské regiony, jejich historie, geografie, legislativní náležitosti, klimatické a půdní podmínky, odrůdová skladba, řádné výrobní postupy aj. Cílem bylo porovnat proslulou vinařskou oblast Champagne, která je etalonem nejlepších bublinek světa, s Moravou. Dále pak porovnat senzorické a analytické vlastnosti vín před primární fermentací a po sekundární fermentaci, a to s ohledem na jejich geografický původ, a posoudit tak možný vliv půdních podmínek na výsledný produkt. Základní tichá a šumivá vína byla zprvu podrobena senzorické analýze pomocí stobodové hodnoticí stupnice, profilu mohutnosti a aromatického profilu. Následně byla vína podrobena základnímu analytickému stanovení, stanovení volatilních látek a spektrofotometrickému stanovení. Součástí práce byl půdní rozbor vzorků půd, které byly odebrány z konkrétních vinic, z nichž byla vyrobena základní tichá a šumivá vína, která se stala předmětem této diplomové práce. Z výsledků hodnocení vyplývá, že šampaňská vína dosahují kvalitativně vyšších parametrů, avšak přímý a prokazatelný vliv geologických a půdních podmínek na kvalitativní parametry vín prokázán nebyl.This diploma thesis deals with the comparison of Champagne and Moravian wine regions as a complex. In the literary part are described in detail the individual wine regions, their history, geography, legislative elements, climatic and soil conditions, varietal composition, good production methods etc. The aim was to compare the famous wine region of Champagne, which is the standard of the best bubbles of the world with Moravia to compare sensory and analytical properties of wines before and after secondary fermentation, taking into account their geographical origin, and to assess the possible influence of soil conditions on the final product. The still Wines and sparkling wines were first subjected to sensory analysis using a scale assessment scale, strength profile and aromatic profile. Subsequently, the wines were subjected to basic analytical determination, volatile matter determination and spectrophotometric determination. Part of the work was the soil analysis of soil samples, which were taken from the specific vineyards, from which the basic silent and sparkling wines, which became the subject of this thesis, were made. The results of the evaluation show that the champagne wines reach qualitatively higher parameters, but the direct and demonstrable influence of the geological and soil conditions on the qualitative parameters of the wines was not proven.
Klíčová slova:
Champagne; Chardonnay; CIVC; la méthode champanois; Morava (Česko); réva vinná; sekundární fermentace; víno; šampaňské; šumivé víno