Název:
Variabilita markeru TG5 a asociace k obsahu intramuskulárního tuku a marblingu u skotu
Autoři:
Grosová, Hana Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2015
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato diplomová práce zpracovává problematiku variability markeru TG5 genu TG a jeho asociaci k intramuskulárnímu tuku a marblingu masa u skotu. Náhodně vybraná populace, použita pro testování polymorfismů, byla složena z 237 jedinců (býků) plemene českého strakatého skotu ze čtyř českých chovů. Polymerázová řetězová reakce byla použita pro amplifikaci fragmentu TG o velikosti 545 bp. Po amplifikaci byly fragmenty štěpeny restrikční endonukleázou BstYI. Pro ověření přítomnosti PCR produktu a k identifikaci velikostí fragmentů po štěpení byla použita horizontální agaró-sová elektroforéza. Poté se u populace vypočetla absolutní a relativní frekvence alel a genotypů, kdy na základě výpočtů byla zjištěna vysoká frekvence alely T (25,98%). Na závěr této práce se provedla asociační analýza, kdy nedošlo k prokázání vlivu polymorfismu C422T v 5'promotorové oblasti v genu TG na marbling a IMT, ale naopak byl zjištěn průkazný vliv (p<0,05) polymorfismu na obsah kyseliny laurové (C12:0). K průkaznosti se blížila kyselina timnodová a pH masa.The variability of the marker TG5 TG gene and its association with the intramuscular fat and marbling of meat in cattle was studied. Randomly selected population, composed of 237 individuals (bulls) of the Czech Pied cattle breed from four farms in the Czech Republic, waschosen for testing polymorphisms. Polymerase chain reaction was used to amplify a fragment of TG 545 bp in size. After amplification, the fragments digestion was performed using the restriction endonuclease BstYI. To verify the presence of the PCR product and to identify the sizes of digested frag-ments the horizontal agarose electrophoresis was performed. The population's absolute and relative frequencies of alleles and genotypes were calculated. The calculations reve-aled a high frequency of the T allele (25.98 %). In conclusion, statisticalanalysis was performed. As a result, the influence of C422T polymorphism in the 5'promoter region of the gene on the TG and on the IMT marblinghave not been proven, but on the contra-ry there was detected significant effect (p<0.05) of polymorphism content on the region of Lauric acid (C12:0). The results also reveal some evidence of polymorphism having influence on Timnodonic acid and meat pH.
Klíčová slova:
IMT; kvalita masa; MAS; skot; SNP; TG