Název:
Stravovací návyky žáků středních odborných škol
Autoři:
Šňupíková, Nikol Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2022
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato bakalářská práce se zabývá problematikou stravování žáků středních odborných škol. Teoretická část je zaměřena na popis základních pojmů, které se týkají zdravého stravování a zdravého životního stylu v období adolescence. Zmíněny jsou i jednotlivá výživová doporučení. Dále jsou zde charakterizovány základní živiny a jejich význam. Část je věnována alternativním výživovým směrům a popisu poruch příjmu potravy. Praktická část se věnuje šetření týkajícího se stravovacích návyků středo-školských studentů. Součástí bylo zjištění faktorů návyků, které stravování dotazovaných ovlivňují. Pro získání informací byl použit dotazník, který obsahoval 34 otázek, které se zabývaly touto problematikou. Respondenti byli žáci středních odborných škol.This bachelor's thesis deals with the issue of nourishment of secondary vocational school students. The theoretical part is focused on the description of basic con-cepts that relate to healthy eating and a healthy lifestyle during adolescence peri-od. Individual nutritional recommendations are also mentioned. Furthermore, the basic nutrients and their importance are characterized here. Part of the thesis is devoted to alternative nutritional directions and a description of eating disorders. The practical part focuses on the investigation concerning the eating habits of high school students. That includes identifying of habit factors that affect the respon-dents' diets. A questionnaire, which included 34 questions that deal with this is-sue, was used to to obtain information. The respondents were students of secon-dary vocational schools.
Klíčová slova:
adolescence; healthy lifestyle; nourishment; nutrients; nutrition; stravování; výživa; zdravý životní styl; živiny