Název:
Cukry a sladidla v lidské výživě
Autoři:
Otrusinová, Kateřina Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2020
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Bakalářská práce se zabývá charakteristikou a dělením sladkých látek se zaměřením na členění na cukry a sladidla. Práce podrobněji pojednává o struktuře, výskytu, fyziologickém účinku a využití některých zástupců ze skupiny monosacharidů, disacharidů a sladidel přírodních, syntetických i syntetických totožných s přírodními. Pozornost je věnována u cukrů také jejich vstřebávání, koncentraci glukózy v krvi a glykemickému indexu. Zaměřuje se dále na vliv konzumace sladkých látek na organismus a souvisejícím onemocněním, jako například diabetes mellitus nebo obezita spojovaná s fruktózou v souvislosti s mutací spořivých genů.The bachelor thesis deals with the characteristics and classification of sweet substances with a focus on classification of sugars and sweeteners. The paper deals in detail with structure, occurrence, physiological effect and use of individual representatives from the group of monosaccharides, disaccharides and natural and synthetic sweeteners and those synthetic ones identical to natural. Attention is paid to sugar absorption, blood glucose concentration and glycemic index. It is also focused on effects of sweet substances consumption on the body and related diseases such as diabetes mellitus or obesity that is associated with fructose in context of mutation of the thrifty genes.
Klíčová slova:
cukry; diabetes; glycemia; glykémie; obesity; obezita; sladidla; sladkost; sugars; sweeteners; sweetness